Tipuri de ten

Există mult mai multe tipuri de ten:

Tipul de ten normal

Acest tip de ten rezultă dintr-o piele perfect echilibrată, care nu este nici grasă, nici uscată. Prezintă ușoare urme de lucire. Tipul acesta de ten deobicei este întâlnit la domnișoarele tinere cu o sănătate foarte bună, însă, din păcate la persoanele adulte se găsește mai rar spre deloc.Tipuri de ten

Tipul de ten uscat

Pielea, în acest caz, este fină, transparentă, întinsă și din păcate are tendintă spre cuperoză, care este o boală a pielii despre care vom vorbi mai târziu. Anotimpul care nu îi este precoce acestei pieli este iarna, din cauza curenților de aer rece ce o sensibilizează. Să nu credeți că are doar părți rele acest tip de ten, ea dacă e bine hidratată și hrănită poate rămâne frumoasă mult timp.

Tipul de ten gras (seboreic, acneic… etc)

Cel mai întâlnit, din păcate, tip de ten în rândul oamenilor, însă cel mai frecvent se întâlnește la tinere.

E un pic cam pretențios și cere multă atenție, iar din păcate vine cu acnee – deobicei. Acest tip de ten poate apărea din foarte multe cauze, iar cele mai des întâlnite sunt deshidratarea (pielea nu este hidratată destul și se “hidratează” singură prin sebum), dereglările hormonale și, să fim serioși, mâncatul nesănătos – toți știm că uneori merge o pizza.

Voi face un articol separat despre acest tip de ten – fiind problema mea, în care vă voi da indicii despre  produsele care îmi fac mie bine.. Oricum, consultați un medic dermatolog, acesta știe cel mai bine.

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată în viața ta cum pot afla ce tip de ten am?
Ei bine, fii fără griji, exista  soluții. Evident, nu uita că și la dermatolog poți afla foarte ușor.

1. Foița de hârtie (copt, țigaretă)

Acest test e super ușor de realizat. Iei foița (sau rondela pe care e), o pui pe față, aștepți 10-15 secunde, iar apoi o depărtezi. 
Dacă vezi urme de grăsime, felicitări, ești posesoarea unui tip de ten gras. Dacă nu, felicitări, ai un ten uscat sau normal.

2. Creionul dermatograf

Cu siguranță ai tu, mama ta, sora ta sau vreo prietenă un creion dermatograf. Ia acel creion și trasează ușor o linie pe obraz.
Aici sunt multe variante. Dacă traseul se înroșește, posezi un tip de ten sensibil, dacă observi o adâncitură, ai tipul de ten uscat, în timp ce tipul de ten seboreic (gras) este reprezentat de înroșirea zonei de deasupra liniei marcate.

Mai sunt câteva teste care ne ajută să aflăm lucruri importante despre tenul nostru.

1. Examenul prin palpare – determină elasticitatea și rezistența epidermei, respectiv grosimea pielii, gradul de hidratare sau deshidratare, tonicitatea și multe astfel de aspecte.

2. Examenul cu lampa Wood

Acest examen se realizează deobicei cu ajutorul unei astfel de lămpi, dar eu una am încercat cu o lampă normală cu un bec cu lumina mai albăstruie și a funcționat.
Deci – dacă fluorescența este slabă, pielea este deshidratată, fluorescența puternică indică o piele bine hidratată, fluorescența violacee indică o piele normală, cea albicioasă o piele grasă, iar fluorescența întunecată indică o piele uscată.

3. Examenul cu pH-metru – indică gradul de aciditate sau alcalinitate a pielii.

Pielea sănătoasă are reacție acidă, pH=5,5, valoare care poate varia în funcție de factorii externi, digestie, alimentație sau unele afecțiuni ale tenului.

Cunoașterea pH-ului tenului contribuie la aplicarea justă a unor cosmetice care să readucă pielea la un pH în limite normale.

Folosindu-se de ultimele tehnologii din domeniul cosmeticii, CaliVita Cosmetics s-a imbogatit cu gama Aquabelle, care contine trei produse:Aquabelle

  1. crema regeneratoare (de zi),
  2. crema nutritiva (de noapte)
  3. lotiune demachianta hidratanta.

Principalul ingredient al tuturor produselor este apa vie sau apa saracita in deuteriu (cunoscuta si ca APA VIE),  care are efecte miraculoase pentru ten.