6 Alimente care întăresc sistemul imunitar

Spălarea freceventă a mâinilor nu este singura modalitate de a rămâne sănătoși. Adăugați aceste alimente care stimulează imunitatea în dieta dvs. pentru un ajutor suplimentar în lupta împotriva bolilor.

Vaccinul împotriva gripei, spălatul pe mâini și evitarea contactului cu persoanele bolnave vă pot ajuta să preveniți o răceală urâtă, dar mai devreme sau mai târziu, corpul dumneavoastră va fi expus la virusuri. În mod ideal, atunci când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar vă va proteja organismul de germeni. Dar uneori acesta eșuează și ajungeți să vă îmbolnăviți.

Vestea bună este că există lucruri pe care le puteți face pentru a preveni acest lucru. Șansele ca sistemul dvs. imunitar să cedeze și să vă îmbolnăviți sunt mult mai mici dacă aveți un stil de viață sănătos. Gestionarea nivelului de stres, renunțarea la obiceiurile nocive, exercițiile fizice regulate și menținerea unei greutăți normale vă pot ajuta să vă mențineți întregul corp puternic.

Nu subestimați niciodată puterea dietei: consumul alimentelor bogate în nutrienți, care stimulează imunitatea, poate face minuni, mai ales în lunile reci. Sunteți gata să începeți? Iată, tot ce trebuie să știți despre modul în care sistemul imunitar vă menține sănătoși și cele mai bune alimente de consumat atunci când ați nevoie de un stimulent.

Cum funcționează sistemul imunitar?

Gândiți-vă la sistemul imunitar ca la santinela corpului dumneavoastră. Acesta servește drept protecție împotriva oricăror substanțe străine (de exemplu, bacterii, viruși, paraziții sau ciuperci) care pot pătrunde în organism și pot provoca daune.

Sistemul imunitar este o vastă rețea de organe, proteine și celule, cum ar fi pielea, măduva osoasă, sângele și țesutul mucoasei, care își unesc forțele pentru a distinge celulele sănătoase de cele nesănătoase. Cum? Când un microb intră în corp, sistemul imunitar primește semnalul că ceva nu este în regulă. Apoi, răspunde prin trimiterea de celule albe din sânge, pentru a ataca și distruge tot ceea ce interpretează ca fiind riscant sau periculos.

Alimente care întăresc sistemul imunitar

Anumite alimente sunt bogate în substanțe nutritive care stimulează capacitatea organismului de a preveni agenții patogeni. Iată câteva dintre ele, pe care le puteți adăuga în dieta zilnică:

Iaurtul

Probioticele, sau culturile active vii care se găsesc în iaurt, sunt bacterii sănătoase care mențin tractul intestinal lipsit de germenii cauzatori de boli. Deși sunt disponibile suplimente probiotice, studiile arată că iaurtul consumat zilnic este la fel de eficient în stimularea imunității ca și pastilele. Asigurați-vă că optați pentru iaurturile fără zahăr adăugat. Variantele simple (pe care le puteți aromă cu scorțișoară și fructe proaspete) sunt cele mai indicate.

Ovăz și orz

Aceste boabe conțin fibre cu capacități antimicrobiene și antioxidante mai puternice decât echinaceea, relatează un studiu norvegian. Atunci când animalele mănâncă acești compuși, este mai puțin probabil să contracteze gripă, herpes, chiar și antrax. La oameni, acestea stimulează imunitatea, accelerează vindecarea rănilor și pot ajuta antibioticele să funcționeze mai bine.

Usturoiul

Această rudă apropiată a cepei conține ingrediente active care combat infecțiile și bacteriile. Cercetările sugerează că iubitorii de usturoi care mănâncă mai mult de șase căței pe săptămână au o rată de cancer colorectal cu 30% mai mică și o rată de cancer de stomac cu 50% mai mică. Doza optimă: deși pare mult, în mod ideal ar trebui să vizați un cățel sau doi de usturoi pe zi.

Supa de pui

Studiile au descoperit că supa de pui blochează migrația celulelor inflamatorii, o constatare importantă, deoarece simptomele de răceală sunt un răspuns la acumularea celulelor în tuburile bronșice. Aminoacidul cisteină, eliberat din pui în timpul gătitului, se aseamănă din punct de vedere chimic cu medicamentele folosite pentru bronșită, ceea ce poate explica rezultatele. Bulionul sărat al supei menține, de asemenea, mucusul subțire, iar ingredientele, cum ar fi usturoiul și ceapa, pot crește puterea de stimuare a imunității.

Ceaiul

Consumul zilnic de ceai negru conduce la creșterea interferonului de combatere a virusurilor. Aminoacidul responsabil pentru acest impuls imunitar este găsit din abundență atât în ceaiul negru, cât și în ceaiul verde, chiar și în versiunile decafeinizate. Doza optimă: mai multe căni pe zi. Pentru a obține de până la cinci ori mai mulți antioxidanți din ceai, scufundați pliculețele de mai multe ori în timpul fierberii.

Carnea de vită

Deficiența de zinc este una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale în rândul adulților, mai ales în cazul vegetarienilor și a celor care au un consum redus de carne de vită, o sursă principală a acestui mineral care întărește imunitatea. Este important de menționat, că până și un deficit mic de zinc poate crește riscul de infecție. Zincul din dieta dvs. este esențial pentru dezvoltarea celulelor albe din sânge, care recunosc și distrug bacteriile și virusurile.