Condimentele, plăcere şi terapie – dafinul

 

Condimentele, plăcere şi terapie – dafinul

Dafinul (Laurus Nobilis) era una dintre plantele cele mai iubite în Grecia Antică pen­tru mireasma intensă şi delicată a frunzelor sale. A fost introdus în alimentaţie, mai întâi ca un fel de medica­ment adăugat la hrana zilnică, pentru a creşte puterea de digestie şi a evita intoxicaţiile. Şi-a intrat în drepturi când au apărut zacusca şi celelalte conserve de toamnă, în a căror păs­trare şi aromatizare este de neînlocuit.

Ca leac este foarte puter­nic (putând fi folosit şi ca plantă de prim-ajutor) în următoarele afecţiuni:

  • Ulei de dafin – 100 g foi de dafin uscate se macină cu râşniţa de cafea şi se pun într-un litru de ulei de măsline. Se umple sticla foarte bine, până la dop, pen­tru a evita râncezirea. Se lasă apoi la soare. Se agită sticla zilnic de 2-3 ori, cu putere. Se poate strecura după 6 săptămâni şi se păstrează în sticle pline până la dop, la rece. Se poate folosi la: gută (dureri), nevralgii, răceli, reumatism.
  • Atenţie! – Uleiul de dafin se poate folosi numai după ce s-a făcut un test de alergie cu el. Pentru test, se unge pe mâna unde pielea este mai sensibilă. Dacă apare o pată roşie, atunci nu este recoman­dat să foloseşti acest ulei.
  • Beţie, intoxi­caţii, otrăvire. 20-30 de frunze de dafin opărite cu o cană de apă şi lăsate la infuzat 20 de minute sunt un vomitiv şi antitoxic re­dutabil. Se bea dintr-o dată întreaga cantitate preparată, efectul de eliminare fiind foarte prompt.
  • Digestie grea (atonie digestivă). Se pun în mâncăruri 1-2 frunze de dafin. Se face tratament vreme de o lună cu câte trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, câte una dimi­neaţa, la prânz şi seara. Efectul de ame­liorare a digestiei este remarcabil. Condimentele, plăcere şi terapie – dafinul
  • Răguşeală, pier­derea vocii, infecţii ale gingieiSe pun 10 frunze de dafin într-o cană de apă clocotită. Se lasă la răcit, după care se fac gargară şi clătiri ale gurii cu acest preparat. Trata­mentul este mai efi­cient dacă este repetat de trei ori pe zi.
  • Gripă,  bronşită. Se pun cojile de la o portocală şi 4 frunze de dafin într-un litru de apă. Se lasă la ma­cerat 4 ore, după care se filtrează totul şi se bea pe stomacul gol în mai multe reprize (în loc de apă). Acest pre­parat scade febra, eli­mină durerile de cap şi ne ajută să ne refacem rapid.
  • Nevralgii. Se aplică la locul durerii o compresă îmbibată cu ulei cald de dafin sau se face o compresă cu decoct mai concen­trat de dafin. Se pot pune şi câteva cuişoare zdrobite, pentru că au în com­poziţia lor anestezină.
  • Transpiraţie ex­cesivă la palme şi picioare. Se fierbe timp de 15 minute un pumn de frunze de dafin la 1 litru de apă. Lăsaţi să se răcească şi când preparatul este călduţ, înmuiaţi-vă tălpile sau palmele pentru câteva minute. Tratamentul se repetă o dată pe zi, în special vara.
  • Condimentele, plăcere şi terapie – dafinulNormalizarea nivelului glicemiei când nu este prea mare. Se pun 10 frunze de dafin în 500 ml de apă şi se fierb la foc mic timp de 15 mi­nute. Lichidul, îm­preună cu frunzele, se toarnă într-un termos, unde se lasă 2 ore, după care se împarte în 3 porţii egale, care ajung pentru 3 zile. O porţie se consumă de-a lungul a 12 ore, în doze mici, altfel poate provoca hemoragie in­ternă. După o săptă­mână de pauză, se beau celelalte 2 porţii, pe parcursul a 2 zile. În zilele de tratament se respectă dieta vegetariană.

Tratamentul se poate face doar o singură dată pe an şi consul­tând medicul curant în prea­labil. Atenţie: Deoarece în doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus în cantităţi mici în mâncare, fiindcă s-ar putea să con­sumaţi hrana cu plăcere, dar să o daţi afară imediat. Există persoane care nu suportă (tot din cauza efectu­lui său vomitiv) nici cantităţi mici de dafin; în cazul lor, mâncarea va fi pregătită fără dafin.

  • Unguent din fructe şi frunze de dafin – 3-4 linguri frunze sau fructe mărunţite se lasă 24 de ore în 200 g untură proaspătă de porc nesărată. Se încălzeşte apoi pentru a se topi şi se strecoară. Cu acest unguent se pot face aplicaţii externe, în cazul paraliziei sau al durerilor reu­matismale.