8 Beneficii ale consumului de oregano

Oregano este o plantă medicinală incredibilă, cu numeroase utilizări casnice și beneficii deosebite pentru sănătate. Cunoscut și ca măghiran sălbatic, această iarbă aromatică și ușor amară face parte din familia mentei. Crește în mod natural în climatele calde și uscate, fiind originar din zona Mediterană, dar este cultivat, în prezent, în multe locuri din lume.

Oregano este o plantă foarte aromată care este adesea folosită în bucătăria italiană, grecească și spaniolă. Este deseori folosită în amestecuri de condimente, inclusiv condimente italiene, și se asortează bine cu carne, tomate și ouă. Gospodinele din lumea întreagă îl adaugă la supe și tocane, mai ales în caz de boală, datorită proprietăților sale antibacteriene.8 Beneficii ale consumului de oregano

Beneficiile consumului de oregano

Beneficiile plantei oregano merg, cu siguranță, dincolo de utilizarea în bucătărie. Oregano a crescut enorm în popularitate ca remediu natural, în ultimii ani, dar utilizarea sa ca plantă medicinală este veche. Știința modernă confirmă motivele pentru aceasta: conține cantități mari de omega-3, fier, mangan, vitamina K și antioxidanți.

Uleiul esențial de oregano este bine cunoscut de experții în medicină naturistă, pentru proprietățile sale antibacteriene și este studiat chiar și de comunitatea medicală convențională, pentru potențialele sale beneficii asupra sănătății.

Nivel ridicat de proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

La fel ca și planta, uleiul de oregano are cantități foarte mari de antioxidanți care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi. Acești antioxidanți includ:

  • fenoli
  • triterpene
  • acid rosmarinic
  • acid ursolic
  • acid oleanolic

Cercetările au arătat că datorită antioxidanților din conținutul său, uleiul de oregano protejează împotriva daunelor cauzate de anumite medicamente. Un studiu din 2007 a descoperit că o combinație de oregano și uleiuri esențiale de cimbru ar putea scădea producția de citokine pro-inflamatorii. Astfel, amestecul de uleiuri esențiale  ar putea fi de ajutor în reducerea simptomelor de boli inflamatorii, cum ar fi colita.

Antimicrobian și antibacterian

Oregano are multe proprietăți antimicrobiene, inclusiv antibacteriene și antiparazitare. Specialiștii în medicină susțin descoperirea de noi antimicrobiene sigure pentru prevenirea și tratarea infecțiilor și conform acestora, uleiurile esențiale precum cel de oregano ar putea fi o soluție.

Cercetările au relevat că uleiul esențial de oregano este eficient în uciderea bacteriilor Staphylococcus. Acesta a fost la fel de eficient în neutralizarea germenilor ca și antibioticele eliberate cu prescripție medicală. De asemenea, s-a constatat că adulții care suferă de paraziți au avut îmbunătățiri semnificative ale simptomelor digestive după utilizarea uleiului de oregano.

Adjuvant în caz de ciuperca piciorului

Oregano este, de asemenea, antifungic. Un studiu a descoperit că dintre cele 11 uleiuri esențiale testate, oregano a fost cel mai puternic împotriva ciupercii piciorului. Combinate cu sare și căldură, uleiurile esențiale, în special cel de oregano, s-au dovedit un tratament promițător, conform cercetătorilor.

Întărește sistemul imunitar și combate celulele canceroase

Conform unui studiu din 2013, oregano și alte plante medicinale din aceeași familie pot ajuta la stimularea sistemului imunitar. Acest lucru ar putea explica utilizarea tradițională a plantei în tratarea bolilor.
Dar oregano este mai mult decât un stimulator imunitar. S-a descoperit că un compus din oregano arată promițător ca și potențial neutralizator al celulelor canceroase din prostată, sâni, piele și colon.

Util pentru infectiile cailor respiratorii superioare

Oregano mai are potential si pentru activitate antivirala. Un spray ce contine uleiuri aromatice esentiale din cinci plante, inclusiv oregano, poate alina „imediat” in mod semnificativ simptomele la cei cu infectii ale cailor respiratorii superioare.

Daca ajungi la pat cu o viroza sau raceala, uleiul de oregano poate si el sa fie util. In general cu cat este mai inalta concentratia de carvacrol, cu atat este mai eficient uleiul. Interesant, oregano incurajeaza producerea de transpiratie ca un mod de detoxifiere, si ingerarea lui ar putea ajuta corpul sa scape de mucusul nedorit din plamanii tai.

Ulei de oregano și ulei esențial de oregano: Care este diferența?

Acesta subiect ne poate face să fim confuzi. Adesea, când oamenii vorbesc despre oregano, folosesc acești termeni în mod interschimbabil. Dar fiecare este ușor diferit. Iată în ce fel:

Uleiul de oregano este ulei, de obicei de măsline, care a fost infuzat cu oregano. Acest ulei poate fi folosit în scopuri medicinale, dar este cel mai adesea folosit în bucătărie.

Uleiul esențial de oregano (ca toate uleiurile esențiale) este distilat din materia vegetală și este deosebit de concentrat. Uleiurile esențiale nu trebuie niciodată utilizate, în special ingerate, nediluate!

 Întrebuințări

Oregano are multe întrebuințări casnice. Poate fi utilizat ca iarbă aromatică, ca tinctură, ceai sau ulei esențial diluat.
Oregan uscat, în combinație cu alte plante uscate precum busuioc, rozmarin sau cimbru, poate fi folosit împotriva nasului înfundat și a tusei.

oregano oil calivita

 

Uleiul esențial de oregano poate fi folosit pentru a accelera recuperarea atunci când suntem bolnavi. De asemenea, diluându-l în ulei de măsline, acesta este ideal pentru a ne masa mușchii și articulațiile, în caz de dureri.

De unde puteți obține oregano

Oregano uscat poate fi cumpărat din supermarketuri sau online. Un alt mod de a benefica de această  plantă este să o creșteți dvs.

Aveți nevoie decât de un mic spațiu dedicat în grădină sau de un ghiveci pus la fereastră.

Dar, cel mai simplu si comod ar fi sa cumparati extract natural de oregano, Oregano Oil Calivita (30 ml)

 

 

8 Beneficii ale consumului de oregano