7 elemente pentru a avea succes in viata

Toți ne dorim succesul. Îl considerăm un secret (un tabu) deținut doar de câțiva fericiți. Credem că ne naștem 100% disciplinați și 0% competenți. Câtă dreptate avem, o să aflăm după ce analizăm 7 elemente care vă pot conduce spre succesul la care sperați.

 1. ATITUDINEA CORECTĂ (POTRIVITĂ)

Imaginați-vă această atitudine o linie care separă două grupuri de oameni: pe cei de sus, de cei de jos. Sub linie ești atunci când nu faci nimic concret pentru a-ți fi ție bine și altora și:

 • Găsești vinovați. Pentru tot ce se întâmplă rău, sau nu se întâmplă să fie bine în viața ta, de vină este altcineva, nu tu. Nu merge afacerea cum ai vrea. De vină e criza. Nu vinzi cât ar trebui. Cine e de vină? clienții, piața. Nu ies planurile cum ar trebui. Din cauza cui? a Guvernului, a șefului, a angajaților, a colegilor, a soacrei…, a tuturor, mai puțin a ta.
 • Găsești scuze. Orice lucru nu merge dintr-o anumită scuză. L-a împiedicat cineva (ceva) anume. «Am îtârziat, că n-a venit la timp metroul.» etc. Găsim scuze tot timpul și repede. S-a demonstrat științific că găsim scuze în 5 sec. pentru orice. Suntem cei mai buni în scuze. Suntem campioni.
 • Nu ai încredere în tine. Este atunci când spui: nu sunt în stare, nu pot, sunt prea tânăr, nu am studii suficiente, sunt prea bătrân, nu sunt în orașul potrivit, în țara potrivită, ș.a.m.d.

Deasupra liniei ești atunci când ești responsabil și ai proprietate asupra deciziilor tale. Adică lucrurile nu merg întotdeauna cum îți planifici însă îți asumi responsabilitate pentru viața ta și îți asumi proprietate asupra acțiunilor tale. Tu decizi în viața ta și în firma ta.

Deasupra liniei sunt VICTORIOȘII, sub linie sunt VICTIMELE.

 1. SĂ FII ÎN CREȘTERE CONTINUĂ.

Trebuie să fii conștient că dacă vrei să ai succes în viață trebuie să fii în creștere continuă. Pentru asta trebuie să citești, să te instruiești, să te perfecționezi continuu. Despre asta John Maxwell spunea: «Nu există linie de mijloc. Ori ești în sus, ori în jos.» Deaceea trebuie să ne perfecționăm continuu.

7 elemente pentru a avea succes in viataCu toții ne dorim o viață de calitate:

 • Și ca să ai o viață de calitate, trebuie să ai rezultate de calitate. Oamenii ne judecă după rezultate. Degeaga spui că faci… Rezultatul este vizibil în viață.
 • Și ca să ai rezultate de calitate, trebuie să ai acțiuni de calitate.
 • Acțiuni de calitate bune, se iau cu decizii de calitate.
 • Să ai decizii de calitate, ai nevoie de principii și valori de calitate.
 • Dar pentru a avea principii și valori de calitate, trebuie să ai cunoștiințe de calitate.
 • Iar cei care visează la cunoștiințe de calitate, trebuie să aibă mentori și profesori de calitate. Unii dintre noi consideră, și poate pe bună dreptate, că este nevoie de studii, pentru copiii lor, într-o școală cu renume în țară (chiar în străinătate). Însă nu numai când ești copil trebuie să înveți. Ce e trist e că cei care vor o viață de calitate, au ca și mentori: televizorul și «prietenii» din bar. Și de multe ori se întreabă: Eu de ce nu am succes?
 1. SCHIMBAREA CONTINUĂ.

Dacă vrei să ai succes în viață trebuie să fii dispus continuu să te adaptezi. Adaptează-te atât de repede, să surprinzi și viitorul. Iată formula schimbării:

I x V + P > R

I – Insatisfacție. Dacă ești mulțumit de mașina pe care o ai, vei dori să o schimbi? Nu! Numai dacă ai insatisfacție când o vezi, când o folosești, asta te sâcâie.

V – Viziune. Ce-ți dorești? o mașină…, o casă…, cum trebuie să arate?

P – Primii pași; în direcția schimbării.

R – Rezistența la schimbare.

Cum s-ar traduce? Trebuie să fii nemulțumit de acel lucru, să ai o viziune despre acel lucru nou, să mergi în direcția respectivă și acest lucru să fie mai mare decât rezistența la schimbare, decât stagnarea.

 1. CE E SUCCESUL? CUM SĂ-L OBȚII?

Dacă vrei să ai succes în viață trebuie să știi ce e succesul și cum să-l obții.

Definiții:

EȘECUL este atunci când iei decizii greșite și le repeți pe termen lung.

Să mergi acum la fast food este greșit? Nu! Doar dacă repeți acest lucru este greșit. O decizie greșită nu înseamnă eșec; repetată pe termen lung, înseamnă eșec.

SUCCESUL – este să faci lucruri simple, repetate în fiecare zi, într-un mod disciplinat.

Putem face lucruri simple, zilnic, într-un mod disciplinat? Sigur! Ce ne împiedică? Voința noastră! Dacă suntem dispuși, chiar din această clipă, facem agenda pentru a doua zi. Iar din a doua zi, parcurgem punct cu punct ce am trecut în agendă, și apoi facem agenda pentru ziua următoare, ș.a.m.d. John Maxwell spunea: «Succesul tău este dat de agenda ta zilnică. Ce faci astăzi, definește succesul tău în viitor.»

 1. SĂ FII BUN LA RELAȚII (ÎN COMUNICĂRI)

7 elemente pentru a avea succes in viata

Dacă vrei să ai succes în viață trebuie să fii bun la relații (la comunicări). Succesul în relații se dobândește pe 3 căi: vizual, auditiv și chinestezic (în limbajul corpului).

Mulți percepem informațiile (comunicăm) doar pe o cale. Dacă tu percepi informațiile doar auditiv și șeful tău doar vizual, atunci nu te mai întreba de ce nu ești promovat.  Dacă soția ta le percepe auditiv și tu vizual, degeaba îi aduci flori, speli numai tu vasele, faci curățenie, etc. Ea așteaptă tot timpul să-i spui verbal: «te iubesc»!

Succesul se obține doar când fiecare știm să comunicăm pe toate cele 3 căi.

 

 1. DĂ 100% DIN TINE.

Dacă vrei să ai succes în viață indiferent ce faci dă 100% din tine. Nu contează dacă ești grădinar, dacă ești secretară, femeie de serviciu la Mall, sau dacă te afli la serviciu sau acasă. Dă 100% din tine în tot ceea ce faci și oriunde te-ai afla.

Sunt mulți oameni care așteaptă jobul perfect pentru a da 100%. Și se întâmplă ca niciodată să nu aibă jobul perfect. Unii așteaptă persoana potrivită pe care s-o iubească 100%. Și nu o s-o găsească niciodată. Nu așteptați momentele potrivite. Dați 100% din voi indiferent ce faceți. Important este ca oamenii care vă cunosc să zică: ăsta a fost cel mai bun grădinar, ăsta a fost cel mai bun cismar, ăsta a fost cel mai bun bucătar, ăsta a fost cel mai bun…, ăsta a fost cel mai bun… Numai atunci succesul va fi garantat, indiferent de ceea ce faceți.

Motivul pentru care nu toți au succes e că încă nu s-a inventat o metodă prin care să stai jos și cineva (ceva) să te tragă în sus.

De ce nu toți suntem dispuși să depunem efort?… pe cine credem că păcălim?…

Dacă fiecare am depune efort și am da 100% din noi la locul nostru de muncă, sigur ar fi mai puțini săraci, am avea de toate și de calitate și s-ar găsi mai mult de lucru.

 1. SĂ AI VALORI MORALE ÎNALTE.

Dacă vrei să ai succes în viață trebuie să ai valori morale înalte. Iată câteva: punctualitate, sinceritate, onestitate, respect. Tu nu trebuie să stăpânești tehnici de vânzări. Trebuie să stăpânești valori morale înalte. Așa, în timp, clădești încrederea clienților (partenerilor) tăi în tine.

Luați decizia acum în ce direcție o să mergeți. Numai o schimbare radicală vă poare ajuta.

Albert Einstein spunea:

«Dacă faci lucrurile ca până acum și te aștepți la rezultate diferite, ești nebun.»