Energici de la prima ora!

Treziţi-vă cu un sfert de ceas mai devreme decât până acum şi, chiar înainte de a vă spăla pe faţă şi pe dinţi, faceţi câteva exerciţii uşoare de gimnastică: genuflexiuni, aplecări, rotiri ale trunchiului etc. Veţi începe ziua cu un tonus net superior.

Mic-dejunul campionilor. Masa de dimineaţă este, într-adevăr, cea mai importantă a zilei. Trebuie să conţină neapărat nutrienţi precum carbohidraţii, vitaminele, proteinele şi, eventual, o cantitate mică de grăsimi. Cerealele încolţite (hidrocarbonat complex) cu lapte (sursă de proteine) şi miere reprezintă un debut corect. Cocteilul natural de fructe (suc de portocale şi morcovi, de pildă) este de neînlocuit pentru vitamine. Puteţi adăuga o felie de pâine integrală unsă cu unt şi cu dulceaţă, o brioşă sau o omletă. Deşi tot un carbohidrat, zahărul poate supraactiva producerea insulinei, generând scădere glicemică, ce se traduce uneori prin iritabilitate.

O cafea este de ajuns. O ceşcuţă de cafea are efect revigorant dacă este savurată până-n prânz, dar binefacerile se opresc aici. La fel de energizante ca se dovedesc uleiurile volatile de mentă ori de pin, fără a produce ulterior neplăceri: ameţeală, tremurături, nervozitate. Picuraţi câţiva stropi în batistă şi inhalaţi. Acest gest vă va alunga somnolenţa şi vă va binedispune.

Energici de la prima ora

Prânzul: variat şi echilibrat. Cu alte cuvinte, încercaţi să acoperiţi necesarul de vitamine, proteine şi oligoelemente, mâncând câte puţin din toate. Este important şi să luaţi această masă cam la aceeaşi oră zi de zi. Dacă obişnuiţi să consumaţi nu contează ce, doar ca să vă umpleţi stomacul şi să nu mai simţiţi senzaţia de foame, în scurtă vreme vă veţi supune organismul la carenţe, cum ar fi cea de fier, care se manifestă, printre altele, şi prin oboseală. Mâncaţi carne de vită, peşte sau de pasăre cu garnitură de legume fierte, eventual brânzeturi, fructe proaspete în cantităţi nelimitate, în schimb lăsaţi-o mai moale cu băuturile alcoolice, sucurile răcoritoare acidulate, cafeaua şi alte energizante, care, consumate în cantităţi mari, pot avea efect invers celui scontat.

Nici o zi fără ciuperci asiatice. Mâncaţi zilnic câte o ciupercă Lentinus edodes (shiitake) sau varietatea Polyporus umbellatus. Aceste vegetale se găsesc în supermarketuri şi merg de minune incluse la preparatele culinare autohtone. Efectele stimulatoare sunt asigurate de oligozaharide. Bucăţele din ciuperca uscată pot fi consumate sub formă de ceai.

Bateţi surmenajul prin tehnici chinezeşti. Interesaţi-vă asupra posibilităţii de a vă iniţia, după programul de lucru, în tainele t’ai chi-ului, o formă de artă marţială ce combină mişcările lente de deplasare cu meditaţia. O altă metodă, de asemenea chinezească, de a vă optimiza substanţial ener­giile interne, de a obţine o stare de bine mentală şi o înviorare fizică, o reprezintă exerciţiile de qi gong. De altfel, în traducere, qi = energie, iar gong = a cultiva. Deci, un fel de reechilibrare a forţelor subtile.

Învăţaţi să spuneţi nu copiilor. Chiar dacă vă va fi greu, rezervaţi-vă seara câteva minute doar pentru dumneavoastră. Citiţi o carte, faceţi o baie relaxantă sau mergeţi la saună. Pe scurt, faceţi orice vă ajută să vă deconectaţi.

Cina – frugală. Îmbuibatul înainte de culcare vă poate perturba somnul – cel mai bun aliat contra oboselii.

Baie cu apă de mare în… propria cadă. Faceţi înainte un duş şi un gomaj uşor al pielii. Dizolvaţi în apa călduţă un pumn de săruri marine parfumate şi adăugaţi alge, ambele foarte bogate în oligo­elemente. Temperatura apei nu trebuie să depăşească 34 °C (condiţie indispensabilă pentru ca ionii să depăşească bariera cutanată). Rămâneţi în cadă între 15 şi 20 de minute înainte de a vă clăti şi a vă usca.

Rezervaţi-vă weekend-urile pentru relaş.

De multe ori, zilele libere se reduc la menaj, cumpărături, teme cu juniorii etc. Lunea, la serviciu, sunteţi mai frânţi decât vinerea. Nu-i mai bine să mergeţi la un spectacol de teatru, să ieşiţi cu prietenii la munte, să vă plimbaţi? încercaţi să rezolvaţi unele treburi domestice din cursul săptămânii şi implicaţi toţi membrii familiei în planurile casnice. Alternaţi momentele de repaus cu cele de activitate.

 Adoptaţi o dieta purificatoare şi revigorantă

 

Măriţi substanţial aportul de verdeţuri. Cele mai bune rezultate se obţin prin consumarea preponderentă, o perioadă, a unor plante medicinale ce au apărut deja pe tarabele ţăranilor ori care pot fi culese din natură.

Salata din flori proaspete de bănuţei are efecte depurative mi­raculoase, dar şi în alungarea du­rerilor de cap. Este recomandată totodată persoanelor cu constipaţie, celor care reţin apa în ţesu­turi şi celor care au tendinţa de a acumula multe toxine în organism.

Frunzele opărite de urzici umplu golurile de vitamine şi minerale, pricinuite de alimentaţia precară din timpul iernii. Mi­grenele care apar împreună cu stările de ameţeală sunt adesea rezultatul anemiei, combătută de minune de această vegetală. Dato­rită flavonoidelor, urzica are acţiune diuretică, totodată reacti­vează circulaţia sângelui cu elibe­rare de histamine, elimină acidul uric, este astringentă şi antiseptică, antimicrobiană şi antidiareică.

Salată de păpădie. Este unul dintre cele mai redutabile detoxifiante naturale, de care puteţi beneficia din plin în acest sezon. Este necesară utilizarea unei plante cu virtuţi purificatoare în tratarea asteniei, pentru că numai după ce se va debarasa de noxele acu­mulate organismul va fi capabil să asimileze corect vitaminele şi mineralele necesare. În plus, păpădia proaspătă stimulează digestia, ajută ficatul în activitatea sa de filtru. Se consumă zilnic, între prânz şi cină, cinci-zece tije de plantă neînflorită sau o mână de frunze verzi (sub formă de salată). O cură durează minimum o săptămână.

Salata de varză este o bună sursă de antioxidanţi: vitamine A, C şi E (care alungă stresul), beta-caroten şi seleniu mineral.

Salata din podbal şi spânz vă ajută în regăsirea optimismului, a poftei de viaţă.

Energici de la prima ora

Includeţi în dietă surse de elemente binefăcătoare. Chiar dacă nu sunt consumate la modul zilnic, următoarele vegetale scad notabil implicaţiile asteniei.

Ridichile de lună crude au un foarte bun efect reglator asupra activităţii nervoase. O cură de o săptămână cu patru asemenea tuberculi pe zi, pe stomacul gol, vă va limpezi gândurile.

Ţelina este un vechi remediu popular pentru scăderea tensiunii arteriale. Substanţele conţinute scad concentraţia de hormoni ai stresului, care provoacă vaso-constricţie. O tulpină de ţelină consumată înainte de culcare vă asigură un somn liniştit.

Seminţele de floarea-soarelui reprezintă nu numai o sursă bogată de potasiu, ci şi de vitamine din complexul B şi de zinc, recunoscute pentru efectele lor antiastenice.

Orezul brun furnizează carbohidraţi cu absorbţie lentă, care pot declanşa eliberarea în organism a serotoninei şi norepinefrinei, hormoni ai bunei dis­poziţii. Consumat bisăptămânal, acest aliment vă va ajuta să faceţi faţă mai bine tristeţii, îmbunătăţindu-vă dispoziţia şi oferindu-vă susţinut energie.

Seminţele de susan oferă necesarul de zinc, esenţial în perioadele de stres.

Migdalele sunt foarte bogate în magneziu, un element excelent în eliminarea stărilor de anxietate determinate de astenie, precum şi pentru metabolizarea acizilor graşi esenţiali.

Fructele de pădure (mure, fragi, zmeură) au un conţinut ridicat de magneziu şi vitamina C.

Castraveţii au un efect detoxifiant asupra sângelui şi ficatului.

Sparanghelul conţine multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, liga­mente şi oase.

Usturoiul are în compoziţie o substanţă detoxifiantă, numită alicină, care îi dă binecunoscutei legume gustul şi mirosul specifice şi care constituie totodată un puternic antibiotic, are proprietăţi antivirale şi antifungice, precum şi hipocolesterolemiante, hipotensive şi detensionante.