Ce este MLM-ul, Network Marketing-ul
sau Share Marketing-ul ?

“Dacă eşti o persoană cu visuri mari şi vrei să îi sprijini şi pe alţii să îşi îndeplinească visurile, atunci network marketingul este, categoric, pentru tine. La început poţi să lucrezi part-time, iar după aceea, pe măsură ce afacerea îţi creşte, îi poţi ajuta şi pe alţii să îşi demareze afacerea part-time. Aceasta e o valoare pe care merită să o avem – o afacere şi oameni care îi ajută pe alţii să îşi îndeplinească visurile.”
Robert T. Kiyosaki
Întreprinzător şi autor

Reprezinta o afacere in care companiile platesc pentru reclama numai dupa ce produsele lor sunt vandute. Prin aceasta strategie originala, extraordinara putere a reclamei este pusa la lucru in mod sistematic si profitabil pentru toti participantii la afacere.
Deoarece nu se cheltuie milioane de dolari pe campanii publicitare in presa, radio, televiziune, companiile isi folosesc bugetul de publicitate pe retribuirea unei retele de distribuitori independenti.

Distribuitorii independenti asigura reclama

O structura MLM de distribuitori independenti ai produselor unei companii nationale sau multinationale se prezinta astfel: distribuitorul X coopteaza persoanele Y si Z sa promoveze pe piata produsele sau serviciile companiei. Din momentul in care s-au inscris si au devenit la randul lor distribuitori, Y si Z realizeaza acest lucru fie printr-o activitate personala de marketing/vanzare de produse, fie prin cooptarea directa in sistem a unui cerc de persoane considerate capabile sa extinda la randul lor afacerea prin propriile filiere si, de ce nu, strategii de piata.

Nu de putine ori se abordeaza ambele optiuni. Fiecare participant la o afacere MLM incaseaza comisioane de pe rulajul de produse inregistrat atat din vanzarile personale cat si la nivelul intregii retele de colaboratori (directi si indirecti) pe care a creat-o.

Intr-una din cartile lui, Don Falia afirma:

Oamenii pornesc afacerile Multi-Level cu ideea obtinerii a 50, 100 sau 200 de dolari pe luna si dintr-o data realizeaza ca pot obtine 1000-2000 de dolari pe luna sau chiar mai mult, daca se ocupa serios de afacere. In MLM toata lumea incepe de la baza si avanseaza spre varful carierei cu sanse egale! In MLM o persoana poate sa-si construiasca un venit de 5000 $ intr-o perioada de 2 – 5 ani … Majoritatea oamenilor nu realizeaza cat de mari pot fi afacerile MLM. Multi Level Marketing se afla in mijlocul nostru de aproximativ 50 de ani. Milioane de oameni sunt deja implicati in industria Network Marketing si alte milioane se vor implica in anii care urmeaza

Istoric

In America, o serie de corporatii membre ale bursei din New York au intrat de zeci de ani in industria Network Marketing incasand anual peste 80 de miliarde de dolari din vazari directe, cu tendinta de crestere si globalizare mondiala.

In Romania, incepand din 1990 au aparut diverse companii care distribuie produse si servicii prin marketing in retea, beneficiind de sprijinul unor mari companii din America si Europa de Vest. Deja putem vorbi despre MLM ca despre o industrie consacrata la nivel mondial, asa cum vorbim de ani si ani de zile despre industria speculatiilor la bursa, a jocurilor de noroc sau a teleshopping-ului.