Ceaiul de ghimbir

Avand o traditie indelungata in mod deosebit in zonele cu clima calda, ghimbirul este utilizat ca adaos pentru mancare. Ca de altfel multe alte condimente utilizate in alimentatie si ghimbirul are un efect antibacterian puternic impotriva unei serii de bacterii patogene. In plus, aceasta planta are nenumarate intrebuintari si in ceea ce priveste santatea organismului uman, ajutand la ameliorarea crampelor, combaterea diareei sau la prevenirea senzatiei de voma si greata. Ghimbirul este utilizat si in infectiile respiratorii, tuse, crampe menstruale, precum si pentru tratarea arsurilor, prin aplicarea de comprese cu ceai de ghimbir.

Cum se prepara ceaiul de ghimbir?

Pentru obtinerea unui ceai de ghimbir cat mai bun este esential ca acesta sa se prepare utilizand radacina proaspata de ghimbir. Poti gasi in supermarketul buchetele de ghimbir, care sunt mult mai bune decat plicurile cu diferite prafuri.

Iata care sunt pasii prin care poti sa iti prepari acasa un ceai de ghimbir:

  • Ia o bucata de radacina de ghimbir de aproximativ 5 cm si spal-o cu apa rece
  • Da prin razatoare radacina de ghimbir
  • Pune la fiert un litru de apa, iar cand aceasta fierbe adauga ghimbirul razuit
  • Lasa la fiert inca un minut, apoi acopera ibricul timp de 30 de minute
  • Strecoara radacina de ghimbir si savureaza ceaiul

De obicei se indulceste prin adaugare de miere, adaos de suc de lamaie sau menta.

Proprietatile ceaiului de ghimbir

Ghimbirul prezinta o serie intreaga de proprietati benefice organismului, fiind o planta bogata in zinc, calciu, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele C, D, B6, dar si uleiuri esentiale precum gingerol, elemen, cineol si altele. Acestea din urma actioneaza ca tonic general, inlaturand astfel oboseala dar si toxinele stocate in organism.

In cele ce urmeaza iti prezint care sunt principalele beneficii ale ceaiului de ghimbir:

Previne arsurile la stomac

Datorita substantelor chimice din compozitie, ghimbirul tonifiaza musculatura tractului digestiv. In acest fel are rol in prevenirea arsurilor stomacale, precum si in prevenirea aparitiei diareei, a indigestiei si a balonarii. De asemea consumul de ceai de ghimbir impiedica nivelul crescut de acid gastric.

Trateaza infectiile respiratorii

Ceaiul de ghimbir decongestioneaza caile nazale, astfel ca este foarte eficient in tratarea racelii si gripei. De asemenea ajuta la ameliorarea tusei, favorizand expectoratia, grabind in acest mod procesul de vindecare.

Scade tensiunea arteriala

Radacina de ghimbir este bogata in aminoacizi si minerale, care cresc nivelul de eritrocite din corp si astfel este mult redus riscul bolilor cardiovasculare. Ceaiul de ghimbir ajuta la o buna circulatie a sangelui si la transportul oxigenului catre organele din corp, prevenind in acelasi timp formarea cheagurilor.

Intareste imunitatea

Datorita antioxidantilor prezenti in radacina de ghimbir, ceaiul de ghimbir ajuta la intarirea sistemului imunitar, blocheaza depozitarea grasimilor pe artere, reduce nivelul de colesterol si previne aparitia anumitor forme de cancer.

Protejeaza articulatiile

Ceaiul de ghimbir ajuta si la prevenirea artritei reumatoide. Enzimele COX-1 si COX-2, care sunt responsabile de aparitia inflamatiilor in organism sunt tinute in frau de catre substantele chimice benefice din ghimbir. Tot acestea din urma au un rol benefic in ceea ce priveste migrenele, durerile de spate, crampele musculare si osteoartrita.

Contribuie la ameliorarea durerilor menstruale

Studiile au demonstrat ca ceaiul de ghimbir are efect benefic si in tratarea durerilor menstruale. O compresa imbibata in ceai de ghimbir si aplicata in zona inferioara a abdomenului poate relaxa musculatura si sa amelioreze durerile.

Ceaiul de ghimbir are un excelent efect energizant si te ajuta sa scapi de stresul zilnic. Tocmai din acest motiv se recomanda a se consuma ceaiul de ghimbir dimineata, pentru un plus de energie.

Pe langa toate beneficiile amintite anterior, ceaiul de ghimbir ajuta si in ceea ce priveste sanatatea pielii si a parului. Astfel, iata cateva alte intrebuintari ale ghimbirului:

  • Intinereste pielea – iti poti prepara acasa o masca faciala pe baza de ghimbir, amestecand cantitati egale de pudra de ghimbir, miere si suc de lamaie. Aplici pe fata si lasi sa actioneze 30 de minute, efectele acestei masti fiind de imbunatatire a elasticitatii pielii, precum si de uniformizare a culorii
  • Scapi de kilogramele in plus – ceaiul de ghimbir este de ajutor si daca urmezi diete de slabit, datorita compusului gingerol
  • Stimuleaza cresterea parului – este imbunatatita circulatia la nivelul scalpului, astfel ca este favorizata cresterea firelor de par. Prepara o solutie formata din ghimbir proaspat ras si ulei de jojoba, maseaza scalpul cu aceasta solutie si lasa sa actioneze timp de 30 de minute, iar ulterior spala-te cu sampon si clateste
  • Amelioreaza cicatricile – ghimbirul poate ameliora cicatricile cu o culoare mai deschisa decat pielea, avand efect tonifiant si antioxidant. Pur si simplu aplici pe cicatrice o felie de ghimbir si lasi sucul sa se usuce, repetand acest procedeu timp de 3-4 saptamani, de 2 ori pe zi
  • Elimina matreata – datorita proprietatilor sale antiseptice, ghimbirul ajuta la inlaturarea matretii. Solutia compusa din ulei esential de ghimbir sau o combinatie de ulei de ghimbir si ulei de masline se aplica pe scalp, se lasa sa actioneze 20 de minute, iar apoi se clateste
  • Combate celulita – o jumatate de cana de zahar, 2 linguri de ghimbir razuit, 4 linguri de ulei de masline si coaja de lamaie – aplica aceasta solutie pe zonele afectate de celulita, lasa sa actioneze timp de cateva minute, iar apoi clateste cu apa calduta

Contraindicatii in consumul de ceai de ghimbir

Desi ceaiul de ghimbir prezinta nenumarate proprietati benefice, totusi persoanele care sufera de afectiuni renale nu ar trebui sa il consume, deoarece problemele existente se pot agrava. Citeste si articolul ceai de ghimbir contraindicatii pentru mai multe informatii.

Ca orice alt ceai, nici ceaiul de ghimbir nu trebuie consumat in exces, deoarece poate duce la aparitia unor simptome neplacute cum ar fi diaree, greata, sindromul de gura uscata, hiperaciditate gastrica sau arsuri in capul pieptului.

Tinand cont ca ceaiul de ghimbir consumat in cantitati mari poate reduce nivelul de zahar din sange, persoanele care sufera de diabet trebuie sa aiba mare grija.

De asemenea, daca urmezi un tratament cu medicamente sau analgezice ar trebui sa eviti ceaiul de ghimbir, deoarece pot aparea palpitatii, datorate scaderii tensiunii arteriale.