Idei practice și rapide pentru masa de Sfântul Ioan
Ai gătit mai mult de Crăciun sau de Revelion, încât nu prea mai ai idei ce să pregătești pentru masa de Sfântul Ioan? Ai vrea și ceva deosebit / drăguț, dar parcă te-ai cam săturat de bucătărit în perioada aceasta și parcă nici nu ai mai dori să cheltuiești foarte mult?
Ne-am gândit să îți venim în ajutor în ambele cazuri – și dacă vrei ceva mai deosebit, dar și dacă vrei să faci ceva rapid și fără prea multă bătaie de cap. Iată mai jos câteva idei utile pentru masa de Sfântul Ioan dacă te sărbătorești sau vrei să îi faci o surpriză cuiva din familie care se numește Ioan, Ion, Ioana, Ionela ș.a.
Antreuri jucăușe și gustoase
Tarte/Quiche-uri
Avantajul acestor antreuri este că se fac rapid, iar aluatul nu necesită multe ingrediente, ci doar făină, unt și, opțional, ouă.
În plus poți varia topping-urile – de exemplu, poți face mini quiche-uri cu brânză și spanac, cu somon și brânză, cu creveți ori cu carne.
Dacă nu ai forme micuțe, ci o tavă de tartă normală, poți improviza 6 felii cu diferite topping-uri. Sau dacă ți se pare complicat, te poți limita și la un singur fel. Sunt și aspectuoase, gustoase și se fac destul de rapid!
Sărățele
Și sărățelele se fac simplu, cu același tip de aluat fraged de la tarte și opțional, cu brânză, cu semințe de mac, chimen, condimente – după bunul plac ș.a.
Poți alege să le faci din făină integrală sau dintr-un mix integral cu semințe pentru că sunt mai sănătoase.
Platouri asortate
Un platou asortat dă mereu bine la începutul unei mese festive. Optează pentru un mix format din două-trei brânzeturi, două-trei feluri de mezeluri ușoare, măsline, roșii proaspete ori confiate, fructe uscate ș.a.
Joacă-te să opții un platou apetisant și în funcție cu ce mai ai și prin frigider, după pofta inimii!
Felul principal
Friptură, frigărui la grătar sau la cuptor, pui copt
Sigur, o friptură trebuie să fie pe masa festivă de Sfântul Ioan, iar dacă mai ai carne rămasă de la Crăciun și/sau de la Revelion, cu atât mai bine. Nu îți ia mult timp să pregătești nici friptura, nici garnitura aferentă. Fă o friptură simplă la grătar sau la cuptor, nu mai este nevoie de altă prăjeală după sărbători – e și mai sănătoasă și gustoasă!
Sau pregătește niște frigărui de carne asortate cu legume; ar da și ele foarte bine pe masă!
Dacă nu mai vrei însă carne de porc, optează pentru un pui întreg copt cu unt și mirodenii și căpățâni de usturoi coapte și ele întregi!
Plăcintă cu carne
În cazul în care ți-ai dori, parcă și ceva mai diferit, poți încerca o gustoasă plăcintă cu carne tocată, de tip – Shepperd’s pie sau Cottage pie (mai ales, dacă la antreuri, nu ai făcut o tartă). Este mai calorică, într-adevăr, dar îți vei impresiona musafirii gurmanzi!
Ruladă de carne
La fel, poți pregăti o ruladă de carne sau de tip Beef Wellington (poți încerca o variație cu alt tip de carne dacă nu ai vită). Rețete găsești nenumărate la ambele pe internet.
Garnituri colorate
La capitolul garnituri, îți recomandăm să ai două variante – poate unii invitați vor salată, alții vor un piure sau un sote.
Oricum, o salată tot trebuie să se regăsească pe masă, așa că poate fi un mix de salate verzi cu roșii, castraveți și ridichi și/ sau o salată coleslaw cu varză albă, varză roșie, maioneză și muștar.
Dacă ai chef și timp, ca însoțitoare bune pentru felul principal, îți mai recomandăm din următoarele: fie un piure de dovleac sau de rădăcinoaase, fie un sos de ciuperci sau un sote de spanac cu usturoi.
Plăcintei cu carne (care are deja piure-ul de cartofi și alte legume), îi poți asocia o fasole verde la aburi cu usturoi sau sparanghel la aburi. Iar la Beef Wellington, poți arunca în tava în care o pregătești o combinație de legume și/sau de rădăcinoase pentru a se rumeni frumos.
Prăjituri simplu de făcut și savuroase
Sigur că prăjiturile și tortul nu pot lipsi nici ele de la această masă.
Una dintre cele mai rapide și gustoase rețete este popularul tiramisu – și aici vei găsi o serie de variații de rețete care se fac repede.
Dacă vrei ceva și mai lejer, poți încerca să pregătești, și în acest caz, o tartă cu fructe, în loc de tort, de exemplu.
Se face ușor cu același tip de aluat de la tartele dărate (făină, unt, ou) numai că acestuia i se adaugă zahăr. Iar topping-ul îl poți face cu fructe, combinate și îndulcite după bunul plac sau chiar cu dulceață de fructe.
Reiese o tartă colorată, mai ușoară, așa cum spuneam, și nu necesită nici ea mult timp de preparare!
Te invităm să ne urmărești în continuare la rubrica de gastronomie pentru sfaturi în bucătărie, dar și pentru rețete. Alte sugestii de rețete apetisante pentru mese festive, găsești și aici.
Daca sunt probleme cu digestia, iti recomand cateva produse naturiste pentru digestie:
DIGESTIVE ENZYMES (100 TABLETE)
Produsul Digestive Enyzmes conţine enzime digestive şi substanţe active de origine vegetală care contribuie la realizarea proceselor digestive. Dacă aveţi obiceiuri alimentare nesănătoase sau un stil de viaţă nesănătos, acest lucru poate duce la perturbarea echilibrului de la nivelul sistemului digestiv.
PAPAYA PLUS (90 TABLETE MASTICABILE)
PapayaPlus este o tabletă masticabilă, cu un gust plăcut, pentru stimularea digestiei. Principalul său ingredient activ este papaina, o substanţă naturală foarte asemănătoare cu enzimele care digeră proteinele.
Scopul său este de a descompune proteinele din alimentele noastre în componentele lor individuale, ajutând astfel organismul la realizarea procesului de digestie a proteinelor şi crescând eficienţa absorbţiei.PROBIO BALANCE (60 TABLETE)
Flaconul Probio Balance contine 60 de tablete masticabile, cu gust placut, pe care fiecare copil si adult o va lua cu placere.
Ele contribuie la protejarea sistemului imunitar, eliminarea infectiilor diareice si refacerea florei intestinale distruse. Prebioticele (fructo-oligozaharide) adaugate in continutul tabletei ajuta la fixarea si dezvoltarea probioticelor.