Tratatamente naturiste –
bronşita, pneumonia şi congestie pulmonara

Bronşita

Bronşita este o inflamaţie a membranei mucoase a bronhiilor. Unii oameni sunt mai predispuşi la această infecţie decât alţii. Infecţia este adesea precedată de o simplă răceală, gripă sau poate fi cauzată de un streptococ.

Factorii care predispun la bronşită sunt răceala, oboseala sau malnutriţia. De multe ori, îmbolnă­virea se datorează alergiilor sau inhalărilor de agenţi chimici, cum ar fi fumul sau particulele de praf.

Tratamentul bronşitei cronice trebuie supravegheat de medicul de familie. Acesta va descoperi cauza bolii şi vă va trata cores­punzător. Tratamentul va necesita o schimbare a obiceiurilor. Fumătorii nu mai au voie să fumeze. S-ar putea să fiţi nevoit să vă schimbaţi şi modul de a dormi. Nu dormiţi niciodată în camere neîncălzite şi acoperiţi-vă gura cât sunteţi afară dacă este frig. Este recomandat să vă odihniţi în pat, să consumaţi multe lichide şi să ţineţi o dietă uşoară. Mâncaţi supe şi beţi sucuri de fructe şi multă apă.

Tratament pentru bronşită cu sparanghel

Turnaţi o conservă de sparanghel în mixer. Amestecaţi până obţineţi un lichid, pe care depozitaţi-l în frigider. Beţi 1/4 de cană în fiecare dimineaţă şi înainte de culcare. Adăugaţi apă fierbinte, dacă doriţi să faceţi o băutură caldă. Ar trebui să observaţi o îmbunătăţire a bronşitei cronice în câteva săptămâni.

Tratament pentru bronşită cu polen de albine

Bronşita alergică se tratează cel mai bine cu polen de albine. Luaţi zilnic câte o linguriţă cu polen. În timpul unei crize, vitamina C trebuie luată în doze de 1000 mg la fiecare oră. Aceasta acţionează împotriva infecţiilor şi ajută sistemul imunitar să-şi regăsească echilibrul, dându-i astfel posibilitatea de a lupta cu infecţia.

Tratament pentru bronşită cu ulei de ricin şi terebentină Amestecaţi 1/2 cană cu ulei de ricin şi 1/4 cană cu terebentină rectificată. Încălziţi amestecul înainte de a-l aplica pe piept la culcare. Acoperiţi-vă cu o flanelă pentru a menţine locul cald. Beţi multe lichide.

Tratament pentru bronşită cu lapte

Încălziţi o cană cu lapte, adăugaţi o lingură cu mentă indiană şi lăsaţi la infuzat timp de 15 minute. Strecuraţi şi reîncălziţi. Beţi câteva pahare pe zi, până când se observă o îmbunătăţire.

Tratament pentru bronşită cu cataplasmă de ceapă

Prăjiţi ceapa şi puneţi-o pe piept după ce l-aţi uns cu ulei de măsline. Acoperiţi-vă cu o flanelă pentru a menţine căldura. Puneţi o sticlă de apă fierbinte pe piept pentru descongestionare.

Infuzie de tătăneasă pentru tratarea bronşitei

Puneţi 7g de frunze de tătăneasă în 2 căni cu apă clocotită. Acoperiţi vasul şi aşteptaţi 30 minute. Strecuraţi infuzia şi îndulciţi-o cu miere. Beţi cel puţin 2 căni pe zi.

Compresă cu muştar pentru răceli ale plămânilor şi pneumonie

Adăugaţi unei 1/2 de cană cu muştar uscat suficientă apă pentru a obţine o pastă. Bateţi 1-2 albuşuri de ou şi puneţi-le în pasta de muştar. Întindeţi un strat subţire pe o compresă umedă şi călduţă. Ungeţi zona pieptului cu ulei de măsline şi aplicaţi compresa. Acoperiţi-vă pentru a menţine căldura. Îndepărtaţi compresa când pielea începe să se înroşească.

Tratamente pentru pneumonie

Pneumonia este o inflamare a plămânilor şi este cauzată în principal de bacterii, viruşi şi substanţe chimice. Sunt mai mult de 50 de cauze şi ar necesita prea mult spaţiu să le detaliem aici. Atenţie: consultaţi medicul, deoarece pneumonia poate avea complicaţii.

Dacă nu puteţi consulta un medic, există metode prin care puteţi lupta împotriva bolii până la intervenţia de specialitate Simptomele încep brusc şi includ frisoane, febră mare, tuse şi uneori sângerări. Deseori sunt şi dureri pectorale. Eu am suferit de pneumonie atipică şi vă pot spune că nu este de glumit cu ea. Fără tratament adecvat rata mortalităţii este ridicată. Există câteva modalităţi de tratare a pneumoniei până la sosirea medicului.

Puneţi 3 căţei de usturoi într-un ibric şi adăugaţi apă. Fierbeţi lichidul.

Vaporii vor fi foarte puternici şi ar fi bine ca pacientul să fie prezent în încăpere cât timp preparaţi usturoiul. Înmuiaţi o bucată de pânză în lichid şi apoi aplicaţi-o pe pieptul bol­navului. Luaţi-o când s-a răcit şi reîncălziţi-o în apa cu usturoi. Continuaţi acest procedeu. Puneţi o parte din usturoiul din amestec într-un borcan de 1 litru, acoperiţi-l cu ulei fierbinte şi păstraţi-l bine închis cât nu este folosit. Puneţi bolnavul să inhaleze vaporii din borcan în timp ce înlocuiţi pânza. Dacă se poate, este recomandat ca pacientul să consume mici bucăţi de usturoi în timpul tratamentului.

 

Tratamente pentru congestii pulmonare

Congestia pulmonară

Aceasta este o veche metodă chinezească de tratare a congestiei pulmonare. Tăiaţi felii şi prăjiţi câteva cepe mari. Turnaţi ulei vegetal sau untură topită, astfel încât să acoperiţi cepele şi aşteptaţi timp de 30 minute. Puneţi amestecul de ceapă pe o compresă. Ungeţi pieptul cu ulei de măsline şi puneţi cataplasma pe piept. Acoperiţi-vă pentru a păstra căldura. înlăturaţi com­presa după aproximativ 30 de minute.

Tratament cu ardei iute Cayenne

Amestecaţi 2 linguriţe cu ardei iute Cayenne, 4 linguri cu scorţişoară şi 6 linguri cu ghimbir. Adăugaţi ulei de măsline sau ulei vegetal, astfel încât să formaţi o pastă. Puneţi amestecul pe o bucată de pânză. Ungeţi zona pieptului cu ulei de măsline şi puneţi cataplasma pe  piept. Acoperiţi-vă pentru a menţine căldura şi lăsaţi peste noapte. Toate ingredientele sunt stimulente foarte bune şi determină transpiraţia pacientului.

Tratament cu ceapă prăjită

Pentru congestia pulmonară, utilizaţi această veche metodă indiană. Prăjiţi uşor câteva cepe şi puneţi-le pe o bucată de pânză. Dacă aveţi, adăugaţi şi puţin spirt camforat. Ungeţi uşor pieptul cu ulei de măsline şi puneţi cataplasma cu ceapă pe zona pieptului, acoperind pentru a menţine căldura. Sora mea a avut deseori probleme pulmonare, iar părinţii au folosit aceasta metodă. Întotdeauna era eficientă.

Tratament cu muştar

Amestecaţi cantităţi egale de muştar şi făină. înmuiaţi în apă călduţă pentru a obţine o pastă. Întindeţi pasta obţinută pe o bucată de muselină. Ungeţi uşor pieptul cu ulei de măsline şi puneţi bucata de muselină pe piept. Acoperiţi-vă cu o flanelă pentru a păstra căldura. Lăsaţi muselina pe piept aproximativ 15 minute sau până când pielea se înroşeşte. Nu ţineţi mai mult de 15 minute.

Atenţie: trebuie să vă ungeţi pieptul cu ulei de măsline înainte de a folosi o cataplasmă. Uleiul protejează pielea de arsuri. Muştarul ar putea irita pielea dacă zona nu este protejată cu ulei de măsline sau în cazul în care cataplasmă este lăsată prea mult timp.

Tratament cu ceai de mentă

Amestecaţi o cană cu ulei de migdale călduţ cu 1/2 linguriţă cu ulei de mentă. Masaţi pieptul şi spatele pentru a le descongestiona. Staţi la căldură şi beţi mult ceai de mentă pentru a determina transpiraţia. Această reţetă funcţionează foarte bine. Sora mea o foloseşte pentru a-şi trata copiii când au plămânii congestionaţi. Sucul de lămâie este de ajutor şi poate fi adăugat ceaiurilor medicinale. Conţine multă vitamina C şi ajută la descongestionare şi la desprinderea mucusului. Eu adaug întotdeauna suc de lămâie în ceaiurile pe care le consum. Bănuiesc ca un pic de ajutor în plus nu strică. De asemenea, sucul de lămâie este un foarte bun astringent.

Tratament cu ulm alb

Amestecaţi câte 1/2 de cană cu praf de ulm alb, amidon de porumb şi seminţe pisate de muştar negru. Adăugaţi apă astfel încât să obţineţi o pastă. Ungeţi pieptul cu ulei de măsline. Puneţi amestecul pe o pânză călduţă, iar apoi aplicaţi-o pe piept.

Acoperiţi-vă pentru a menţine căldura. Păstraţi cataplasmă până când pielea începe să se înroşească.

Tratarea emfizemului pulmonar

Puneţi 6 picături de ulei de anason într-o lingură cu miere. Luaţi zilnic după fiecare masă.

Tratatamente naturiste bronsita, pneumonie şi congestie pulmonaraIn continuare la remediul general oferit mai sus, va punem la dispozitie o schema detaliata de tratament pentru Bronsita, oferita de Dr. Doina Teodora – medic specialist pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in Craiova si totodata medic cu specializari in Medicina Alternativa (remedii pe baza de produse naturiste, biorezonanta, psihologie si psihoterapie).

 

1. Bronsita acuta (apare la copii, adulti si are cauza predominent virala, dar si bacteriana).

– Para Protex sau Garlic Caps (1-0-1 la copiii mai mari de 5 ani si 1-1-1 la adulti, dupa masa, are efecte complexe antivirale si antibacteriene realizand paraprotectia sistemului imunitar).

– Ocean 21 (1-1-1 lingurite inainte de masa la copii, respectiv 1-1-1 linguri inainte de masa la adulti, intareste sistemul imunitar, actioneaza ca bronho-dilatator, ca antiseptic pulmonar precum si ca oxigenator celular, iar prin aportul enzimatic complex ridica sistemul imunitar si manifesta rol antidegenerativ pentru aparatul respirator).

– C 1000 (1-1-0 dupa masa) ridica imuitatea si creste rezistenta la infectii.

– White Willow (1-1-1 dupa masa) este considerat aspirina naturala, fiind si un bun anti-inflamator in sfera afectiunilor pulmonare.

2. Bronsita cronica (apare predominent la fumatori).

– Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, are efecte benefice asupra circulatiei sistemice si pulmonare).

– SambuRex (1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, are rol antiseptic si depurativ, curatind bronhiile de secretiile acumulate).

– Vital A/ B/ AB/ 0 (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, asigura un aport optim de vitamine si minerale in organismul fumatorilor intarind rezistenta la boli si preventia impotriva cancerului bronhopulmonar).