Cum organizam masa festiva împreună cu cei dragi

Dacă ar trebui să puneți în balanță lucrurile bune și rele ale acestui an, spre ce parte credeți că ar înclina? 

Au fost multe momente în care lumea părea că se îndreaptă spre o direcție proastă, dar dacă ar fi să privim lucrurile în ansamblu, anul acesta pare că ne-a apropiat mai mult unul de celălalt, în ciuda distanței fizice impuse.

Și iată-ne ajunși la finele anului, în luna decembrie în care toți ne pregătim de mese festive alături de ceilalți, deși anul acesta vom petrece în grupuri mai restrânse. masa-de-revelion

După organizarea și decorarea casei de Crăciun, următorul pas este organizarea mesei festive, acest lucru implicând atât bucatele cât și decorarea mesei. 

Decorațiile și aranjarea mesei festive conform etichetei 

Ideal ar fi ca decorațiile pentru masă să fie asortate cu cele pe care le-am pregătit pentru restul casei, pentru a crea o atmosferă armonioasă. Puteți adopta diferite stiluri: clasic, simplu, minimalist. Găsiți aici articolul nostru dedicat decorării casei pentru sărbătoarea de Crăciun

În ceea ce privește aranjarea mesei, conform etichetei, aceasta nu trebuie să vă provoace un motiv în plus de stres, ci să vă ușureze această zi. Cu respectarea anumitor reguli de bază, veți vedea cât de ușor este să aveți masa aranjată într-un mod simplu și elegant.

  1. Aranjarea tacâmurilor se face întotdeauna de la stânga la dreapta.
  2. Farfuriile se așază tot timpul între furculiță și cuțit, cu lama cuțitului mereu orientată spre farfurie.
  3. Cât despre alimente, cele solide se așează în partea stângă, iar lichidele în parte dreaptă.
  4. Șervețelele se așează fie sub furculiță, fie lângă aceasta.
  5. Farfuria suport va rămâne pe masă de la început și până în momentul în care se servește felul principal.

Ce gătim pentru o masă festivă?

O masă festivă nu trebuie să implice neapărat foarte mult efort – există foarte multe rețete simple, dar care să fie pe placul tuturor invitațiilor. 

  1. Pentru aperitive puteți să pregătiți nelipsita salată de vinete, mezeluri locale, fructe și legume proaspete, în loc de snacsuri.
  2. Puteți înlocui salata de boeuf cu o salată bavareză de cartofi. Este foarte simplu de făcut și foarte gustoasă. „Se pregateste in general in cantitati mari, putand fi consumata si a doua zi.”
  3. Porcul poate fi foarte ușor înlocuit cu pește sau pui. Iată o rețetă propusă de Casa de vinuri Cotnari, care acompaniată cu vinul potrivit poate încânta gusturile tuturor.
  4. Puteți de asemenea să pregătiți o pâine făcută în casă, iar pentru deserturi există mii de rețete din care vă puteți inspira. Se pare că anul acesta unul dintre cele mai populare deserturi a fost Red Velvet, pe care l-am încercat și noi, atât în varianta lui originală, cât și vegană.

Puteți regăsi mai multe sfaturi dând click aici.

Ce vinuri alegem în funcție de felurile de mâncare?

  1. Vinurile subțiri, de obicei albe, se asociază cu preparate din pește, aperitive sau salate și în general carne slabă.
  2. Vinurile cu o corpolență medie sunt de obicei asociate cu paste sau pizza, uneori carne slabă, sosuri care sunt de obicei mai grele sau un pește mai gras.
  3. Iar la final, vinurile cu o corpolență mare, de obicei cele roșii, trebuiesc asociate cu acea carne roșie, peștele gras sau sosurile grele.
  4. Pentru deserturi, putem folosi vinuri dulci sau semi-dulci, albe, rose sau spumante.

Alte pregătiri

Pentru cei care locuiesc la curte, puteți chiar să pregătiți o masă cu specific rustic – mâncare la ceaun, puteți face focul într-o vatră de metal, pentru cei care doresc să stea în aer liber, iar în funcție de anotimp cocktailuri sau gustosul vin fiert cu scorțișoară, piper, miere sau o combinație ale celor trei.