Tratatamente naturiste tuse

Sirop de limba-mielului

Puneţi 1/2 cană cu frunze de limba-mielului şi 1/2 cană cu apă într-un mixer. Amestecaţi până când produsul are o consistenţă fină. Turnaţi amestecul într-o oală emailată şi adăugaţi 2 căni cu miere. Daţi în clocot, amestecând constant. Luaţi recipientul de pe foc şi adăugaţi sucul de la 2 lămâi. Luaţi câte 1-2 linguri, în funcţie de necesitate.

Sirop de cireşe

Puneţi 2 căni cu cireşe într-o oală şi turnaţi apă, astfel încât să acoperiţi cireşele. Adăugaţi câteva felii de lămâie şi 2 căni cu miere. Fierbeţi la foc mic până când cireşele se înmoaie. Luaţi vasul de pe foc. îndepărtaţi feliile de lămâie şi cireşele. Puneţi mixtura în frigider şi luaţi câteva linguri, în funcţie de tuse.Tratamente naturiste tuse

Nepoţilor mei le place foarte mult acest amestec şi îl consuma atât când este cazul, cât şi când nu este. Această reţetă este buna şi pentru cei care suferă de gută, fiindcă cireşele sunt excelente pentru tratarea acestei afecţiuni. Dacă sunteţi predispus la guta, consumaţi regulat sirop de cireşe.

Sirop de iarbă-mare

Puneţi câte o lingură cu iarbă-mare, podbal, alge roşii, lobelia şi 3 linguri cu tătăneasă în 1/2 1 de apă. Fierbeţi până când rămâne doar o jumătate din cantitatea iniţială. Strecuraţi bine decoctul şi adăugaţi 4 căni cu miere. Păstraţi-l în frigider şi luaţi câte o lingură, în funcţie de tuse.

Sirop de scoarţă de ulm alb

Puneţi câte o lingură cu tătăneasă, alge roşii, coada-şoricelului, scoarţă de ulm alb, cimbru, mentă, unguraş şi roiniţă în 4 căni cu apă clocotită. Infuzaţi timp de 30 minute. Strecuraţi bine şi adăugaţi 4 căni cu miere. Beţi câteva căni din acest lichid zilnic, pentru a combate tusea.

Sirop de coacăze

Fierbeţi la foc mic 3 linguriţe cu coacăze negre în 2 căni cu apă timp de 15 minute. Strecuraţi şi adăugaţi 2 linguri cu miere la decoct. Utilizaţi remediul în funcţie de tuse.

Expectoraţii pentru tuse

Amestecaţi câte 1/4 cană cu lumânărică şi flori de nalbă. (Pot fi utilizate atât frunzele de lumânărică, cât şi florile.) Adăugaţi o lingură din amestecul de plante la o cană cu apă clocotită. Strecuraţi şi adăugaţi câteva cuişoare şi o linguriţă cu suc de lămâie. Îndulciţi cu miere. Descongestionează pieptul şi ajuta la eliminarea mucusului.

Sirop de usturoi

Acesta este un remediu împotriva problemelor bronhiale, de la bronşită până la astm. Feliaţi 2 1/2 căni de usturoi proaspăt şi puneţi-l în 4 căni cu apă. Mărunţiţi câte 2 linguri cu seminţe de chimen şi fenicul, pe care adăugaţi-le apoi în apa cu usturoi. Fierbeţi acest amestec până când usturoiul se înmoaie. Păstraţi lichidul timp de 12-14 ore într-un recipient închis ermetic. Măsuraţi cantitatea amestecului la finalul celor 14 ore şi adăugaţi o cantitate egală de oţet de mere. Daţi un clocot din nou, adăugând zahăr pentru a obţine un sirop. Luaţi câte o linguriţă în fiecare dimineaţă sau când e necesar, pentru a combate tusea.

Sirop de unguraş

Adăugaţi 6 linguri cu unguraş şi 2 linguri cu hrean ras la 3 căni cu apă. Daţi un clocot, apoi reduceţi focul pentru a fierbe la foc mic până când cantitatea lichidului se înjumătăţeşte. Strecuraţi şi adăugaţi 3/4 cană cu miere. Luaţi câte 2 linguriţe, în funcţie de tuse.

Tratament cu pătrunjel

Acest tratament este bun pentru tusea persistentă. Turnaţi 2 1/2 căni cu apă clocotită peste 2 linguri cu flori sau frunze uscate de turiţă-mare şi o lingură cu pătrunjel uscat. Acoperiţi vasul şi lăsaţi la infuzat până când amestecul se răceşte. Strecuraţi. Faceţi gargară cu lichidul astfel obţinut pentru a vă calma gâtul inflamat. Pentru a opri tusea persistentă, luaţi 2-3 linguri cu infuzie dimineaţa şi seara.

Tratament cu trifoi roşu

Puneţi 2 căni cu apă şi 4 căni cu miere într-un ibric şi daţi un clocot. Apoi fierbeţi la foc mic timp de 15 minute, adăugând 4 linguri cu flori de trifoi roşu. Răciţi, strecuraţi, îmbuteliaţi şi puneţi decoctul în frigider. Luaţi 1-2 linguri, în funcţie de tuse. Această reţetă vă oferă în plus multe minerale.

Sirop de cimbru

Turnaţi 2 căni cu apă clocotită peste 2 linguri cu cimbru uscat. Răciţi infuzia la temperatura camerei. Strecuraţi şi adăugaţi o cană cu miere. Agitaţi pentru a amesteca bine. Păstraţi infuzia în frigider. Luaţi câte o lingură de mai multe ori pe zi în caz de dureri de gât, răceli şi tuse.

Tratamente naturiste tuse

Sirop de tuse cu cireş sălbatic

Amestecaţi câte o linguriţă cu cimbru, lobelia, iarbă-mare, podbal, tătăneasă, lumânărică, alge roşii, scoarţă de ulm alb, scoarţă de cireş sălbatic şi o lingură cu muguri de plop. Adăugaţi amestecul la 4 căni cu apă şi fierbeţi la foc mic până când lichidul scade la jumătate. Strecuraţi şi adăugaţi la decoct 2 căni cu miere. Adăugaţi câteva picături de ulei de cireşe sălbatice pentru gust. Depozitaţi siropul în frigider după îmbuteliere. Luaţi câte 1-2 linguri împo­triva tusei. Eu am întotdeauna acest sirop la îndemână. Se păstrează bine mult timp şi are un efect benefic.

 

Tratament pentru tusea convulsivă

Tusea convulsivă este o boală acută infecţioasă care este des întâlnită la copii. Ea provoacă spasme recurente, care se termină cu tuse convulsivă. Această reţetă atenuează afecţiunea.

Stoarceţi 3 lămâi şi amestecaţi-le cu 2 albuşuri de ou. Adău­gaţi 1/2 cană cu zahăr brun. Turnaţi o cană cu ulei de măsline în acest amestec. Agitaţi-l bine şi ţineţi-l în frigider. Luaţi câte o linguriţă în funcţie de tuse.

Tusea bronhială

Amestecaţi câte o lingură cu alge roşii, lobelia, scoarţă de cireş sălbatic, tătăneasă, verbină şi sămânţă de anason în 2 căni cu apă. Fierbeţi până când lichidul scade la jumătate. Strecuraţi decoctul şi adăugaţi 2 căni cu miere. Daţi în clocot din nou, apoi fierbeţi la foc mic timp de 10 minute. Luaţi vasul de pe foc si adăugaţi 3 linguri cu oţet de zmeură, înainte de a amesteca bine şi a pune vasul în frigider. Luaţi câte o lingură, în funcţie de nevoie.