TEHNICA „STRUŢUL” („TEMBELIZORUL”)

 

Zi de zi, resemnaţi, ne ducem conştiincios la serviciu, semnăm condica la oră exactă, terminăm programul la oră exactă, ne ducem la piaţă, acasă… şi în ziua următoare o luăm de la început. Specialiştii numesc acest ciclu „cuşca veveriţei“.

Dacă ai un serviciu, şi tu eşti într-o „cuşcă“. Faci în fiecare zi acelaşi lucru. Nu realizezi asta, dar instinctual cauţi o scăpare, o inspiraţie de moment care să te salveze pe tine şi familia ta. Te aştepţi să fie într-un ziar, o revistă, sau la televizor. Cumperi zi de zi reviste, ziare, le răsfoieşti, dar tot ce consideră alţii un job ţie ţi se pare o prostie, greu de făcut, imposibil de realizat cu posibilităţile tale, riscant, sau ceva care nu e compatibil cu tine. Şi cauţi, cauţi mereu. Abia aştepţi să dai drumul la televizor. Poate apare şansa. De multe ori nici nu te descalţi, nici nu laşi bagajele din mână…

CE AŞTEPŢI? O ştire de senzaţie. O informaţie preţioasă care să te ajute să pui bazele propriei afaceri. Să spui stop sărăciei, disperării, incertitudinii. Să-i vezi pe cei dragi fericiţi şi lipsiţi de griji. Să scapi de corvoada unui serviciu unde nu eşti apreciat, nu faci ceea ce ai învăţat şi sperat să faci.

CE GĂSEŞTI? Crime, jafuri, violuri, interlopi (prinşi, scăpaţi, sau în urmărire), terorişti (naţionali sau internaţionali), cutremure, inundaţii, incendii, accidente, divorţuri sau nunţi la nivel înalt, persoane cu influienţă prinse luând mită, politicieni care promit marea cu sarea şi se arată cu degetul unul pe altul, etc. – într-un cuvânt, ştiri şoc (rareori o ştire valoroasă, un film educativ).

CU CE TE AJUTĂ ACESTE INFORMAŢII? Cu nimic bun. Cel mult încearcă să te consoleze că şi alţii suferă, sau să te facă să te bucuri de împlinirile altora.

CE CÂŞTIGI TU DIN ASTA? Nimic. Sau poate o pierdere de timp care se scurge fără să o simţi, dar de care îţi dai seama când poate e prea târziu.

CU CE TE ALEGI? Cu o boală de inimă… sau, în cel mai fericit caz, cu una mintală (să nu mai fii conştient de problemele din jurul tău).

CARE ESTE ADEVĂRUL? Ţi se controlează mintea, sufletul (ţi se impune ce să gândeşti, ce să simţi). Eşti manipulat inteligent de la distanţă, fără nici măcar să bănuieşti. Ţi se dă să ştii atât cât trebuie să ştii, ţi se dă să ai atât cât trebuie să ai. E ca şi cum noi trăim prin minţile altora, în visele altora, în familiile altora, în vilele şi nunţile altora. Nu existăm pentru noi!

Tehnica StrutulCE ESTE DE FĂCUT? În primul rând să închizi „tembelizorul“. Să nu te mai refugiezi în el precum struţul cu capul în nisip când simte un pericol. Degeaba arată, accidente, jafuri, hoţii, etc. Întotdeauna vor fi suficient de multe pentru alte ştiri şoc. Cei care trebuie să ia seama de ele nu o fac şi singurul afectat vei rămâne tu. Degeaba râzi sau te mânii de un politician demagog. Ce are în minte să facă, tot aia va face, iar talentul lui oratoric, te va amăgi iar. Degeaba te bucuri (suferi), de fericirea (răul) unui personaj. Pe tine nu te ajută cu nimic. Doar te face mai sensibil la suferinţă.

Singurul lucru bun pentru tine e să-ţi porţi de grija ta şi a familiei tale, nu de a lumii întregi. De ea să-ţi pese numai când vei avea acea responsabilitate. Nu critica pe alţii cum au făcut avere. Nu te îmbăta de prosperitatea altora. Important este ceea ce faci tu. Copiază şi aplică tot ce vezi bun, pozitiv. Fereşte-te de rău şi de a face rău. Lucrurile măreţe se plămădesc cu suflet şi iubire, nu cu ură şi răutate. Ţine minte un vechi proverb: „ceea ce semeni aia culegi!“. Iar dacă vrei să faci ceva măreţ, alătură-te oamenilor măreţi. Nu există o reţetă a succesului pe care să o copiezi pe o bucată de hârtie şi să o aplici. Există un succes al fiecăruia după muncă, pasiune, implicare, perseverenţă, cinste, corectitudine.

Informaţia pe care o cauţi trebuie să vină de la tine. Când eşti pregătit să o ai, ea îţi va lumina mintea. Citeşte cărţi, vizionează piese de teatru, filme, fii alături de cei înţelepţi, plimbă-te în parc, cu familia,… fă-i lucruri care să te inspire. Nimeni nu poate găsi ceea ce-ţi place sau hotărâ momentul când vrei să te desprinzi de ce e comun. Tu eşti singurul care o va face.

Deci pregăteşte-te să faci ceea ce-ţi doreşti, ceea ce visezi să ai.

Pregăteşte-te să devii alt om. Învaţă să ajuţi pe alţii, să te faci util.

Învaţă să te transformi. (Intervenţia unui dentist e dureroasă dar absolut necesară).