Stabileste Tinte
Oare nu vă întrebați de ce unii oameni realizează tot ce vor în viață și alții nu ajung niciodată la rezultatele la care visează?
În urma unui studiu făcut cu cei mai bogați oameni din lume, la întrebarea: «care este motivul pentru care aveți atâta succes?», aceștia au răspuns:
- moștenirea,
- averea făcută de la zero,
- studiile – dar nu toți aveau studii,
- mediul în care am crescut – dar în familiile multora nu se vorbise de ținte, obiective, planuri,
- țintele.
Stabilirea țintelor era singurul lor lucru comun făcut la un moment dat în viață.
Toți milionarii din lume spun, fără excepție, că au ajuns unde au ajuns pentru că la un moment dat au scris unde doresc să ajungă în viața lor. Acesta este motivul pentru care oamenii de succes au succes. Ei scriu, ei definesc pe hârtie ceea ce vor, nu în minte. Scrisul rămâne și poate fi analizat și vizualizat concret ori de câte ori e nevoie. Imaginea din minte nu poate fi comparată și analizată cu nimic. Ea chiar poate fi uitată.
Dacă nu ai o țintă, și aceea scrisă, ești destinat să muncești pentru cine are o țintă scrisă.
Dacă asta face diferența, de ce nu stabilim ținte? De ce nu le scriem?
Ce ne împiedică?
Luarea a trei decizii pe care numai TU trebuie să le iei:
- Stabilirea țintei.
- Plata care trebuie s-o plătești.
- Să fii dispus să plătești acea plată.
Pare simplu? Da! Și totuși, până la urmă, de ce nu stabilim ținte pentru viața noastră, pentru bussines-ul nostru? Din alte patru motive:
- Nu înțelegem cât de important este să stabilim ținte.
- Nu am crescut într-o familie în care să vorbim despre ținte și importanța lor.
În S.U.A. aceste lucruri sunt discutate foarte des la masă. Ori aceste comentarii au un impact foarte mare asupra copilului, respectiv al viitorului om de afaceri.
Problema noastră este că noi nu am trăit într-un astfel de mediu și că trebuie să învățăm acum cum să le stabilim.
- Ne este frică să nu fim respinși. Pentru că în copilăria noastră am fost respinși de părinți, de familie, de prieteni. Din acest motiv acum avem teamă că n-i se poate întâmpla la fel.
Vă mai aduceți aminte când spuneați că o să deveniți un inventator, un arhitect care o să schimbe lumea, sau un pilot, ori un cosmonaut? Mai știți cum vă încurajeau părinții sau cei din jur?… Bagă-ți mințile în cap că tu trebuie să ieși inginer !
- Ne este frică de eșec. Dacă nu reușesc ce vor zice părinții, familia, prietenii?
Edison a reușit să se înregistreze cu 1462 de patente. Și în spatele fiecărui patent au stat mii și zeci de mii de încercări. De exemplu pentru a găsi o plantă din care să obțină cauciuc a făcut peste 17000 de încercări, iar pentru obținerea becului peste 11000. Un ziarist i-ar fi zis: Domnule Edison ați încercat de 5000 de ori, ați cheltuit o grămadă de bani fără nici un rezultat, nu vedeți că nu e OK? Iar Edison i-ar fi răspuns: Nu ați înțeles nimic. Eu nu am eșuat de 5000 de ori, dar am găsit 5000 de variante prin care nu se poate obține un bec.
Succesul nu înseamnă lipsa eșecului. Succesul trebuie să treacă prin eșec. Părinții noștrii, profesorii noștri, nu ne-au învățat – acasă, la școală – să stabilim ținte, să facem planul de concretizare, să căutăm soluții și să exersăm până reușim să obținem ce ne-am propus. Noi trebuie să învățăm totul de la zero, să ne adaptăm din mers, să ne disciplinăm dacă dorim o schimbare în viața noastră.
6 secrete prin care putem stabili ținte
- Dacă schimbarea este necesară pentru progres, nu trebuie să ne temem de schimbare.
Noi ne temem de schimbare pentru că nu știm ce o să urmeze. Dar în momentul în care ai o țintă și un plan în direcția respectivă, nu trebuie să ne mai temem pentru că știm ce o să urmeze.
Nu poți să crești, să inovezi, fără să te schimbi.
Nu mai lăsați frica de schimbare să vă stopeze dezvoltarea și stabilirea țintelor.
- Trebuie să găsim zona compatibilităților noastre.
Fiecare ne-am născut cu ceva mai mult peste medie. Ori ești mai bun la matematică, ori la limba română, la istorie, la botanică, desen, etc. Fiecare am excelat mai mult în ceva și am făcut din acel ceva o pasiune. Pentru voi, care ar fi acel lucru care v-ar capta atenția și l-ați face fără bani – banii să fie doar o consecință a acestei munci făcute din plăcere?
- Stabiliți-vă 3-5 ținte personale cu DE CE-ul vieții tale.
Scrieți: DE CE sunt eu pe acest pământ? - Stabiliți 3-5 ținte cu CE vreți să realizați în viață, cu CE vreți să aveți?
- Stabilește CUM te dezvolți personal.
Tu trebuie să-ți pui întrebarea: CUM o să fac CE mi-am propus, ca să știu DE CE sacrific (renunț la)… ?
OBSERVAȚIE! Nu lăsați țintele personale să depășească țintele familiare.
6. Stabilește o țintă supremă.
Ea trebuie să aibă în vedere viziunea ta supremă: DE CE EȘTI tu pe pământ!
Vreau un lucru concret, nu de genul «să fiu fericit !»
EXEMPLU: «Vreau să influențez în bine viața a 10000 de oameni.»
Sunt convins că acum veți da importanța care se cuvine stabilirii țintelor. Și că, exact din acest moment, veți începe cu stabilirea țintei supreme. Scrieți: «Care este acel lucru pe care l-aș face dacă știu că totul e posibil. Care este acel lucru pe care l-aș face dacă știu că nu există eșec, că nu există respingere, că am toate resursele necesare să fac acel lucru.»
Oamenii care nu țintesc, nu ajung niciodată la rezultatele pe care și le doresc.