Uleiul de peste este un supliment popular pe baza de extracte din pestii grasi cum ar fi sardinele, hamsiile, macrou si somonul. Contine in principal doua tipuri de acizi grasi omega-3 si acid docosahexaenoic (DHA), care sunt bine cunoscuti pentru sanatatea inimii si pentru beneficiile asupra pielii.

Cu toate acestea, uleiul de peste are, de asemenea, un impact incredibil asupra creierului si afectiunilor acestuia.

Deoarece majoritatea oamenilor nu consuma cantitatile recomandate de peste, multi dintre ei probabil ca nu reusesc sa obtina suficiente substante de acest tip in organismul lor si aceasta favorizeaza aparitia multor afectiuni.

Beneficii suplimente cu ulei de peste:

1. Rol in functionarea si dezvoltarea creierului

Omega 3 si DHA par sa aiba roluri importante in creierul fatului in curs de dezvoltare. De fapt, mai multe studii au corelat consumul de peste, sau consumul de ulei de peste de catre femeile gravide cu scoruri mai mari pentru copiii lor la teste de inteligenta in copilaria timpurie.

Acesti acizi grasi sunt de asemenea vitali pentru mentinerea functiei normale a creierului pe tot parcursul vietii pentru ca patrund in membranele celulare ale celulelor creierului, pastrand sanatatea lor si facilitand comunicarea intre celulele creierului.

2. Depresie

Studiile arata ca uleiul de peste este excelent in diminuarea simptomelor depresiei. Revista Nutritional Neuroscience, sa axat pe efectele suplimentelor cu ulei de peste la adolescentii care au fost diagnosticati cu o tulburare depresiva majora. Expertii au descoperit ca a avut loc o scadere cu 40% a simptomelor lor si continutul de aminoacizi din creier a crescut simtitor.

Este inca neclar modul in care DHA si omega-3 imbunatatesc simptomele depresive. Cercetatorii au sugerat ca poate fi legat de efectele lor asupra receptorilor serotoninei din creier. Altii au sugerat ca omega-3s din uleiul de peste ar putea ameliora simptomele depresive prin efecte antiinflamatorii. In orice caz nu se recomanda intreruperea tratamentelor prescrise de medic ci se ia in paralel.

3. Tulburari mintale

Alte experimente stiintifice au aratat ca aceste suplimente minunate sunt utile la tot felul de tulburari psihice, nu doar depresie, ci si in comportament violent, dizabilitati de invatare, tentative de sinucidere, tulburarea bipolara, hiperactivitate cu deficit de atentie, depresie postpartum si tulburarea afectiv senzoriala.

4.Probleme de memorie

Uleiul de peste trateaza bolile mintale 1Unii specialisti afirma ca uleiul de peste poate imbunatati functia creierului la persoanele cu probleme de memorie, cum ar fi insuficienta cognitiva usoara sau declinul cognitiv legat de varsta.

Un studiu desfasurat pe 485 de adulti, cu declin cognitiv legat de varsta, carora li s-a administrat 900 mg de suplimente cu ulei de peste, in fiecare zi, 24 de saptamani, a aratat rezultate mai bune la testele de memorie si de invatare fata de lotul placebo. Cercetatorii au descoperit imbunatatiri ale functiei cerebrale la persoanele cu insuficienta cognitiva usoara, dar nu beneficii pentru cei cu boala Alzheimer.

Uleiul de peste poate ajuta la cresterea memoriei. Cercetarile publicate in revista PloS One au descoperit ca, atunci cand un grup de tineri de18- 25 de ani au consumat aceste suplimente zilnic, timp de sase luni, au inregistrat o crestere cu 23% a memoriei de lucru.

Care este cantitatea de supliment recomandata?

Cantitatea poate varia intre 1000-2000 mg de acizi grasi omega-3 dar doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 3000 mg la adulti. In general suplimentele contin 500mg dar cititi cu atentie instructiunile d epe cutie sau intrebati medicul ori farmacistul.