Ingrijirea parului si a corpului in sezonul cald

Datorita efectelor daunatoare ale caldurii si razelor solare, pe perioada verii pielea, parul si unghiile necesita o protectie si o îngrijire speciale. Impotriva arsurilor solare trebuie sa ne protejam atât extern, cât si intern.

In cazul pielii sensibile, deschise la culoare, se recomanda consumul de beta-caroten înainte de expunerea la soare. Aceasta substanta neutralizeaza radicalii liberi produsi de organism sau provenind din surse externe si suprima moleculele extrem de reactive de oxigen care provin din radiatiile ultraviolete.

In ceea ce priveste protectia cu ajutorul lotiunilor de plaja, aplicati lotiunea cu o jumatate de ora înainte de expunerea la soare! Pentru persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare se recomanda o lotiune cu factor de protectie de cel putin 20-25, pentru pielea deschisa – factor de protectie 15-20, pentru tenul mediu – 10-15, pentru tenul închis – 5-10. Cele mai noi formule au un factor de protectie de pâna la 100, nu contin filtre mecanice sau fizice (dioxid de titaniu) si ofera protectie biologica. Folositi lotiuni fotostabile si rezistente la apa, deoarece au efectul cel mai de durata! Aplicati lotiunea pe partile expuse la soare odata la 2-3 ore si de fiecare data dupa ce iesiti din apa sau dupa ce faceti dus.

Ingrijirea parului si a corpului in sezonul caldSuprafata apei, nisipul si betonul duc la cresterea cantitatii de radiatii UV, asadar fiti foarte prudenti. Chiar la un metru deasupra nivelului apei, cantitatea de radiatii UV este de 50%.

Evitati expunerea la soare între orele 12 si 15 (conform celor mai recente recomandari între 11 si 16)! Dupa ce v-ati uscat, retrageti-va la umbra si acoperi-ti-va capul cu un tricou, esarfa sau prosop! Pentru a va proteja ochii purtati ochelari de calitate, cu filtru UV, care previn clipitul intens si întârzie astfel aparitia „labei de gâsca”.

In ciuda protectiei împotriva arsurilor solare, pielea se usuca mai mult vara, iar suprafata sa devine mai aspra. Unul dintre motive este ca, la caldura, organismul, inclusiv pielea, pierde o cantitate mare de apa, lucru ce trebuie compensat printr-un consum sporit de apa. Insa, pe lânga un consum adecvat de lichide (2,5-3 litri pe zi), se recomanda si o îngrijire externa suplimentara a pielii. In acest scop se folosesc uleiuri naturale, iar preparatele sintetice sau pe baza de petrol sunt din ce în ce mai putin utilizate. Glicerina figureaza, de asemenea, pe lista de substante care trebuie evitate, deoarece deshidrateaza pielea.

Capacitatea de aparare a pielii este sporita de zinc, seleniu, vitaminele B, C si E, precum si de beta-caroten, prin urmare aceste substante trebuie consumate chiar si dupa expunerea la soare.

 

Pielea capului

-datorita structurii sale deosebite, necesita o îngrijire speciala. Peelingul, care în alte zone ale corpului trece aproape neobservat, aici poate forma matreata, a carei dezvoltare este astazi atribuita ciupercii numite Malassezia Furfur.

Ingrijirea parului si a corpului in sezonul cald

Daca examinam afectiunile scalpului, vom observa ca cea mai frecventa dintre acestea este chiar matreata. Pentru îndepartarea patogenilor de obicei se folosesc sampoane speciale, cu efect fungicid. Cele mai moderne preparate nu contin substante spumante, deoarece cercetatorii au descoperit ca îndepartarea excesiva a grasimii nu doar ca favorizeaza accesul diferitelor substante chimice daunatoare, ci si intruziunea microbilor patogeni. Parul are, de asemenea, nevoie de sebumul produs de scalp, pentru a preveni despicarea si uscarea excesiva, precum si încarcarea cu energie statica. Datorita utilizarii exagerate a sampoanelor, bulbul firului de par este afectat, acesta se micsoreaza si, în cele din urma, moare, se subtiaza si cade.

Caderea parului este una din cele mai frecvente afectiuni din zilele noastre. Parul poate cadea de pe anumite zone ale capului sau de pe tot scalpul, datorita unor afectiuni hormonale, inflamatii latente sau infectii, dar caderea parului poate fi influentata, de asemenea, de deficiente de vitamine si minerale, precum si de afectiuni ale bulbului firului de par cauzate de stres si poluarea mediului (fum de tigara, gaze de esapament, metale grele, radiatii) sau de substante toxice (medicamente, citostatice).

In ultimii 15-20 de ani, numarul celor care au apelat la medic din cauza caderii parului s-a dublat.

Pentru îngrijirea externa a parului se recomanda lotiuni tonice, masti si balsamuri pentru par cu agenti activi, care pot patrunde în firul de par. Absorbtia are ioc întotdeauna în bulbul folicular, care se gaseste în scalp; parul în sine este o materie inerta si nu poate transporta substantele nutritive la radacina. Balsamurile pot revigora stratul extern al parului deteriorat, dar nutritia radacinii parului este, de asemenea, indispensabila pentru tratarea afectiunii.

De obicei, gelurile si lacurile nu deterioreaza parul, dar, deoarece astupa porii scalpului, adesea provoaca aparitia cosurilor. Uleiurile pentru par nu mai sunt la moda, însa reprezinta o modalitate mult mai potrivita de protejare a parului decât celelalte produse.

Intern, pe lânga vitaminele B, trebuie consumate vitaminele A si D, care contin o cantitate adecvata si usor de absorbit (sub forma chelatata) de fier, zinc si selenium. Ba mai mult, trebuie consumati acizi grasi omega, lecitina, precum si preparate cu fitoestrogeni.

Produse CaliVita recomandate:

Full Spectrum, Super Mega 50, Mega B-Complex, Pro Selenium, Mega Zinc, Beta Carotene, Evening Primrose Oil, Ocean 21, QProtect, Mega QProtect