15 Trucuri pentru îngrijirea părului gras și uscat


Igiena părului este deosebit de importantă, deoarece de ea depinde atât frumusețea noastră, cât și sănătatea firului de păr. Pentru a ști ce produse trebuie să folosim pentru îngrijirea părului, trebuie să cunoaștem ce tip de scalp și ce tip de păr avem. În funcție de natura scalpului și a părului, putem alege cele mai potrivite produse de îngrijire. Un păr îngrijit îți pune în evidență trăsăturile și se asortează perfect la orice ținută. Învață cum să îți îngrijești corespunzător părul și bucură-te de o coafură perfectă fără să depui prea mult efort de fiecare dată.

Tipuri de păr – caracteristici și sfaturi de îngrijire

Îngrijirea părului începe în prima fază cu spălarea părului, însă ritualul de înfrumusețare nu se oprește aici, mai ales dacă îți dorești un păr strălucitor și sănătos. Iată ce trebuie să știi despre fiecare tip de păr în parte. Produsele de îngrijire pe care le acordăm părului nostru influențează în mod direct frumusețea și sănătatea părului, de aceea este important să știm care sunt principalele tipuri de păr:

Părul gras – are o textură umedă și poate fi lipicios la atingere. Din cauza îngrășării, părul gras are un aspect tern și lipsit de strălucire, chiar dacă a fost spălat de curând. Acesta tinde să aibă un aspect uleios și este mai predispus la mătreață, spre deosebire de celelalte tipuri de păr. În cele mai multe cazuri, un păr gras însoțește și un ten gras. Îți pot oferi câteva modalități de îngrijire a părului gras și totodată te voi învăța cum să previi apariția îngrășării excesive a acestuia:

1. Piaptănă părul înainte de spălare, astfel îți vei descurca părul și îți va fi mult mai ușor să-l piepteni din nou după spălare, fapt care va eficientiza îngrijirea părului tău.

2.Evită să îl speli zilnic, deoarece acesta va avea și mai multă tendință de îngrășare. La fel ca și igiena precară a părului, și cea excesivă poate crea probleme la nivelul firului de păr, cât și la nivelul scalpului.

3. Evită să îți ștergi părul cu prosopul într-un mod prea agresiv, deoarece această acțiune poate duce la deteriorirea părului și căderea acestuia într-o cantitate mai mare. Este recomandat ca după spălare să vă țineți prosopul pe păr strâns, încât acesta să absoarbă apa din păr.

4. Nu îți pieptăna părul cât timp este ud, deoarece acest lucru poate duce, de asemenea,
la deteriorarea părului și căderea acestuia.

5. Nu folosi produse de styling precum fixativul, deoarece acesta îl murdărește și îl va încărca mult mai repede.

6. Se recomandă spălarea la 2-3 zile, deoarece spălarea excesivă elimină stratul lipidic de pe suprafața scalpului. De asemenea, se recomandă spălarea cu apa călduță, nu fierbinte deoarece apa fierbinte deteriorează părul și stimulează activitatea glandelor sebacee.

7.Uscând părul cu uscătorul de păr sau îndreptându-l cu placa de păr, străduiți-vă să nu vă atingeți de rădăcini. Sebumul are o consistență solidă, acesta se topește sub acțiunea temperaturii înalte și se împrăștie pe lungimea părului. De aceea, părul uscat intens cu uscatorul de par își va menține volumul mai greu.

8. Străduiți-vă să vă pieptănați mai puțin în timpul zilei pentru a nu stimula eliminarea continuă a sebumului și pentru a nu-l împrăștia pe toată suprafața firului de păr.

PĂRUL CU MĂTREAȚĂ– Mătreața este o afecțiune inflamatorie frecventă, caracterizată prin apariția de scuame albicioase la nivelul scalpului și în alte zone bogate în glande sebacee, frecvent însoțite de senzație de mâncărime.  Nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției, însă mătreața apare mai frecvent la pacienți cu păr  gras și se exacerbează adesea în perioade mai stresante.


Părul uscatCum recunoști părul uscat
De regulă, părul uscat este rebel după spălare și nu se coafează mai deloc. Este aspru la pipăit, se poate rupe ușor, are vârfurile despicate și nu are pic de strălucire. Nu doar părul este uscat, ci și pielea capului care are iritații, părul nu primește sau nu reține suficientă hidratare; are aspect lipsit de luciu și tern la atingere, datorită straturilor deteriorate ale cuticulei. Sebumul nu circulă în mod corespunzător pe lungimea firului de păr, acesta pierzând elasticitatea,vârfurile devenind despicate.

O varietate de factori pot favoriza uscarea parului, cum ar fi: factori de mediu (un mediu cald, uscat, expunerea solară sau înotul frecvent în apă cu clor, apă sărată) sau factori care țin de  îngrijirea părului ( obiceiuri privind spălarea, produsele folosite pentru îngrijire și coafare)

  1. Se recomandă evitarea spălării prea frecvente; este suficient să spălați părul de 2-3 ori pe săptămână.

    2. Folosește un șampon blând, hidratant. Șampoanele și alte produse prea dure sau nepotrivite acestui tip de păr pot accentua uscăciunea.
  2. Folosește săptămânal măști pentru hidratare și regenerare și efectuarea de tratamente periodice la un salon de coafură, utilizând produse profesionale pentru hidratrare.
  3. Folosește apa călduță în timpul spălării, masând ușor scalpel prin mișcări circulare pentru a stimula circulația sângelui. 
  4. După spălare, părul se tapotează ușor cu un prosop moale, evitând frecarea, deoarece firele de păr se pot deteriora. 
  5. Se evită coafarea agresivă și frecventă la temperature ridicate, cum ar fi folosirea uscătorului de păr, a plăcii sau a ondulatorului de păr. 
  6. Tunderea regulată a vârfurilor
  7. Urmarea unei diete echilibrate ajută la menținerea sănătății părului.


Dacă ai părul uscat este foarte important să îl hidratezi bine. Acest aspect aspru al părului uscat este cauzat și de lipsa de hidratare a părului. Părul uscat trebuie spălat o dată la 4-5 zile și este obligatoriu de folosit balsamul de păr, care trebuie lăsat să acționeze aproximativ 5 minute pe păr. Totodată, pe timp de vară, părul uscat trebuie protejat de razele puternice ale soarelui și trebuie evitate aparatele electrice care îl usucă și mai mult.

Când vine vorba de balsam regula este simplă. Poți alege cel mai bun balsam pentru nevoile părului tău, dar trebuie neapărat să îl aplici doar pe lungimea părului, nu și la rădăcină. Masează firele de păr câteva secunde pentru a încuraja absorbția substanțelor benefice apoi pune-ți o cască de păr și așteaptă câteva minute.Trucuri pentru ingrijirea parului

Dacă îți dorești rezultate uluitoare în timp record, alege produsele Calivita:

  1. ȘAMPON ORGANIC , naturist și eficient în îngrijirea părului
  2.  BALSAM DE PĂR – hrănește delicat, întărește și protejează firul de păr după spălare.Nutrienții  valoroși ale acestor produse organice conferă strălucire părului și îl fac ușor de pieptănat.