Sofranul este cel mai scump condiment din lume, numit si “aurul rosu” sau “condimentul regilor”. Un kilogram se vinde cu peste 30 000 eur.

Cei mai mari consumatori de şofran sunt arabii si asiaticii care il folosesc in mancarurile din miel, oaie, pui si in traditionalul curry. in Franţa este indispensabil pentru bouillabaisse, in Italia pentru risotto şi in Spania pentru paella. in bucatariile restaurantelor de lux europene, şofranul se foloseşte la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe baza de orez.

Pe langa folosirea in mancare ca si condiment deosebit, sofranul este vestit pentru proprietatile sale pentru sanatate si frumusete: creste imunitatea, este anticancerigen, imbunatateste circulatia, respiratie, functionarea inimii, purifica sangele, trateaza aciditatea si alte probleme digestive, antidepresiv, afrodisiac, combate anemia, ajuta in timpul sarcinii, menopauzei si ciclurilor dureroase, adjuvant in artrita, insomnie, trateaza acneea, afectiunile gingiilor si combate caderea parului. Lista continua si asa se explica faptul ca din ce in ce mai multi oameni il cauta pentru a-l folosi in ceaiuri si in diverse tratamente naturiste.

Cum faci diferenta daca este natural sau contrafacut

Pentru ca este extrem de scump ajunge de multe ori sa fie contrafacut. Cel mai des falsificat este cel vandut sub forma de pulbere. in acesta speculantii adauga mirodenii precum sofranelul – ca sa ii creasca greutatea.

Alte moduri de a testa calitatea:

Atentie la culoare sofranul de inalta calitate ar trebui fie apara rosu inchis, cu cat e mai rosu, cu atat mai bine. Nu ar trebui sa arate neuniform, cu nuante de rosu.

Testeaza aroma- sofranul autentic ar trebui sa aiba o aroma foarte dulce, mirosind ceva intre miere si fan – daca nu detectezi asta, nu-l cumpara.

Gustul- daca este sofran real, ar trebui sa schimbe culoarea unui amestec de apa si bicarbonat de sodiu in galben. Daca devine rosu deschis, nu este autentic. Poti, de asemenea, sa pui un pic pe limba, suge-l cateva secunde; scuipa-l pe un servetel si, daca va fi galben, vei sti ca este autentic. Daca este rosu, inseamna ca este altceva amestecat sau au fost pusi coloranti, si nu au nimic de a face cu sofranul. Un alt mod de a-l verifica este sa-l pui in apa. Lasa-l acolo pentru o vreme si apoi scoate-l. Daca si– a pierdut culoarea originala este fals, trebuie sa isi pastreze timp indelungat acea nuanta vie.

Cea mai buna modalitate de a achizitiona sofran real este sa cumperi de la o marca de renume, care contine toate specificatiile pe eticheta.