Cum ne pregătim pentru sărbătoarea de Crăciun?
Luna decembrie este probabil luna cu cele mai multe tradiții și obiceiuri, fiind de asemenea reprezentativă și din punct de vedere religios. Crăciunul sau Nașterea Domnului, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind sărbătorită de toate țările creștine.
Ce sunt tradițiile?
Tradițiile (lat. traditionem, acc. traditio = a inmâna, a da mai departe) sunt acele obiceiuri care se transmit din generație în generație. De-a lungul timpului însă acestea s-au schimbat, au evoluat și au fost adaptate de fiecare popor în parte.
Vă invit așadar să cunoaștem câteva tradiții din jurul lumii
Festivalul Felinarelor Gigant din Filipine
O țară majoritară romano-catolică, Filipine este gazda unui festival anual, are loc în fiecare sâmbătă dinainte de ajunul Crăciunului în orașul San Fernando. Festivalul este foarte popular în Filipine, dar atrage în același timp și turiști din alte țări. Unsprezece barangays (sau sate în limba română) participă la festival, iar competiția este acerbă, întrucât toată lumea se implică în construirea celui mai frumos felinar. Inițial, felinarele erau creații simple, făcute din hârtie origami japoneză, dar în prezent, felinarele sunt fabricate dintr-o varietate de materiale și sunt iluminate de becuri electrice.
Germania
În Germania, Crăciunul mai este denumit și ,,Weihnachten” – ,,noapte solemnă”. În Ajunul Crăciunului, germanii merg la slujbă seara, iar copiii primesc darurile de la ,,Christ-Kind” (copilul Isus).
Bulgaria
În Bulgaria, țara cu care ne învecinăm la sud, Crăciunul se numește Koleda sau Rojdestvo Hristovo (Nașterea lui Hristos), iar ajunul Crăciunului este cunoscut sub numele de Badni vecer. La bulgari, după masa luată în familie în ajunul Crăciunului, aceasta nu se strânge, ci este lăsată până a doua zi dimineața, în mod simbolic, pentru a o împărți și spiritelor. Una dintre specialitățile servite în timpul mesei de Crăciun, este budinca bulgărească.
Franța
Crăciunul în Franța, în special în zona Alsaciei, este asemănător cu cel din Germania sau celelalte țări germanofone. Aici, aproape în fiecare casă se regăsește scena care reprezintă nașterea lui Iisus. Înainte, francezii obișnuiau să ardă o buturugă în ajunul Crăciunului, pe care o stropeau cu vin, răspândind în casă un miros plăcut. În prezent, buturuga s-a transformat într-un desert, celebra Bûche De Noël. În Franța, Moș Crăciun se numește Père Noel.
Sărbătoarea de Crăciun în România
În România în ajunul Crăciunului sau în dimineața de Crăciun – în funcție de zonă, colindătorii de prin sate sau orașele mai mici merg să își colinde vecinii și prietenii. Aceștia primesc în schimb fie sume mici de bani sau nuci, bomboane, colaci calzi, vin sau ceai. De exemplu, în satul Vaideeni, colindătorii pornesc la drum dimineața, iar la 40 de minute de sat, în Băile Govora, acest lucru se întâmplă seara până spre dimineață.
De Crăciun, oamenii merg la slujbă dimineața, urmând ca la prânz să ia cina alături de familie și de prieteni. Mesele românilor sunt de obicei îmbelșugate pentru orice sărbătoare – în general se consumă carne de porc, salate cu maioneză, cozonaci și diverse prăjituri sau torturi făcute în casă.
Sărbătoarea de Crăciun la Italieni
La italieni, sărbătorile de iarnă încep pe data de 8 decembrie, odată cu Nașterea Maicii Domnului (în italiană L’Immacolata Concezione), dată la care se împodobește și bradul – o activitate la care participă întreaga familie.
De asemenea, dacă veți avea ocazia să vizitați Italia în această perioadă, veți observa că în foarte multe orașe și ei reprezintă scena Nașterii Domnului.
Nota Bene: Așa cum am spus la început, Crăciunul este o sărbătoare tipică țărilor creștine, de aceea se mai numește și Nașterea Domnului Iisus Hristos. Prin urmare, nu ar trebui să vă mire, dacă în țări precum Japonia, Pakistan sau Arabia Saudită această sărbătoare nu se sărbătorește în mod oficial și nu este reprezentativă pentru locuitorii acestor țări.
Voi ce tradiții cunoașteți?