Sosuri pentru cartofii copţi în folie de aluminiu

 

Sosuri pentru cartofi coptiSos de chimion

125 g brânză de vaci dietetică, 75 g iaurt (1,5% grăsime), 4 linguri de lapte (1,5% grăsime), 1 linguriţă de suc de lămâie, 3 picături de îndulcitor lichid, 1/2 linguriţă de chimion (măcinat), 1 linguriţă de chimion seminţe, după gust: piper alb (proaspăt măcinat).

Brânza de vaci se amestecă bine, bine de tot, cu iaurtul, laptele, sucul de lămâie şi îndulcitorul lichid, apoi se condimentează cu chimion şi eventual şi cu piper.

Sos de tomate şi kefir

3 tomate de mărime mijlocie, 1 lingură de oţet cu verdeţuri, 1 lingură de pastă de tomate săracă în sodiu, 150 g de kefir (1,5% grăsime), 2 picături de îndulcitor lichid, 1 vârf de cuţit de praf de curry, 2 căţei de usturoi.

Tomatele se opăresc cu apă clocotită, se curăţă de coajă, se taie în două, se scoate codiţa şi se îndepărtează seminţele. Pulpa de tomate se taie apoi foarte mărunt şi se amestecă cu oţetul, pasta de tomate şi kefirul. Se condimentează cu praf de curry şi cu îndulcitorul lichid.

Căţeii de usturoi se curăţă, se toacă foarte fin, sau se zdrobesc şi se adaugă sosului.

Cremă de verdeţuri

50 ml smântână de frişcă, 100 g brânză de vaci dietetică, 1 vârf de cuţit de muştar (nu foarte iute), 1 linguriţă de suc de lămâie, 3 linguri de verdeţuri tocate foarte fin (de exemplu: pătrunjel, roiniţă, arpagic sau busuioc)

Smântână de frişcă se amestecă cu brânza de vaci, muştarul, sucul de lămâie, iar apoi se adaugă verdeţurile tocate foarte fin.

Sugestie: toate aceste sosuri se prepară extrem de repede şi de uşor şi pot constitui împreună cu cartofii, copţi în folie de aluminiu, sau fierţi în coajă, însoţiţi de o salată verde, o masă foarte consistentă si sănătoasă.

Souffle de cartofi şi romanesco

300 g romanesco (sau conopidă), 300 g cartofi, 1/4 l supă de legume săracă în sodiu, 1 ou (dacă aveţi numai ouă mici puteţi pune până la 3 ouă), după gust: nucşoară (rasă proaspăt), 1 lingură de frunze de busuioc (tăiate fin).

Cuptorul se încinge la 200 de grade (treapta a 3-a).

Romanesco se curăţă, se spală şi se desface în bucheţele. Cartofii se spală, se curăţă şi se taie în rondele subţiri. Se bat ouăle, după care se adaugă supa, se amestecă bine şi se adaugă nucşoara proaspăt rasă. într-o formă Jena de mărime mijlocie se aşează straturi alternative de cartofi şi romanesco, peste care se toarnă supa amestecată cu ou. Se introduce la cuptor şi se lasă aproximativ 30 de minute. înainte se a servi souffleul se presară cu busuioc tocat mărunt.

Sugestie: Romanesco este o rudă foarte apropiată a conopidei, atât în ceea ce priveşte forma, cât şi aroma. Deosebirea majoră dintre ele este aceea că romanesco este mult mai fraged şi conţine o cantitate de vitamina C si de beta-caroten mult mai însemnată.