Dietoterapie sau Terapia prin alimentaţie

 

DietoterapiaCarenţa de vitamine şi minerale se află la originea multor probleme de sănătate. Dietoterapia vine să corecteze dezechilibrele din organism, apelând la resursele oferite de alimente şi folosind hrana în scopul eliminării toxinelor şi purificării corporale.
Un regim alimentar corect este cel în care mâncarea pusă pe masă are un rol nu doar de suplinire a nevoilor digestive, ci şi de furnizare a nutrienţilor esen­ţiali pentru o funcţionare optimă a organelor vitale, precum şi de remediu: hrana elimină cauzele, atenuează şi tratează bolile.

Principii de bază

Majoritatea afecţiunilor erei moder­ne (boli cardiovasculare, diabet, cancer, obezitate) sunt urmări nefaste ale unui stil de viaţă dez­echilibrat şi îndeosebi o consecinţă a dietei sărace în alimente naturale integrale (fructe şi legume crude, cereale integrale, lapte).

Recomandari

Curăţarea Sângelui

Recomandat în cure de detoxifiere, alergii, afecţiuni cutanate (urticarie, eczeme, acnee, furunculoză, psoriazis), steatoză hepatică, intoxicaţii cronice (medicamente, alcool).  Se administrează ca atare în iaurt, suc de fructe sau miere.
Ceai Curăţarea Sângelui
• Recomandat în cure de detoxifiere, afecţiuni cutanate (urticarie, eczeme, acnee, furunculoză, psoriazis), gută, dislipidemii, având efect de curăţare a sângelui prin eliminarea toxinelor atât pe cale renală, cât şi prin diureză.
Înainte de a începe dietoterapia, verifică nivelul glicemiei; al insulinei şi investighează tiroida!
• Alimentele sunt folosite în stare naturală sau sunt minim prelucra­te termic şi conţin principii vitale indispensabile vieţii, în cantitate suficientă cât să acopere nevoile zilnice ale organismului.
• Terapia se bazează pe puterea proprie a organismului de a se vindeca şi poate fi completată cu succes prin metode naturiste.

Dietoterapia completă presupune acţiunea pe trei paliere:

Pasul 1. Cum se intoxică organismul

 Factorii care intoxică organismul sunt: aerul poluat, apa cu nitriţi, alimentaţia deficitară din punct de vedere calitativ şi cantitativ, hidratarea insuficientă, stresul, suprasolicitarea, viaţa sedentară. Simptomele bolilor sunt, de fapt, reacţia organismului când este su­praîncărcat cu toxine. În efortul de a le înlătura, principalele organe cu rol în eliminarea deşeurilor (colonul, ficatul, vezica biliară, rinichii, pielea şi plămânii) se resimt, funcţionează cu blocaje şi semnalizează că le este perturbată activitatea.

Spre exemplu, pielea încearcă să-ţi trans­mită că suferi de intoxicare prin: erupţii cutanate, acnee, eczeme, chiar psoriazis. Pe fondul intoxicării şi autointoxicării (toxinele neelimi­nate la timp sunt repuse în circulaţie în întreg organismul), energia vitală scade, la fel imunitatea, apoi se instalează afecţiuni acute sau cro­nice, iar organismul îmbătrâneşte prematur.
30 ml apă/kg corp reprezintă cantitatea de care are nevoie organismul pentru a elimina toxinele.

Pasul 2. Nevoia de detoxifiere

DietoterapiaTratarea simptomelor bolilor prin medicaţie nu rezolvă problema în profunzime, nu înlătură cauza, ci doar atenuează temporar efectele şi ascunde factorul care le declan­şează. De exemplu, constipaţia scade capacitatea de eliminare a reziduurilor, este afectată flora microbiană normală din intestin şi apare disbioza.

Deşeurile me­tabolice care nu se pot evacua se reabsorb o parte în sânge, iar altă parte se depun pe intestinul gros, ceea ce duce în timp la tulburări de absorbţie a nutrienţilor. În acest caz, fibrele ar fi soluţia pentru a înlătura cauza. Ele curăţă întregul tub digestiv, dar, din păcate, alimentaţia modernă asigură sub jumătate din cât ar fi nevoie. Pe lângă suplimentarea alimentaţiei cu fibre, se impun câteva proceduri de curăţare – consumul de sucuri de fructe, ceaiuri din plante medicinale şi suplimente alimentare.
Curăţarea Colonului
Recomandat în cure de detoxifi­ere, constipaţie, hemoroizi, gastrite, reflux gastroesofagian, balonare, colici abdominale, paraziteze in­testinale, hiper-colesterolemie, dislipidemie. Se administrează ca atare în iaurt, suc de fructe sau miere.
Curăţarea Ficatului
Recomandat în hepatite virale acute şi cronice, insuficienţă hepatică, intoxicaţii hepatice (alcool, noxe, ciuperci, medicamente), icter, steatoză hepatică, ciroză incipientă. Se administrează ca atare în iaurt, suc de fructe sau miere.

Aşadar, o cură de eliminare a de­şeurilor trebuie să parcurgă câteva etape obligatorii: se începe cu detoxifierea colonului, urmează detoxifierea ficatului, apoi a sângelui şi limfei. Este un prilej bun să faci loc în dietă acelor alimente care contribuie la detoxifiere şi reechilibrare.

Regimul tipic înseamnă fructe, legume verzi (în special cruciferele – broccoli, varză), cereale complete, la care se adaugă suplimente alimentare din plante medicinale cu efect de eliminare a toxinelor pe cale intesti­nală, biliară, urinară şi cutanată.

Este importantă, de asemenea, tehnica de pregătire. Aceasta trebuie să fie sănătoasă: găteşte prin fierbere, la abur, pe grătar sau aplică metoda rapidă de prăjire a japonezilor, prin care alimentele sunt aduse într-un timp scurt la o temperatură înaltă, ceea ce permite hranei să nu-şi piar­dă calităţile nutritive.
Curăţarea Organismului
Recomandat în cure de detoxifiere, alergii, afecţiuni cutanate (urticare, eczeme, acnee, furunculoză, psoriazis), steatoză hepatică, intoxicaţii cronice (medicamente, alcool, metale grele).
Se administrează ca atare în iaurt, suc de fructe sau miere.
lată câteva cure care purifică di­gestia şi echilibrează organismul:

  • post exclusiv cu apă timp de o zi;
  • cură cu sucuri de fructe proaspete (portocale, grepfrut, lămâi, mere, cireşe, vişine, struguri);
  • cură cu sucuri de legume (castra­veţi, morcovi, sfeclă-rosie, ţelină, varză, gulii, roşii, ardei, praz);
  • cură de clorofilă (urzici, spa­nac, frunze de pătrunjel, ţeli­nă, leuştean, mărar, păpădie, ceapă verde, broccoli, lucerna, orz verde);
  • regim cu cereale integrale (grâu, orez, hrişcă, mei, orz, secară, quinoa, sub formă fiartă, de fulgi, terci şi pâinici);
  • regim de crudităţi (raw);
  • cură cu ulei de măsline şi suc de lămâie pentru drenajul biliar;
  • cură cu ceaiuri diuretice;
  • saună;
  • regim lacto-vegetarian.

Pasul 3. Revenirea din cura de detoxifiere

DietoterapiaDupă ce corpul a scăpat de deşeuri, trebuie consumate alimente cât mai hrănitoare şi uşor digerabile pentru refacerea şi regenerarea organismu­lui. Scopul? Stoparea reintoxicării şi menţinerea echilibrului.
Ştiai! Leurda este prima hrană pe care o caută ursul când se trezeşte din hibernare, în încercarea instinctivă de a elimina toxinele acumulate în timpul iernii.
De evitat:
• carne roşie;
• mezeluri;
• prăjeli;
• afumături;
• produse conservate;
• semipreparate;
• produse light;
• zahăr;
• cafeina;
• sucuri carbogazoase;
• băuturi tip cola;
• alcool, cafea, tutun.

 

Pentru o viaţă şi o alimentaţie sănătoasă, ei recomandă respectarea câtor­va principii:

  • alimentele trebuie consumate aşa cum se găsesc ele în natură sau cât mai aproape de starea lor naturală, printr-o prelucrare culinară minimă, simplă şi rapidă;
  • e necesar să se acorde atenţia cuvenită capacităţii de agreere şi de reacţie a organismului la alimentele care constituie mesele zilnice;
  • alimentaţia individului se schimbă în funcţie de evoluţia stării bolnavului, iar dacă este vorba de un om sănă­tos, în funcţie de unele stări particulare fiziologice (perioada de maximă creştere, perioada de sarcină, starea de epuizare fizică sau psihică etc.);
  • alimentaţia naturală are o acţiune „blândă” asupra procesului de digestie, precum şi asupra altor funcţii importante ale organismului (renal, nervos);
  • alimentaţia naturală este, în general, mai la îndemâna oricui şi mai puţin costisitoare.

Dacă se consideră astăzi că majoritatea populaţiei lumii practică o alimentaţie predominant vegetariană (din convingere sau din constrângeri de ordin economic), în „societatea de consum” alimentaţia este predominant carnivoră („western diet”), ceea ce duce cu timpul la apariţia unor boli mai mult sau mai puţin severe, de la cariile dentare la colecistite, litiaze biliare sau renale, obezitate, diabet, ateroscleroză şi arteroscleroză, toate fiind în principal consecinţe ale excesului de dulciuri rafinate şi de grăsimi animale. Şi alimentaţia gen „fast food”, mult agreată astăzi de tineri şi de oamenii foarte ocupaţi, se face vinovată de apariţia unor asemenea maladii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a redefinit relativ recent tipurile de alimen­taţie recomandate pe tot globul, ţinând fireşte seama de unele particularităţi regio­nale:

  1. alimentaţia vegetariană, cu excluderea proteinelor animale;
  2. alimentaţia ovo-lacto-vegetariană (cu vegetale, lapte şi ouă);
  3. alimentaţia omnivoră („food diet”), care include toate alimentele, dar cu condiţia ca ele să nu sufere procese tehnologice fizice (coacere, frigere, fierbere) sau chimice (cu aditivi chimici sau cu conservanţi) şi fără rafinare industrială (fără dulciuri rafinate: zahăr, rahat, bomboane);
  4. dieta om­nivoră („tip vest”), care include şi alimente prelucrate şi zaharuri nerafinate (zahăr brun).

Acelaşi organism mondial face şi unele recomandări, bineînţeles facultative, referitoare la alimentaţie:

  • carne doar de două ori pe săptămână, preferabil carne „albă” (pasăre, peşte alb);
  • dulciuri rafinate, de două ori pe săptămână; cât mai puţi­ne grăsimi, cât mai puţină sare de bucătărie;
  • evitarea alimentelor cu coloranţi sau conservanţi, chiar şi cei aprobaţi de organismele sanitare de control, deoarece chiar dacă nu sunt toxici, ei pot fi alergizanţi;
  • produsele cu Soia şi arahidele trebuie con­sumate cu moderaţie, deoarece conţin anumiţi inhibitori enzimatici;
  • excesul de legume şi în special de fasole, mazăre şi linte produce prin digestie foarte multe gaze şi, în consecinţă, senzaţia de disconfort abdominal;
  • legumele şi fructele trebuie consumate, de preferinţă, proaspete, deoarece prin conservare şi păstrare îndelun­gată se pierd din ele factorii nutritivi, enzimele şi vitaminele;
  • alimentele cu resturi celulozice (varză, conopidă, praz) vor fi consumate regulat, astfel încât zilnic orga­nismul unui adult sau al unui copil mare să primească minimum 50 gr. celuloză;
  • alimentele pregătite la grătar cu cărbuni (pâine prăjită, friptură) sunt cancerigene atunci când sunt prea arse;
  • principiile alimentare trebuie să respecte zilnic următoa­rele procente: proteine 10-15% din totalul de calorii;
  • glucide 60-70%, din care 90% sub formă de zaharuri naturale şi numai 10% din zaharuri rafinate şi concentrate;
  • lipidele să nu depăşească 20-30% din totalul de calorii şi să predomine cele de ori­gine vegetală (ulei, margarină).

Respectând, în mare, aceste principii, practicienii medicinii naturale folosesc alimentaţia ca remediu terapeutic într-o diversitate de boli. Fiind mult mai drastică şi mai restrictivă, o astfel de alimentaţie ar fi însă greu acceptată şi suportată de copii. (Considerăm necesar să subliniem faptul că, cel puţin până la vârsta de 14-18 ani, copiii trebuie să beneficieze obligatoriu şi de proteine de origine animală, precum şi de zaharuri, chiar şi rafinate).

Model de regim în dietoterapie

Poţi urma acest regim timp de o săptămână. Are dublu efect: cură­ţare şi energizare. Iar revenirea la normal se va face prin introducerea treptată a alimentelor obişnuite (mai întâi mâncăruri fierte, apoi leguminoase uscate, iar la urmă, carne slabă fiartă sau la grătar), lată meniul pentru o zi:
MIC DEJUN
• Terci de grâu amestecat cu miere, stafide şi prune uscate şi polen
SAU
• Un pahar (250 ml) de smoothie din banane, mere, suc de portocală
GUSTARE ORA 11
• Fructe cu nuci, alune, seminţe de dovleac şi floarea-soarelui
SAU
• 100 g de grâu încolţit
PRÂNZ
• Supă uşoară de legume
• Cartofi copţi, mâncare de dovle­cei, conopidă, gulii, roşii sau alte legume, pilaf de orez
• Salată de crudităţi, roşii, ardei, salată verde, varză, pătrunjel, mărar, ceapă
• Desert: fructe dulci cu fulgi de cereale, miere, scorţişoară
GUSTARE DE DUPĂ-AM1AZĂ
• Fructe, oleaginoaseDietoterapia
CINĂ
• Fulgi de cereale, grâu încolţit, cu 25 g de nuci, miere, fructe
SAU
• Iaurt cu müsli sau fructe
SAU
• Terci de grâu

Toxinele psihice, barieră în reuşita terapiei

Tonusul mental dezechilibrat poate determina apariţia unor boli. De pildă, după o perioadă stresantă în care consumul nervos a fost maxim, cantitatea de vitamina C din sânge scade la jumătate, ceea ce duce la numeroase afecţiuni, de la răceli până la ulcer gastric. Prin urmare, detoxificarea interioa­ră trebuie dublată de debarasarea de emoţii negative şi de un stil de viaţă armonios pe de-a-ntregul: ati­tudine optimistă, masă luată într-o atmosferă destinsă, cât mai mult timp în aer curat, masaj relaxant.
24-35 g ar trebui să fie cantitatea de fibre pe care s-o consumi zilnic. Statisticile arată că alimentaţia modernă asigură doar 10-15 g.

Organism sănătos

Recomandat în detoxifierea, absorbţia şi eliminarea toxinelor din organism, recomandat în imunitate scăzută.
Se administrează ca atare în iaurt, suc de fructe sau miere.