Japonia are populatia cu cea mai lunga speranta de viata din lume (86,6 ani pentru femei si 79,6 ani pentru barbati), iar cercetatorii s-au tot straduit sa inteleaga de ce. Tu nu ai fi curios? Mai ales ca aceasta tara a crescut de la una dintre cele mai scazute sperante de viata dupa al doilea razboi mondial, la o natiune acum in topurile la nivel global pentru longevitate.
Si iata cateva dintre raspunsuri:
1. Japonezii consuma o multime de legume.
Mancarea traditionala de baza este orezul cu legume sau peste, incluzand cantitati importante de soia fermentata si alge marine, care le ofera vitamine, minerale si substante fitochimice benefice.
2. Isi gatesc mancarea in mod diferit.
Mancarea japoneza este preparata fiarta, in aburi, prajita cu foarte putin ulei in tigai wok, scazuta la foc mic sau prin fermentare. Au, de asemenea, obiceiul de a consuma cel putin un castron de supa si pregatesc portii mici. Combina zilnic legumele si pestele cu multa fibra din fasole sau orez. Exista foarte putini japonezi obezi.
3. Beau mult ceai.
In Japonia exista o cultura a consumului de ceai japonez, de buna calitate, care contine mult mai multi antioxidanti decat cafeaua.
Se produce local, este vestita specialitatea matcha, un ceai fin si adesea scump, din pulbere crescuta special prin lipsirea de lumina
solara, pentru a mari continutul de clorofila si antioxidanti.
4. Mancarea lor este proaspata.
Fiind un arhipelag relativ mic, cu o cantitate mare de teren arabil si cu oceanul aproape, mancarea ajunge foarte repede la oameni. Pe pietele japoneze, alimentele nu sunt datate cu ziua respectiva ci au scrise pe ele ora la care au fost culese. Totul este foarte proaspat si de sezon.
5. Au farfurii mai mici
Controlul portiilor este o practica traditionala a bucatariei japoneze. Eticheta are o mare insemnatate in societatea lor si o parte din aceasta inseamna utilizarea cu grija a betisoarelor, mancatul dintr-o farfurioara sau un castron mic, savurand mancarea, servind fiecare fel pe propriul recipient, niciodata incarcandu-ti farfuria sau mancand portii mari. in Okinawa, localnicii atribuie longevitatii lor cuvintele: hara hachi bu, adica “mananca pana cand esti 80% plin”.
6. Se plimba, merg si stau in picioare mai mult
O parte din viata zilnica japoneza este naveta – se trezesc, se indreapta spre statie, asteapta trenul, se duc la munca si inapoi si isi continua viata. Transportul public este ceva normal in Japonia. Oamenii folosesc bicicletele sau trenurile locale pentru a merge oriunde au nevoie, masina este considerata un lux. Multi angajati, precum cei de la Canon, lucreaza in picioare.
7. Fac exercitii dimineata
Numite rajio taiso, japonezii fac exercitii in fiecare dimineata, in grupuri masive. Majoritatea japonezilor participa si exista mai multe grade de dificultate pentru diferiti oameni. Beneficiile sunt evidente – sunt mai atletici, vigilenti si energici, au o mai mare flexibilitate si concentrare la locul de munca si la scoala.
8. Au introdus examinari medicale obligatorii
Incepand cu anii 1960, Japonia a introdus un sistem obligatoriu de asistenta medicala, mentinand cu succes sanatatea oamenilor. Japonezii isi viziteaza medicul de peste zece ori pe an pentru verificari preventive ale sanatatii.
9. Japonezii petrec mai mult timp in afara casei
Mersul pe jos, plimbarile in aer liber se practica peste tot. Este un obicei japonez sa mananci cu prietenii in oras, mai degraba decat sa-i inviti acasa. Spatiile de locuit japoneze sunt modeste, in timp ce preturile restaurantelor sunt relativ ieftine – astfel incat socializarea in afara este un eveniment regulat. S-a demonstrat ca interactiunea sociala si prietenia sunt importante pentru sanatatea emotionala.
10. Sunt obsedati de curatenie
Curatenia este o obsesie pentru ei, iar asta e numai spre bine. Metodele lor culturale se bazeaza in mare masura pe traditiile vechi de secole ale shintoismului, care valorizeaza foarte mult conceptul de purificare. in Japonia, nu este neobisnuit sa se faca baie de doua ori pe zi in timpul verii.