Cum să faci față anxietății cauzate de Coronavirus

Toată incertitudinea legată de COVID-19 ne poate lăsa senzația de pierdere a controlul asupra vieții noastre de zi cu zi, iar acest lucru este terifiant.
Pandemia de Coronavirus ne-a umplut viețile cu o mulțime de necunoscute:

  • Ne vom imbolnavi?
  • Vreun membru al familiei sau vreun prieten va ajunge spitalizat?
  • Ne vom pierde slujbele?
  • Va trebui să ne anulăm nunta?
  • Cât timp va fi virusul în prim planul știrilor?

Toate incertitudinile amintite sunt o rețetă sigură pentru panică. Aceasta se datorează faptului că nu putem controla ceea ce nu cunoaștem. Frica de necunoscut devine înfricoșătoare, întrucât înțelegem că pot exista atât de multe scenarii la care nu avem cum să ne așteptăm. Mecanismul nostru natural de protecție ne face să răspundem la frică luptând sau ascunzându-ne. Tratamente naturiste depresie

Atunci când circumstanțele sunt necunoscute, rămânem într-o stare sporită de prudență, care face ravagii asupra minții și corpului. Acest lucru ne provoacă un stres imens, care duce la panică, transformându-se în anxietate. Necunoscutul fură singurul lucru care ne oferă confort în vremuri tulburi, acesta fiind controlul.

Este important să ne amintim că nu putem controla ceea ce nu cunoaștem și că îngrijorarea nu este un remediu eficient pentru frică. Trebuie să ne liniștim și să învățăm să trăim cu incertitudinea, mai degrabă decât să încercăm să o eliminăm. Gândiți-vă la situația actuală ca la bursă, orice am face, este foarte puțin probabil să o influențăm.

Iată câteva idei pentru a face față necunoscutului și a vă simți mai bine:

Puneți-vă ordine în gânduri și nu luați decizii pripite

Anxietatea vă accelerează gândurile și acest lucru vă poate determina să luați decizii neprevăzute sau să apelați la măsuri extreme. Îngrijorarea nu este, însă, răspunsul potrivit la incertitudine, ea nu face decât să ne împovăreze și mai mult.

Trebuie, în schimb, să ne planificăm atent acțiunile, deoarece lucrurile se schimbă foarte rapid în aceste momente.

Secretul este să vă forțați corpul și mintea să încetinească. În primul rând, acordați-vă timp să respirați adânc, pentru a vă putea încetini gândurile. Poate că modalitatea cea mai rapidă de a face acest lucru este să luați, pur și simplu, un caiet, sau să deschideți un fișier text în care să treceți o listă de sarcini. Nimic nu controlează anxietatea mai bine decât bifa pusă pe o sarcină dusă la bun sfârșit.

Realizați, astfel, două lucruri: vă concentrați gândurile pe îndeplinirea unei sarcini concrete și creați un sentiment de control, indiferent dacă este vorba despre o plimbare în oraș sau despre un obiectiv de la locul de muncă. Este recomandat să vă concentrați pe un singur lucru pe care să îl puteți duce la bun sfârșit, mai degrabă decât pe mai multe sarcini simultane, care v-ar putea pune în dificultate.

Vă puteți gândi la mai multe scenarii probabile pentru anul care urmează. Deși nu ne putem pregăti pentru necunoscut, putem lua în considerare modul în care am răspunde în diferite situații și putem pune aceste măsuri în aplicare, în măsura posibilităților noastre. Nu putem fugi de situația actuală, dar prioritizați ce puteți rezolva acum și renunțați la orice nu puteți influența.

Cereți ajutorul celor din jur

Gândiți-vă la posibilitatea de a cere ajutorul unui terapeut. Mulți dintre aceștia oferă asistență pe termen scurt la prețuri accesibile și vă puteți conecta cu ei chiar și online. Există, de asemenea, aplicații mobile disponibile pentru terapie, pe care tot mai mulți pacienți le utilizează de la începutul crizei COVID-19.Tratamente naturiste depresie

Puteți, de asemenea, apela la prieteni de încredere pentru a discuta despre neliniștile dvs. cu privire la viitor. Vorbiți cu ei și verificați dacă modul în care gândiți este împărtășit și de cei din jur. Dacă nu primiți răspunsul la care v-ați fi așteptat nu înseamnă neapărat că v-ați înșelat, dar diverse persoane văd lucrurile în mod diferit.

În momentul de față, cu toții avem incertitudini. Pentru a face față acestora putem apela la oameni și la liste de sarcini, dar nu trebuie să uităm că situația actuală este asemenea unui joc de șah. Putem planifica doar câteva mișcări, deoarece multe se pot schimba pe parcurs. Trebuie să fim dispuși să controlăm doar ce se poate controla și să ne adaptăm atunci când este nevoie.

Nu verificați non-stop știrile

Conectarea constantă la canalele de știri ne ține intr-o stare permanentă de suspans. Creierul tratează știrile ca pe un cazinou, iar cu jocurile de noroc nu știi niciodata când vei putea câștiga. Dacă titlurile negative vă provoacă anxietate, nu le mai urmăriți.  Pentru a nu crea dependență, verificați știrile nu mai mult de două sau trei ori pe zi, acest ciclu fiind suficient pentru a vă păstra informați. 

Folositi produse naturale, pe baza de plante:

Rhodiolin Calivita  este un supliment natural extrem de eficient in combaterea stresului, oboselii si, in plus, ajuta la prevenirea anxietatii si depresiei.

Multe studii stiintifice au aratat ca el aduce multe alte beneficii suplimentare:

  • imbunatateste starea psihica si memoria
  • imbunatateste circulatia sanguina
  • stimuleaza sistemul imunitar

Alte articole despre depresie si anxietate:

Cum faci față singurătății în timpul distanțării sociale

20 tratamente naturale pentru depresie