Cauză şi efect

Karma în limba sanscrită înseamnă acţiune. Legea karmei s-ar transpune simplu în „bine faci, bine găseşti”.

Cum nimeni nu este perfect, într-o viaţă avem fapte bune şi mai puţin bune. În viaţa următoare, acceptând ideea reîncarnării, ne achităm datoriile. Primim bonus surprize plăcute neaşteptate şi exclamăm Mie să mi se întâmple asta? sau neplăcute şi spunem De ce mi se întâmplă tocmai mie?

De la începutul lumii, omul a acumulat multe fapte mai puţin demne de bonus, care sunt memorate în suflet, în acea entitate care călătoreşte în timp, în multe vieţi, fiecare, o oportunitate de a-şi echilibra karma.

Gândind în termeni financiari, să ne imaginăm karma ca două conturi bancare: un cont pentru karma pozitivă, unul pentru karma negativă. Karma pozitivă se poate consuma pe mici/mari plăceri ale vieţii, sau pentru a reduce din karma negativă. Omul alege să o consume pe plăceri ale vieţii, de regulă. Adică cel care are o mulţime de bani nu ştie cum să îi organizeze pentru a-i merge lui bine, în loc să ajute bătrânii, bolnavii, copiii abandonaţi, câinii şi pisicile de pe stradă [Eu asta aş face dacă aş avea mulţi bani…Aş începe cu localitatea mea, luând legătura cu serviciul de Asistenţă Socială de la Primărie şi aş face o listă cu bătrânii bolnavi, apoi cu bătrânii singuri. După aceea aş trece la copiii bolnavi şi la copiii străzii şi cerşetori, şi în final, la câini şi pisici].

Aceasta ar fi explicaţia pentru nedreptăţile din lume. Când unii nu mai pot de bine şi alţii mor de foame. Probabil cei care mor de foame, cândva şi-au consumat karma pozitivă pe plăceri. Uneori karma pozitivă a celor care o folosesc egoist se consumă în aceeaşi viaţă, de unde Şi bogăţii plâng sau Banii nu aduc fericirea.

Refuz să cred că entităţile cosmice pure au vreo legătură cu aspectul financiar al vieţii. Bogăţia nu este un dar ceresc. Este un bonus, un rezultat al karmei pozitive.

În Biblie, legea karmei este exprimată simplu în Galateni 6:7 „Ceea ce va semăna omul, aceea va şi secera”.

Karma ne protejează şi ne readuce pe calea cea dreaptă când ne îndepărtăm de ea. Dar uneori karma acţionează foarte încet, şi, de exemplu, un nefumător se poate îmbolnăvi de cancer la plămâni pentru că a fumat excesiv într-o viaţă anterioară.

Legea atracţiei

Cauza si efectMintea noastră este ca un magnet, care atrage ceva la care ne gândim insistent. Tot ce ni se întâmplă în viaţă, este atras de gânduri şi imagini pe care le avem în minte. Gândurile ne influenţează viaţa. Dacă ne gândim insistent la ceva, se va materializa mai devreme sau mai târziu în viaţa noastră. Nu contează dacă gândurile noastre sunt pozitive, negative sau neutre. Legea atracţiei funcţionează şi reacţionează. Dar legea atracţiei poate acţiona mai intens, mai slab sau poate fi amânată de karma şi destin, deci nu oricine care visează să devină cosmonaut, va deveni, gândindu-se intens.

Acum se vorbeşte despre legea atracţiei ca despre o pilulă magică a îmbogăţirii rapide, sau ca despre peştişorul de aur care îndeplineşte dorinţe. Nu există o formulă magică să ne schimbe viaţa într-o secundă.

Ideal ar fi să încercăm să percepem viaţa dincolo de ceea ce vedem, auzim, gustăm, mirosim sau atingem, pentru că este posibil!

Noi primim mereu ce dorim, deşi uneori nu repede, sau cum ne dorim. Pentru o dorinţă putem plăti din contul karmei pozitive sau putem face datorii.

Legea atracţiei poate fi utilă, dar trebuie să o folosim echilibrat. Cel mai bine este să avem încredere în viaţă, în loc să ne revoltăm. Să nu continuăm greşelile trecutului, sau să ne facem griji pentru viitor, căci nu atragem decât negativitate.

Resursele Pământului nu sunt suficiente pentru ca toţi să avem prosperitate, dar sunt suficiente, mereu au fost suficiente, pentru ca fiecare să ducă o viaţă decentă. Şi dacă există dezechilibru, cel care are, ar fi foarte bine să îi dea şi celui care nu are. Universul ne oferă ce ne trebuie, dar dacă dorim bonus, trebuie să plătim.

Printr-o relaţie personală cu Universul putem rezolva probleme de suflet, de sănătate fizică, putem afla de ce suntem pe Pământ şi putem transmite gânduri bune.

Este trist să privim în jur şi să observăm că banii, faima, cariera, o casă, o maşină, nu aduc fericirea. Putem fi fericiţi pentru că este soare dacă ştim să ne bucurăm de clipă, iar drumul către fericire este în noi înşine. Nu putem fi fericiţi cât timp suntem stresaţi.

Ceea ce gândim, ceea ce facem, ceea ce ne dorim, au legătură directă cu relaţiile noastre şi cu starea noastră de bine, de sănătate. Putem fi sănătoşi, echilibraţi, siguri pe noi. Putem să ne autodescoperim, să descoperim adevărata iubire, să ne simţim liberi, să iubim viaţa, să ne bucurăm de ea.

Omul călătoreşte în Macrocosmos, dar Microcosmosul, interiorul lui, îi este necunoscut. Doar cunoscându-ne putem privi zâmbind către viitor.

Orice cuvânt cu conotaţie negativă ar trebui să fie utilizat rar sau deloc. Cunoscându-ne, descoperind ce ne inhibă, putem evolua.

Trăim într-o lume duală, în care binele şi răul coexistă. Dacă binele îl percepem ca lumină, cunoaştere, acţiune, speranţă, ordine, curaj, opusul lor reprezintă răul.

Gândurile spontane, obstacolele şi coincidenţele sunt mesaje de la suflet. Mesajele din lumea invizibilă pot fi transmise prin:

Viziune mentală: imagine-simbol

Scriere automată.

Iată un fragment din Apocalipsa lui Ioan care mi-a atras atenţia:

Apokalupsis Iesous Christos hos theos autos deiknuo autos doulos hos dei en tachos ginomai kai apostello semaino dia autos aggelos autos doulos Ioannes.

Consultând un dicţionar grec-englez, am ajuns la următoarea traducere, din engleză în română:

Revelaţia lui Iisus Hristos, despre schimbările ce se vor produce, transmisă de Dumnezeu, în somn, prin scriere automată, prin intermediul îngerului lui Iisus, şi al lui Ioan.

Karma ne ajută să acceptăm soarta şi să creăm destinul. Suntem sortiţi să ne naştem într-un anumit loc, dar graţie destinului întâlnim adevărata iubire.

Karma – gând şi acţiune – clădeşte destinul.

Cauza si efectÎn fiecare clipă generăm karma prin tot ceea ce gândim şi facem. Strivim o furnicuţă, aruncăm o plantă care nu se asortează cu ambientul, vorbim urât, detestăm felul în care arătăm, suntem invidioşi/geloşi, nesinceri [inclusiv faţă de fisc/stat]. Sau karma bună: îi ajutăm pe cei care au nevoie de noi, zâmbim, suntem luminoşi şi amabili cu cei din jur, iubim sincer.

Nu ştim când am creat karma care se manifestă acum în viaţa noastră şi nu ştim cum se va manifesta karma pe care o creăm acum. De exemplu, eu iubesc foarte mult câinii. Totuşi, un câine m-a muşcat. O muşcătură aparent banală, sub genunchiul drept, la mijlocul gambei, atingându-mi un nerv, probabil nervul peroneal.

Consecinţă: de câte ori îmi era frig, sau aveam emoţii, sau se schimba vremea sau pur şi simplu, fără să identific cauza, simţeam o durere vie în acel punct [se formase un chist sebaceu pe care l-am extirpat]. În ziua respectivă, cu siguranţă mi-a trecut prin minte gândul: „Cu ce am greşit?”

Nu suntem mereu corecţi, chiar dacă de cele mai multe ori nu realizăm. Dar undeva, tot ce facem se înregistrează în învelişul destinului sau învelişul karmic al corpului nostru, la nivel energetic.

Este foarte greu să realizăm felul în care funcţionează karma.

Când încălcăm cu bună ştiinţă legi nescrise ale vieţii, generăm karma negativă. De aceea nu este bine să te sinucizi, să ucizi sau să faci avort. Încalci legi ale vieţii, acumulezi karma negativă, pentru că astfel de gesturi, de regulă, se fac cu bună ştiinţă, cât timp eşti clinic sănătos.

Deşi acumularea karmei negative duce la suferinţă, nu ne pedepseşte nimeni.

Karma ne arată drumul în viaţă, nu pedepseşte, nici nu premiază.

Suferim pentru că nu ştim să ne controlăm. Dar este problema noastră, face parte din evoluţia noastră. Dumnezeu, Sursa Vieţii noastre ne-a lăsat posibilitatea de a alege! Karma este justiţie, judecata de apoi. Nu contează că un infractor a mituit avocatul şi a fost eliberat. A scăpat de închisoare, dar de karma nu scapă.

Când vrem dreptate, dorim să ne răzbunăm. Dacă cineva ne-a provocat suferinţă, vrem ca şi acel cineva să sufere. Dar trebuie să învăţăm că răzbunarea şi dreptatea sunt noţiuni diferite. Când dorim să ne răzbunăm, generăm karma negativă. Chiar şi un gând de răzbunare, faptul că ne plângem de milă când nu suntem mulţumiţi de ceea ce ni se întâmplă, sau suferinţa în sine generează mai multă karma negativă. De aici, ideea că un necaz nu vine niciodată singur. Dacă ni se întâmplă ceva negativ, ar trebui să realizăm că este rezultatul acţiunilor noastre; nu este vina persoanei care joacă rolul de instrument al manifestării unei situaţii.

De exemplu, sună şeful seara şi anunţă că trebuie să fim a doua zi la serviciu la ora 5. Ne întrebăm cu ce am greşit. Cu nimic. Pe moment. Suntem prinşi într-un păienjeniş karmic. Asta nu înseamnă că cei care ne fac rău intenţionat nu îşi primesc pedeapsa, chiar şeful care ne face programul pentru a doua zi.

Dacă un nazist[1] a omorât sute de evrei în al Doilea Război Mondial, karma sa negativă se consumă probabil, într-un spaţiu special, între vieţi, şi căruia unii îi spun iad, dimensiunea inferioară a lumii emoţionale.

Nu trebuie să furi, să fii violent sau să ucizi ca să generezi karma negativă. Un cuvânt spus cu ură, sau un gând răutăcios generează energie care se transmite în lumile subtile.

Putem spune că un gând nu are cum să afecteze omenirea. Dar dacă am contoriza gândurile negative ale unei persoane într-o zi şi am înmulţi cu câteva miliarde, am putea realiza câtă energie transmitem pe zi.

Apoi spunem că ne pedepseşte Dumnezeu cu uragane, inundaţii, boli, cutremure…, când noi suntem inocenţi.

Aceste efecte pot fi numite karma colectivă şi se manifestă la nivel de localitate, zonă, ţară, planetă.

Urmărind ştirile am remarcat: infracţiuni, calamităţi, succese. O zonă în care se întâmplă multe  este Moldova. Nu am constatat singură, ci împreună cu o persoană care a tras aceeaşi concluzie. În Moldova sunt elevi foarte inteligenţi, Moldova a avut şi are mari oameni de cultură/ştiinţă, dar şi sărăcie şi probleme cu legea…

Sunt curioasă cum funcţionează karma în cazul animalelor…Multe animale sunt răsfăţate, pe când altele suferă pe străzi…Am senzaţia că soarta animalelor este strâns legată de cea a stăpânilor pe care îi bucură sau care suferă la dispariţia lor sau este mult mai mult decât atât…

Să ne imaginăm…Departamentul karmic cosmic ar putea fi coordonat din Sistemul Solar, cu o „filială” planetară şi reprezentanţi pentru fiecare individ. „Managerii”  karmei se pare că au contract cu forţele întunericului. Demonii şi cei care practică magia neagră se ocupă de cei a căror karma este negativă. Karma este motivul pentru care există forţe malefice. Cât timp omul încalcă legile vieţii, mereu vor exista forţe malefice să se ocupe de consecinţele faptelor lui. Cât timp respectăm legile vieţii, răul nu are cum să ne atingă.

Iisus a venit pe Pământ fără datorii karmice, dar a suferit. Aşa se explică ideea că Iisus a murit pentru păcatele noastre. A preluat karma planetei.

Cea mai bună modalitate de a ne consuma karma negativă este să ne acceptăm soarta. Să acceptăm ce ne oferă viaţa şi să mergem înainte. Dacă ne revoltăm, mai rău facem. Să încerci să fugi de destin este ca şi când ai fi în închisoare, ai evadat şi eşti prins. Pedeapsa poate fi dublă.

Nu trebuie să cădem nici în extrema cealaltă, să renunţăm la drumul nostru la cel mai mic obstacol, pe motiv că aşa este soarta. Trebuie să ne folosim intuiţia, să ştim când să luptăm pentru drepturile noastre, şi când să lăsăm lucrurile aşa cum sunt.

Dacă lăsăm orgoliul deoparte, vom şti. Orgoliul nu ne lasă să acceptăm anumite consecinţe, dar trebuie să îi arătăm că suntem demni.

Multe fete se încăpăţânează să cucerească băieţi, doar de dragul de a mai avea un trofeu să le arate amicelor că ele sunt cele mai „tari”. De multe ori nu au succes imediat şi unele apelează la diverse metode, chiar şi neconvenţionale, cum ar fi magia. Dar, ca în poveşti, fata rea este pedepsită şi tot Cenuşăresei i se potriveşte micul pantof. Ideea este să ştim să pierdem cu demnitate. Avem numai de câştigat.

Există o cale prin care evităm acumularea karmei negative şi plătim datoriile trecute. Dedicându-ne viaţa celorlalţi, iubind necondiţionat. Dacă suntem preocupaţi de binele celor din jur, dacă putem să ne sacrificăm, este benefic pentru evoluţie. Dar este foarte greu…

Nu rezolvăm nimic dacă ne facem rău fizic. Dimpotrivă, generăm mai multă karma negativă. Cei care îşi fac rău într-o viaţă, în cealaltă pot avea un defect fizic.

Karma negativă ne poate afecta prin boli, handicap, urâţenie, abuz, nedreptate, lipsă de inteligenţă, sărăcie, şomaj…

Nu trebuie să ne acuzăm părinţii pentru o boală congenitală, deoarece este o consecinţă a karmei noastre.

Copiii nu ar trebui să le spună părinţilor „De ce m-aţi conceput?”, pentru că nimeni nu se materializează împotriva voinţei.

Deşi în general cei care suferă îşi merită soarta, este o greşeală să nu ne fie milă de ei şi să nu îi ajutăm. Trebuie să facem tot ce putem pentru a uşura suferinţa celor din jur, deoarece orice faptă bună înseamnă o lume mai bună. Când ajuţi o persoană care suferă, generezi karma pozitivă şi transmiţi vibraţii înalte. Să ni le imaginăm ca pe o ploaie de petale roz… Să stai şi să laşi pe cineva să sufere este egoist şi răzbunător, generând karma negativă.

Nu înseamnă că trebuie să umplem de bani toţi cerşetorii. Trebuie să lăsăm intuiţia să ne ghideze pe cine să ajutăm şi pe cine nu.

Paşi înspre mai bine

  • Cauza si efectIdentificarea problemei
  • Înţelegerea coincidenţelor
  • Identificarea clişeelor în viaţă
  • Renunţarea la clişeele identificate

Acestor clişee din viaţă le spunem de obicei „cerc vicios”. Sunt situaţii care se repetă dezarmant.

Eu nu am fraţi. Când eram mică, aveam casa plină de copii. Ai vecinilor. Disperată că rămân singură, le ofeream tot ce aveam mai captivant: jucării, jocuri, păpuşi. Îmi intrase în minte că dacă nu ofer ceva, nimeni nu se va juca şi cu mine. Am intrat cu această idee şi în preadolescenţă şi în adolescenţă, şi aveam prieteni contra teme făcute la diverse materii. Eram fericită că aveam camera plină cu colegi. Dar ei îşi făceau temele de la mine, nu cu mine, şi plecau. Tot singură rămâneam, şi începusem să simt lipsa lor de sinceritate, dar eram dependentă de ei. Nu puteam să ies din acest cerc vicios.

Pe baza aceluiaşi tipar am „înregistrat” câteva relaţii eşuate.

Acest clişeu din viaţa mea a avut efecte negative şi în viaţa profesională. Ca să nu îmi supăr clienţii care veneau cu traduceri sau cu diverse proiecte, fără să am o agendă ordonată, amabilă, spuneam „DA”, chiar dacă riscam să pierd o noapte lucrând. Doar ca să nu îi dezamăgesc. Evident, corpul biologic nu este mereu de acord cu ceea ce doresc eu şi se întâmplă să adorm în mijlocul documentului, lângă laptop, şi să îi spun clientului să vină ceva mai târzior pentru că nu am reuşit să mă încadrez în timp.

De un timp, întorcându-mă în trecut pentru a găsi cauza acestor clişee, le-am descoperit în prima copilărie şi lucrez cu mine însămi să le anulez definitiv.

Gelozia este emoţie negativă. Mult timp m-am confruntat cu această emoţie şi am suferit. Mai rău făceam că nici nu recunoşteam, de  jenă, ştiind că nu este o virtute. Dar eram şi mai nefericită. Conştientizând că emoţia negativă era în mine, am eliberat-o.

Identificarea coincidenţelor

Românul are o vorbă: „gând la gând cu bucurie”. Când observăm mici coincidenţe în viaţă, ne îndreptăm spre „mai bine”.

De când am început să scriu această carte, am întâlnit persoane care, involuntar, m-au ajutat. Anumiţi elevi, studenţi/masteranzi, au deschis discuţii care m-au condus la resurse cheie pentru cercetările mele.

Deoarece am simţit nevoia să ilustrez anumite idei, am preluat de pe internet imagini. Totuşi, nu am fost împăcată şi m-am gândit că ar trebui să contactez pe cineva să se ocupe de ilustraţii.

Învăţătoarea copilului meu s-a pensionat când acesta a fost în clasa a III-a. La serbarea de final de clasa a IV-a, a fost invitată şi dumneaei.

Am întrebat-o ce mai face şi mi-a spus că pictează. Am reacţionat ca un copil: „Super! Nu-i aşa că vom colabora?” Prima ediţie a acestei cărţi mi-a ilustrat-o doamna Nataşa Macavei şi m-am bucurat foarte mult!

În plus, eu aveam o deplasare în ziua cu serbarea. Alex [copilul] a insistat să particip. Am renunţat la ce aveam de făcut şi m-am prezentat la serbare. Dacă doamna Nataşa nu s-ar fi pensionat, nu aş fi întâlnit-o în acel context. Dacă Alex nu ar fi insistat, la serbare ar fi mers doar tatăl lui. Dar nu a fost aşa! Concluzia: sunt convinsă că sunt pe drumul cel bun!

Cum putem atrage o relaţie benefică

Cauza si efectÎn intimitate, poate notând într-un caiet, sau la calculator, putem parcurge mental etape de vizualizare a unei relaţii plăcute.

  • Notează calităţile care te atrag la un băiat/o fată.
  • Extrage din această listă calităţile care te-ar face fericit/ă.
  • Notează relaţiile anterioare şi încearcă să le retrăieşti cu emoţii negative/pozitive, dar detaşează-te de ele.
  • Observă ce te-a deranjat în relaţia respectivă.
  • Observă elementele care se repetă în relaţiile trecute, conştientizând dacă atragi un anumit tip de relaţie. Poate că dorinţele sufletului nu coincid cu dorinţele personalităţii tale. Ne atrage un domn bogat pentru că ne oferă o viaţă de răsfăţ. Dar sufletul tânjeşte după altceva. Ne atrage o femeie top model pentru că am fi invidiaţi de toţi prietenii, dar sufletul nu îşi doreşte o păpuşă sau un bancomat uman.
  • Vizualizează acel bărbat/acea femeie care reprezintă un balsam pentru sufletul tău. Care îţi completează micul gol din suflet.
  • Deschide-ţi inima şi aşteaptă-l/aşteapt-o!

Dacă suntem atraşi de parteneri căsătoriţi sau care ne înşeală, care sunt dependenţi de alcool/droguri, sau sunt prea posesivi, şi situaţia se repetă, nu este vorba despre o coincidenţă ci de un clişeu negativ care trebuie spulberat. Cum?

  • Luăm lista anterioară cu relaţii şi extragem relaţiile care ne-au făcut să suferim.
  • Scriem o scrisoare/e-mail persoanei care ne-a făcut să suferim sau pe care am făcut-o să sufere, şi avem nevoie de iertare.
  • Reamintim momentele plăcute petrecute împreună, cerem iertare şi iertăm la rândul nostru, şi urăm numai bine.
  • După ce am scris câte scrisori/e-mail-uri a trebuit, ştergem e-mail-urile sau punem pe foc scrisorile. Dacă nu avem foc la îndemână, mergem cu o lumânare şi un chibrit în mână la baie şi dăm foc scrisorelelor deasupra căzii, cu grijă să nu producem incendiu. Focul, folosit corect, purifică!

Este bine să ştim

În cuplu

  • Să nu ridicăm tonul unul la celălalt.
  • Când partenerul este iritat, să aşteptăm să se calmeze.
  • Să nu îi amintim greşelile din trecut.
  • Să nu criticăm.
  • Să recunoaştem când greşim.
  • Să cerem iertare sincer.
  • Să nu dormim supăraţi.
  • Să-i spunem zilnic partenerului/partenerei ceva frumos [e valabil şi pentru bărbaţi, deşi ei susţin că nu au nevoie de cuvinte frumoase, dar se simt bine când sunt „drăgălăşiţi”].
  • Să nu ţinem neapărat să fim victorioşi într-o dispută.
  • Să oferim şi să primim zilnic iubire.

Nu ne-am născut pentru a merge la şcoală, pentru a aveau un serviciu satisfăcător, pentru a fi bogaţi sau faimoşi, pentru a ne căsători şi pentru a avea copii. Aceştia sunt factori secundari care facilitează viaţa pe Pământ. Am venit pe Pământ pentru a ne dezvolta sufletul, pentru a câştiga experienţă pentru sufletul nostru. Viaţa este o secvenţă de scenarii şi situaţii pe care le putem folosi în evoluţia spre spirit.

Dezvoltarea sufletului este calitativă şi cantitativă. Cantitatea de energie în care ne transformăm trebuie să fie curată emoţional, intelectual, moral, sufleteşte. Pentru a da sens vieţii, trebuie să ţinem cont că tot ce ni se întâmplă este o oportunitate de evoluţie.

Cel mai bine este să ne trăim clipa intens, fără a regreta trecutul şi fără a ne îngrijora pentru viitor.

Cel mai greu îi este unui om să îşi controleze emoţiile şi dorinţele cu ajutorul minţii. Nu trebuie să devenim insensibili, dar să nu ne lăsăm dominaţi de sentimente distructive cum ar fi gelozia, de multe ori inutilă. De asemenea, trebuie să reuşim să ne controlăm gândurile, în aşa fel încât să eliminăm tot ce este negativ.

Dacă reuşim să ne detaşăm de senzaţii, emoţii şi gânduri, şi reuşim să ne îndreptăm atenţia către suflet, am făcut un pas uriaş în evoluţie.

Ca să te eliberezi, trebuie să uiţi de tine. Te ajuţi pe tine, ajutându-i pe alţii. Dar nu trebuie să ne mândrim, şi nici să nu ne considerăm speciali dacă am fi mai evoluaţi decât alţii.

Iată ce ar fi bine să reuşim să facem:

  • Să renunţăm la orgoliu.
  • Să fim expresia sufletului nostru.
  • Nu este indicat să îi forţăm pe cei din jur să accepte convingerile noastre. Ar însemna să le îngrădim libertatea. Dacă omul este mulţumit cu convingerea pe care o are, îl iubim aşa cum este, chiar dacă ştim că greşeşte. Dacă unii copii/părinţi ar înţelege, nu ar mai exista conflicte între copii şi părinţi… Părinţii/socrii/fraţii/oamenii în general , trebuie respectaţi, acceptaţi şi iubiţi aşa cum sunt ei. Au viaţa înainte să găsească singuri ieşirea din labirint.

Avem nevoie de conştientizare şi de voinţă. Trebuie să conştientizăm dorinţele, emoţiile şi gândurile pentru a face un efort de voinţă să le controlăm.

De multe ori, când ne propunem să facem ceva benefic pentru noi, avem senzaţia că suntem victimele unei conspiraţii, că Universul lucrează împotriva noastră. Nu trebuie să renunţăm. Sunt teste.

Este bine să ştim:

  • Nu este suficient să citim despre evoluţie, fără a încerca să aplicăm ce citim. Este ca şi când am citi despre fitness ronţăind chips-uri.
  • Schimbarea în bine începe din interior.
  • Ce asimilează mintea noastră, afectează emoţional-mentalul, aşa cum hrana are influenţă asupra corpului fizic.
  • Este bine să avem încredere în noi, în instinctul nostru, în intuiţie, în inspiraţie. Aţi observat că la testele grilă uneori din instinct alegem răspunsul corect şi greşim după ce analizăm „logic” situaţia.
  • Este bine să conştientizăm motivaţiile şi dorinţele pentru a putea renunţa uşor la cele care ne afectează negativ.
  • Este bine să contactăm sufletul prin rugăciune, de exemplu, în fiecare zi şi să ne imaginăm cum ne-ar sfătui.
  • Nu suntem corpul fizic, emoţiile sau mintea noastră. Acestea sunt entităţi separate şi noi suntem sufletul care le controlează. Dacă sunt educate, sunt prieteni extraordinari, dacă nu, ne pot dezamăgi.
  • Este bine să nu fim dependenţi de alcool, droguri/medicamente, cafea, dulciuri, ţigări, sex. Nu înseamnă că trebuie să le excludem din viaţa noastră. Putem să ne testăm puterea voinţei, renunţând o lună la… ţigări, de exemplu.
  • Nu trebuie să ne prezentăm „cosmetizaţi”. Dacă nu suntem acceptaţi aşa cum suntem, nu avem nevoie de cei care nu ne acceptă.
  • Este bine să nu criticăm, căci s-ar putea să avem acelaşi defect/problemă, pe care îl/o surprindem la cel pe care îl criticăm.
  • Suntem liberi să avem o opinie. Nu trebuie să ne deranjeze opiniile diferite. Dacă cineva nu ne place, nu trebuie să o considerăm o ofensă. Este doar incompatibilitate.
  • Este bine să fim mereu calmi.
  • Este bine să fim optimişti. Când avem probleme, să nu uităm de cei mai trişti ca noi, şi să fim recunoscători că avem ocazia să plătim din datoriile karmice.
  • Dacă nu te identifici cu emoţiile negative, acestea te părăsesc repede.
  • Tratează-i pe toţi la fel, chiar dacă nu îţi plac.
  • Păstrează-ţi simţul umorului!
  • Găseşte soluţii la probleme!
  • Fii sincer, deschis!
  • Fii corect!
  • Apără-ţi drepturile!
  • Cedează când este cazul!
  • Nu citi mult şi repede!
  • Ai ce dai, nu ce iei. Să nu vrei mai mult decât îţi trebuie!
  • Fă ce poţi să fie lumea mai bună şi nu uita de ce ai venit pe Pământ!

Corpul uman

Cauza si efectCunoscând sistemul energetic, putem preveni boli.

Cât suntem stresaţi, nu ne putem concentra, nu putem linişti mintea. Majoritatea experţilor în ştiinţe ale sufletului recomandă să începem să ne relaxăm concentrându-ne asupra respiraţiei, vizualizând aerul cum intră şi iese în/din căile respiratorii. În astfel de situaţii este indicat să se respire pe nas.

Putem scana corpul, vizualizând colorat zonele cu blocaje, şi îi putem cere sufletului să ne ajute să eliminăm tot ce este negativ.

Cum ne putem conecta la suflet

  • Rugându-ne să primim înţelepciune
  • Prin autocunoaştere
  • Fiind recunoscători că existăm
  • Rugându-ne să fim protejaţi împotriva a tot ceea ce este negativ
  • Rugându-ne pentru sănătatea celor dragi şi a noastră
  • Rugându-ne pentru linişte sufletească
  • Rugându-ne să avem, din punct de vedere material tot ce ne este strict necesar, nu abundenţă
  • Rugându-ne pentru cei mai trişti ca noi şi pentru cei plecaţi dintre noi
  • Rugându-ne pentru armonie în Univers

Nu trebuie să aparţinem unui sistem religios ca să ne rugăm. O putem face oriunde, oricând, simplu, folosind cuvintele noastre.

Banii

Convingerea mea este că banii au fost inventaţi pentru a induce spiritul de competiţie şi pentru a se crea haos în lume.

Dacă percepem banii ca energie, aceasta trebuie să fie în mişcare, să nu se creeze blocaje. Câştigaţi şi investiţi cinstit, banii devin energie benefică.

Toţi dorim să ne meargă bine în viaţă, să fim liniştiţi şi fericiţi. Dar uneori ne confruntăm cu dificultăţi. Putem să visăm, să vizualizăm viaţa aşa cum ne-o dorim. Să ne gândim ce ne lipseşte pentru a fi fericiţi şi ce trebuie să schimbăm. Unii vor să îşi vadă copiii mari, alţii să aibă o casă, bani, armonie, un loc de muncă satisfăcător. Trebuie să facem distincţie între nevoile personalităţii pe care o reprezentăm prin numele înregistrat în cartea de identitate şi nevoile sufletului, o entitate distinctă.

Dacă am trecut de etapa nevoilor, mergem mai departe şi visăm. Coincid visele cu nevoile noastre? Ce ar trebui să facem pentru a ne împlini visele? Un aspect important îl reprezintă sursa nevoilor şi viselor noastre. Chiar sunt ale noastre? Sau sunt impuse de societate/părinţi…? Intuiţia ne ajută când luăm decizii importante.

Un cuplu, buni prieteni de-ai mei, au făcut toate demersurile să emigreze în Canada. O decizie/un vis oarecum impus de societate. În repetate rânduri, când trebuiau să facă un pas înainte în demersul lor, apărea câte un obstacol. Ba o tuse rebelă, ba probleme la locul de muncă, ba la el, ba la ea. Deja mi s-au părut suspecte obstacolele lor şi am îndrăznit să le prezint convingerea mea. Şi anume că atunci când eşti pe drumul cel bun totul evoluează lin, fără piedici. După un timp mi-au spus că au renunţat la ideea de a emigra în Canada, deoarece sacrificiul ar fi separarea de părinţi, aspect pe care iniţial nu l-au considerat un obstacol.

Dacă există armonie între ceea ce ne dorim din punct de vedere material şi sufletesc, putem ruga Universul să se sincronizeze cu visele noastre, şi o va face!

Cum putem avea încredere în noi?

Identificându-ne abilităţile, talentele. Amintindu-ne ce ne plăcea cel mai mult să facem când eram copii. Mă refer la acele activităţi care ne proiectează dincolo de timp, care ne fac să uităm unde suntem. Nu trebuie să avem nicio inhibiţie. Este bine să gândim „Pot să o fac”.

Nu trebuie să consumăm energie inutil; trebuie să avem mai mult respect pentru propria persoană.

Timpurile verbelor în limba engleză sunt destul de greu de învăţat pentru un român, în special pentru că noi nu avem aspectul continuu.

I will be swimming în the sea at this time next summer. = Voi înota în mare pe vremea aceasta, vara viitoare.

Când predau timpul numit Future Continuous/Viitorul Continuu, obişnuiesc să le spun elevilor să creeze o imagine mentală pe care să o proiecteze în universul lor din viitor. De regulă, dau exemple cât se poate de pozitive, optimiste. Acest „will be swimming” îmi aduce în minte imaginea unei persoane fericite, înotând relaxată sub mângâierea caldă a soarelui.

Spre sfârşitul vacanţei de vară, acum trei ani, Alex, băiatul meu, îmi spunea că îi este teamă de clasa a V-a. În joacă, i-am propus să facă un exerciţiu de vizualizare inspirat de Dr. Silvia Hartmann.

Să stea cât se poate de relaxat, într-o cameră, singur, pe scaun, cu palmele întinse pe genunchi şi să îşi imagineze că are un glob de cristal în palme. Un glob superb, în care, după ce respiră adânc de câteva ori, să îşi depună toate dorinţele, în cele mai mici detalii, în legătură cu clasa a V-a. Mă referisem la prima zi de şcoală, manualele noi, dirigintele, clasa, colegii.

De fapt, acel „glob de cristal” este un câmp de energie căruia îi încredinţăm visele/dorinţele noastre. După ce suntem convinşi că am regizat tot, până în cel mai mic detaliu, respirăm adânc şi ridicăm globul uşor, să nu tulburăm nimic din el, deasupra capului şi îl aruncăm ca pe o minge – îi spuneam eu în glumă lui Alex, unor spiriduşi, care îl vor lua şi vor avea grijă să i se îndeplinească dorinţele .

Globul poate conţine imagini, sunete, idei, speranţe, obiective, vise, sentimente, scenarii. Sună copilăresc, dar putem avea senzaţia că cineva chiar a prins globul nostru de cristal şi suntem mai liniştiţi. Mulţumim, şi ne vedem de ale noastre, fără a fi a doua zi indignaţi că nu s-a împlinit dorinţa. Putem destrăma vraja dacă nu avem răbdare.

Deocamdată pot spune că băiatul meu a început clasa a V-a destul de relaxat, a terminat cu bine clasa a şasea şi a şaptea şi se pare că este destul de bine la şcoală. Spiriduşii nu au uitat de globul lui…

Putem încerca să accesăm sufletul fie seara, când suntem liniştiţi că am terminat tot ce ne-am propus peste zi, fie dimineaţa înainte de a începe activitatea. Ne aşezăm undeva, unde ne simţim confortabil, cu mâinile pe lângă corp şi palmele în sus. Este poziţia ideală care permite circulaţia energiei.

Imaginile următoare sunt utile pentru exerciţiile de scanare/vizualizare a corpului.

Vizualizăm şi relaxăm muşchii deoarece ei înmagazinează stres. Este un exerciţiu destul de greu, dar util.

Respiraţia profundă

Cauza si efectConsecinţe benefice ale respiraţiei profunde: alungă teama, neliniştea, durerea, contribuie la creşterea cantităţii de oxigen din sânge, întăreşte plexul solar şi diafragma. În plus, este elementul de legătură între minte şi corp, între conştient şi subconştient, purifică gândurile.

Inspirăm pe nas şi expirăm pe gură de 5 ori, prin diafragmă. Apoi punem o mână pe plexul solar şi inspirăm/expirăm din nou, de cinci ori. Putem repeta seriile de inspiraţii şi expiraţii până ne simţim relaxaţi complet. Continuăm respiraţia profundă, apoi încercăm să vizualizăm gândurile, ca într-un videoclip. Le urmărim cum apar şi dispar până se goleşte complet mintea şi rămâne un ecran gol. Pe acest ecran subconştientul/lumea noastră invizibilă ar trebui să ne transmită informaţii, mesaje.

Eliminarea emoţiilor dăunătoare

  • Le identificăm
  • Le interpretăm
  • Le eliminăm

Identificând răni vechi şi emoţii blocate în subconştient, le putem asocia cu nişte particule de praf pe care le aspirăm una câte una, până când camera sufletului rămâne impecabil de curată.

Eliminarea clişeelor negative

Restabileşte echilibrul emoţional prin gândire pozitivă

Vizualizează viitorul pe care ţi-l doreşti

Lasă-te scăldat în lumina energiei cosmice

Bucură-te de noua ta viaţă şi păstrează-i prospeţimea

Mulţumeşte –i Universului pentru colaborare

Când suntem puri, suntem pregătiţi pentru apropierea de partea cosmică din noi, de ceea ce am fost cândva, fiinţa primordială.

Resursă de referinţă: Carmen Harra, Karma de fiecare zi