Un somn bun, o viata mai buna

 

Termenul Lifestyle (Stil de viață) nu trimite cititorii neapărat cu gândul la un articol despre somn, dar cum acesta este un aspect esențial în viețile noastre, cu atât mai mult cu cât îl ignorăm constant, m-am gândit să îi dedic un articol întreg. 

Indiferent de vârsta pe care o avem și de stilul de viață, somnul joacă un rol extrem de important atunci când vine vorba de sănătate. Fără somn nu am putea funcționa normal sau la capacitate maximă, așa cum avem nevoie uneori. 

Ne petrecem o mare parte din timpul nostru dormind, această parte reprezentând aproximativ o treime din viață și deși știm că somnul este o nevoie fiziologică, la fel ca setea sau foamea, ne privăm de multe ori de această nevoie, acest lucru având consecințe grave asupra sănătății noastre, stării de bine și chiar și a aspectului fizic. Nu degeaba există expresia: somn de frumusețe, nu?

Dar la ce ne ajută, de fapt, somnul?

Toți știm că fără somn nu am putea supraviețui, dar sunt și alte aspecte pe care mulți dintre noi le ignoră. În cazul nostru, al oamenilor, somnul bun (când spunem somn bun ne referim la o durată între 10 și 11 ore pe noapte la copii, 8,5 – 9,5 ore la adolescenți, 7-9 ore la adulți) ajută la:

Un somn bun, o viață mai bună

  • Reglarea hormonilor din corp, acei hormoni care controlează apetitul, metabolismul, creșterea și vindecarea. Oamenii care trec prin momente dificile (fie un accident, fie o traumă emoțională) reușesc să le depășească mai ușor dormind perioade mai lungi de timp decât de obicei.

 

  • Stimularea creierului, creșterea capacității de concentrare și a productivității

 

  • Reducerea riscurilor bolilor de inimă și scăderea riscului de a face infarct

 

  • Menținerea unui sistem imunitar puternic

 

  • Ne ajută în procesul de vindecare în cazul depresiilor, stărilor de anxietate etc.

 

Așa cum am menționat anterior, un somn bun depinde de durată, dar depinde și de obiceiurile noastre din timpul zilei. 

 

Cum ne-am putea îmbunătăți așadar, calitatea somnului?

 

În timpul zilei

 

  • Faceți sport în timpul zilei, cel puțin 30 de minute pe zi, dar încercați să evitați mișcarea cu puțin timp înainte de ora de culcare. 

 

  • Încercați să vă expuneți cât mai mult la lumina zilei – acest lucru facilitează producerea vitaminei D din corp și ajută la reglarea ritmului circadian (Bioritmul sau ritmul circadian este un proces biologic prin care organismul nostru adopta o ritmicitate ce poate fi măsurată o data la 24 de ore)

 

  • Încercați să evitați somnul de după-masă, pentru a nu vă deregla ritmul circadian și încercați să adormiți și să vă treziți aproximativ la aceeași oră în fiecare zi. 

 

Înainte de culcare

 

  • Limitați alcoolul, cofeina și nicotina seara. Aceste substanțe au potențialul de a vă întrerupe somnul sau de a îngreuna procesul de adormire.

 

  • Opriți aparatele electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare. Lumina de la aceste dispozitive vă poate stimula creierul.

 

  • Formați-vă o rutină relaxantă înainte de culcare, cum ar fi să o baie caldă sau să ascultați muzică relaxantă.

 

  • Opriți luminile cu puțin înainte de culcare pentru a vă ajuta creierul să înțeleagă că este timpul să dormiți.

 

  • Reglați temperatura camerei – 17,5°C – 18°C sunt suficiente pe timpul nopții.

În timp ce sunteți în pat

 

  • Evitați să priviți ecrane precum televizorul, laptopul sau telefonul după ce vă aflați în pat.

 

  • Citiți o carte sau ascultați zgomotul alb pentru a vă ajuta să vă relaxați odată ce vă aflați în pat.

 

  • Închideți ochii, relaxați-vă mușchii și concentrați-vă asupra unei respirații constante.

 

Dacă nu reușiți să adormiți, ridicați-vă din pat și mutați-vă în altă cameră. Citiți o carte sau ascultați muzică până începeți să vă simțiți obosit, apoi întoarceți-vă la culcare.

În cazul în care adoptarea unei rutine nu vă ajută să vă odihniți suficient, este recomandat să apelați la medic pentru a descoperi și trata cauzele.

Influența pandemiei asupra ritmului nostru circadian

În această perioadă, studiile arată că oamenii au resimțit mai acut stările de anxietate cauzate în principal de mass-media și de restricțiilor impuse. (distanțarea socială, închiderea școlilor, suspendarea activității firmelor din diferite domenii etc.)

De asemenea, ritmul nostru a suferit și el schimbări: muncim și învățăm într-un ritm diferit, unul mai dezorganizat.

Toți acești factori au dus la destabilizarea ritmului circadian și la dereglarea orelor normale de somn pentru mulți dintre noi.

De aceea este important să încercați pe cât posibil să aveți o rutină și să urmați cât mai mulți din pașii descriși mai sus.

Pe website-ul sursesanatate.ro puteti găsi o gamă de produse naturiste, precum Rhodiolin Calivita, un produs natural care combate stresul si oboseala si imbunatateste calitatea somnului.