Remedii naturale scleroza multipla

 

Dacă suferiți de scleroză multiplă:

  • Remedii naturale scleroza multiplaEvitaţi stările de oboseală. Odihna este foarte importantă pentru cei care suferă de scleroză multiplă.
  • Recurgeţi la exerciţii fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, înotul, dansul lent, exerciţiile uşoare la sală.
  • Evitaţi pe cât posibil stările de stres fizic şi psihic.
  • Faceţi exerciţii de relaxare.
  • Evitaţi expunerea la mediul poluant şi toxinele din alimentaţia industrială, plină de E-uri, coloranţi, edulcoranţi artificiali etc. Evitaţi tutunul.
  • Evitaţi expunerea la temperaturi extreme, în special la căldură. Apelaţi la un specialist în acupunctură şi masaj, recomandat de un medic.

Regimul alimentar

Apelaţi la un nutriţionist pentru stabilirea unui regim alimentar dedicat cazurilor de scleroză multiplă, din care să nu lipsească cele trei elemente nutritive de bază, precum şi multimineralele, multivitaminele, enzimele şi factorii biotici.

Introduceţi în alimentaţie legume proaspete, în special cele cu frunze verzi (conopidă, varză, broccoli, spanac, pătrunjel etc.). Faceţi o cură de câte două săptămâni pe lună cu orz sau ovăz verde.

Înlăturaţi câteva săptămâni alimentele ce conţin gluten şi observaţi dacă starea de sănătate s-a îmbunătăţit. Glutenul irită tractul intestinal, diminuând absorbţia alimentelor. Se găseşte în grâu, orez, cariopse de ovăz şi în hrişcă. Alegeţi orezul brun, porumbul, meiul, amarantul, quinoa. Evitaţi proteinele hidrolizate, proteinele din vegetale texturate, alimentele cu amidon modificat.

Eliminaţi complet toate produsele alimentare care conţin coloranţi şi aromatizanţi artificiali, conservanţi şi alţi aditivi sintetici.

În general, regimul alimentar trebuie să fie sărac în grăsimi, în special în acizi graşi săturaţi şi uleiuri hidrogenate (margarină).

Se recomandă cure periodice cu uleiuri care conţin acid linoleic (din seminţe de luminiţă, de boraginacee, de coacăz negru etc.). Se asociază cu ulei din seminţe de cânepă. Cantităţile din aceste uleiuri sunt mici -1-2 g/zi timp de 7 zile, cu pauze tot de o săptămână.

Suplimente nutriţionale

De ce avem nevoie de suplimente nutriţionale?

Remedii naturale scleroza multiplaPe lângă alimentele recomandate în regimul alimentar sunt mai multe argumente care pledează pentru introducerea în alimentaţie a acestor suplimente, în special dacă suferiți de scleroză multiplă. În primul rând, datorită faptului că solul este lipsit de minerale care să fie transformate în bioelemente de către plante.

De exemplu, în solul ţării noastre şi în ţările nord-europene, după ultima glaciaţiune nu mai există seleniu (solul este lipsit şi de alte mine­rale – crom, zinc, magneziu etc.). Seleniul este o componentă esenţială a enzimei antioxidante glutation peroxidaza, care este unul dintre cele mai puternice mecanisme de apărare a organis­mului împotriva leziunilor produse de radicalii liberi.

Suplimentele pe bază de crom-bio înlătură oboseala, insomnia, labilitatea emoţională etc., iar bio-magneziul intră în 300 de reacţii chimice în organism. Vă recomand numai suplimente alimentare verificate, naturale, biologice, standar­dizate.

Cam la fel stau lucrurile şi cu vitaminele, enzimele sau alţi factori biotici. Acest lucru se constată şi în privinţa eficienţei vitaminei C naturale sau a aspirinei naturale faţă de produsele de sinteză chimică.

Vă recomand o sursă de suplimente naturale bine asimilabile de organism. Pulberea preparată din orz sau ovăz verde care conţine, alături de proteine, şi fibre vegetale, enzime (SOD), o gamă largă de multivitamine, clorofilă şi aproape toate microelementele necesare organismului, toate naturale.

În scleroza multiplă sunt indicate şi alte supli­mente alimentare care joacă un rol important în restabilirea organismului. Dintre acestea, le recomand pe cele cu enzime digestive cu spectru larg, care să conţină lipază 5.000 U.I. (unităţi internaţionale), amilază 2.500 U.I. şi protează 300 U.I. Unele enzime conţin şi pancreatină. Nu se recomandă utilizarea acestora pe termen lung, deoarece pot produce o reducere a activităţii pancreasului.

Folosiţi timp îndelungat produse care conţin „bacterii prietene”, cum sunt Lactobacilus bulgarius, Acidophylus, Bifidobacterii. Toate acestea sunt prezente în iaurturile de bună calitate. În cazul în care sunteţi alergic la produsele lactate, există şi suplimente alimentare nelactate. N-acetylcisteina (NAC) acţionează prin chelare şi contribuie la eliminarea metalelor grele toxice. Se iau 500 mg de două ori pe zi la intervale de o săptămână.

De asemenea, este recoman­dat extractul glandular de timus care întăreşte activitatea timusului şi măreşte producerea de celule T, acţionând favorabil asupra sistemului imunitar. Se recomandă 500 mg de trei ori pe zi, timp de două luni, iar apoi o lună 250 mg, o dată pe zi.

Complexul de vitamine B ajută la funcţionarea normală a sistemului nervos (pentru vitamina B12, consultaţi-vă medicul).

Vitamina C asociată cu bioflavonoide ajută, de asemenea, sistemul imunitar. Doza zilnică este de 500 mg/zi.

Fitoterapie

Remedii naturale scleroza multiplaProdusele pe bază de Gingseng chinezesc sau coreean ajută la ridicarea nivelului de energie şi la o mai bună digestie. Se recomandă doze pe jumătate cât sunt scrise în prospect, urmând ca acestea să fie mărite gradual. Gingsengul este contraindicat în hipertensiune, în bolile cardio­vasculare şi în hipoglicemie.

Gingsengul siberian (Eleutherococus senticosus) este mult mai activ decât gingsengul chinezesc. Reglează nivelul zahărului din sânge, reglează „mai blând” sistemul endocrin, în special glanda tiroidă şi adrenală. Folosiţi extract standardizat conţinând 0,5 % eleutherzid E, luând 100 mg de două ori pe zi.

Astragalus Membranaceus este o plantă medicinală importantă. Substanţele active din rădăcină ajută la întărirea sistemului imunitar şi combat efectele nocive ale chimioterapiei şi roentgenterapiei. Se recomandă o capsulă pe zi, timp de o lună.

Sunt indicate preparatele pe bază de Ginko biloba. Selectaţi produse standardizate care conţin 24% flavonoglicozide, din care se iau 40 mg de trei ori pe zi. Acest preparat ajută la oxigenarea fluxului sanguin spre creier şi protejează creierul de influenţa nefastă a radicalilor liberi.

Extractul de frunze de măslin are acţiune antivirală şi antifugă şi restabileşte flora intestinală utilă. Se face o cură cu 250 mg ex­tract standardizat de trei ori pe zi, timp de două luni. În acelaşi scop se poate asocia şi „Gheara pisicii” (Cat’s claw), 500 mg extract standardi­zat, de trei ori pe zi, timp de două luni.

Homeopatie

Consultaţi un medic homeopat care va recoman­da, probabil, Argentum nitriticum, Aurum muriaticum, Plumbum metalicum.

Remedii florale Dr. Bach

Remedii naturale scleroza multiplaAcestea se recomandă persoanelor mai firave, mai plăpânde, mai nerăbdătoare. Astfel, cicoarea se recomandă persoanelor cu o preocupare exagerată pentru binele celorlalţi. Ulex europaeus – celor lipsiţi de speranţă şi de bucuria de a trăi, celor aflaţi în stări depresive. Finicul ghimpes (Ilex aquifolium) este un remediu pentru mai multă iubire. Se recomandă celor cuprinşi de suspiciune, gelozie, ură, invidie, răzbunare.

Carpen (Carpinus betulus) ajută în stările de oboseală, letargie şi celor ce doresc un tonic natural.

Toate aceste produse se găsesc la magazinele Pla­far. Citiţi cu atenţie prospectul de utilizare. Nu prezintă incompatibilităţi cu alte medicamente sau suplimente nutriţionale, nici reacţii adverse sau efecte secundare.