In ce consta rutina cu retinol si cum ne ajuta

 

Exista pe piata farmaceutica diverse tratamente pentru ten si problemele acestuia, precum riduri, acnee etc. Printre acestea se enumera si tratamentul cu retinol. Un tratament foarte eficient daca este aplicat conform etapelor lui specifice.

Un prim pas foarte important este spalatul pe maini si pe fata. Aceasta practica se face in fiecare seara indiferent de rutina si indiferent de tratamentul aplicat in seara respectiva. De preferat ar fi ca spalarea sa se faca cu un cleanser delicat care sa nu fie agresiv cu tenul, sa nu aiba rol de tratament sau se poate folosi spuma de curatare pentru a nu agresa pielea.

Al doilea pas este aplicarea tonerului. Tonerul se poate aplica si din cauza apei dure de la robinet. In serile cu retinol este obligatorie aplicarea inainte de retinol a tonerului deoarece are efect calmant. Nu este recomandat un toner cu acizi si nici un toner care sa fie pe parte de tratament. Singurul tratament in serile cu retinol este doar retinolul.

Al treilea pas inainte de retinol este aplicarea pe fata a unei creme hidratante, in special se aplica crema in santurile nazale, in colturile gurii si pe conturul buzelor. Se lasa cateva minute sa intre in piele si dupa se aplica retinolul.

In ce consta rutina cu retinol si cum ne ajuta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa aplicarea propriu-zisa a retinolului pe toata fata lasati putin sa se usuce si sa intre in piele. Acesta are o capacitate rapida de a intra in piele si indiferent de forma de retinoid folosit, regulile de folosire raman aceleasi. Indiferent daca este retinol, retinal, retinil palmitat sau orice alta forma de retinoid ar fi, regulile sunt in general valabile cand vine vorba de aplicare, cat si de cantitatea folosita.

Retinolul de 05 este foarte bun de folosit pentru tenul cu pete. In ceea ce priveste retinalul, spre deosebire de retinol, are nevoie de un singur pas pentru a se sintetiza in acid retinoic. Retinolul are nevoie de 2 pasi insa. Retinalul este o forma de retinoid mai noua si nu este la fel de agresiva cu pielea, caci nu irita si se ocupa si in privinta descuamarii pielii, acea problema de piele care se manifesta prin decojirea stratului de la suprafata.

In momentul cand doriti ceva mai bland si delicat atunci cand aplicati acizi mai des si simtiti ca pielea nu ar tolera un retinol de 05 sau un retinal de 005 (concentratiile de la retinol si retinal difera atat din cauza puterii lor cat si din cauza ingredientelor diferite din care sunt compuse), atunci puteti folosi si produse cu 1% bakuchiol. 

Bakuchiolul are proprietati asemanatoare cu retinolul, insa fara a fi din familia retinoizilor. Bakuchiolul este unul din ingredientele sigure in sarcina , asta cel putin pana la proba contrarie, caci testarea pe femeile insarcinate nu este nici etic si nici moral sa se faca.

Indiferent de cand este folosita si de cat retinoid folositi, cantitatea este aceeasi, marimea unui bob de mazare este de ajuns. Aceasta cantitate se intinde pe toata fata cu ajutorul degetelor fara insa sa aplicati si pe santurile nazale, colturile gurii, conturul buzelor si mai ales, foarte important este sa nu aplicati in zona ochilor. Acestea sunt niste zone pe care trebuie sa le ocoliti pentru ca altfel riscati sa va iritati foarte tare. In zona ochilor se foloseste retinol care este fabricat special pentru aceasta zona, facuta special sa nu irite. Retinoidul intra foarte repede in piele indiferent de tipul sau, dar pot face exceptie de la aceasta regula serurile cu suspensie in ulei, care ar putea dura putin mai mult.

In ce consta rutina cu retinol si cum ne ajuta

 

 

 

 

 

 

Dupa aproximativ 10 min de la aplicarea retinolului se aplica o crema de fata hranitoare si reparatoare. Daca insa, doriti sa beneficiati de actiunea retinolului, retinalului si asa mai departe, la potential maxim , atunci nu mai aplicati crema dupa tratament, dar numai daca pielea suporta acest efect si fara crema. De preferat a fi sa alternati aceasta procedura, ca de exemplu, in unele seri aplicati retinol fara crema finala si in alte seri aplicati. 

Ati folosit crema dupa retinol si totusi simtiti ca mai trebuie sa aplicati un strat de crema, iar pielea va cere asta, atunci mai dati-va inca o data cu crema, este posibil ca pielea sa aiba nevoie de mai multa hidratare.

In ce consta rutina cu retinol si cum ne ajuta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In final va recomand daca doriti sa incepeti tratamentul cu retinoid sa aveti mare grija sa va hidratati suficient pielea si sa aveti grija sa va feriti de iritatii.