Migrena combătută cu plante

 

Migrena are caracter ereditar, afectează în general o jumătate a capului, se amplifică la efort fizic.

Aveţi frecvent dureri de cap, care nu cedează la un analgezic obişnuit, asociate cu dureri de ochi, urechi sau ceafă, plus dificultăţi de vedere, şi care durează între şase şi 72 de ore?

Înseamnă că vă confruntaţi cu migrena, boala care afectează în special femeile şi apare undeva între 10 şi 45 de ani.

Istoric migrena

Migrena – o formă particulară de durere de cap – a fost descrisă din cele mai vechi timpuri, iar astăzi specialiştii apreciază că boala afectează 15% din populaţia activă a globului. Boala se ma­nifestă sub formă de crize dureroase, fiind însoţită de stări de greaţă, vărsături, ameţeli, tulburări ale vederii. Pacientul nu suportă lumina puter­nică (fotosensibilitate) şi nici zgomotele (fonosensibilitate).

Există două tipuri de mi­grenă – migrena co­mună (fără aură) şi migrena clasică (cu aură).

Migrena co­mună este cea mai frecventă formă, având caracteristicile prezen­tate anterior, în timp ce migrena clasică este precedată de un feno­men neurologic denu­mit „aură”. Această „aură” înseamnă că adesea apar tulburări vizuale de tipul lumini scânteietoare (flash-uri), zig-zag-uri lumi­noase şi/sau stări de somnolenţă anormale, însoţite de nevoia de a căsca puternic, care preced cu 10-60 minute apariţia durerii de cap. Mult mai rare, dar mai severe, sunt tulbu­rările senzitive şi mo­torii care preced cefaleea, de tipul hemiparezelor tranzitorii (îngreunarea şi dimi­nuarea puterii de mişcare într-una dintre jumătăţile corpului).

Medicii neurologi spun că există peste 1.000 de cauze care duc la apariţia migrenei. Este vorba de un cumul de factori vasculari şi chimici care declanşează epi­soadele dureroase. O substanţă numită serotonină determină în­gustarea vaselor din creier, în primă fază. Ulterior, după epuizarea ei la nivel cerebral, vasele se di­lată şi se inflamează, iar fenomenul duce la apariţia durerilor de cap.

Cauze

Stresul emoţional • tensiunea • nivel scă­zut de zahăr în sânge • infecţiile • alergiile la anumite produse ali­mentare precum: lapte, ciocolată, carne de pui, ficat, alcool • ochi obosiţi • mahmureală • lipsa nutriţiei şi prezenţa de toxine în corp • expunerea la vânt/frig • ascensiuni pe munte • călătorii • efort mintal exagerat.

Remedii naturiste

Pe lângă tratamen­tul medicamentos care, însă, nu duce la eradi­carea migrenei, ci doar la scăderea intensităţii durerii şi la rărirea cri­zelor migrenoase, există o serie de reme­dii naturiste care pot îmbunătăţi starea bol­navului suferind de migrenă.

• Decoctul de creţişoară (Alchemilla vulgaris) are efect cal­mant chiar şi pentru migrenele puternice. Într-un litru de apă se pun 40 g de plantă us­cată, se fierbe ameste­cul timp de 20 de minute, după care se acoperă vasul şi se mai lasă la infuzat timp de 10 minute. Se strecoară ceaiul şi se consumă câte 2-3 căni pe zi.

• Muştarul. O lin­gură de muştar nepi­sat, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă, luptă împotriva migre­nelor şi ameţelilor.

• Infuzia de levănţică. Se toarnă 250 ml de apă clocotită peste trei linguri cu flori uscate de levănţică şi se infuzează timp de cinci minute, apoi se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau trei astfel de căni pe zi, în cazul dureri­lor persistente.

• Tinctură antimigrenă. O sticlă de un litru se umple cu flori – de preferinţă proas­pete – de coada şorice­lului. Se toarnă alcool de 40° şi se lasă la ma­cerat timp de două săptămâni, într-un loc însorit, agitându-se frecvent. Se strecoară tinctură şi se păstrează în sticluţe închise la cu­loare. Se iau, pe sto­macul gol, câte zece picături, dizolvate în apă, dimineaţa şi seara.

• Comprese cu ceai de toporaşi. Se fierbe o mână de plantă – flori, frunze – într-o cană de 300 ml de apă. Se înmoaie un tifon în ceaiul de topo­raşi şi se aplică pe ceafă, pe locurile dure­roase, combătându-se astfel migrena. Pentru cei a căror migrenă este de natură biliară, consumul a trei căni de ceai de toporaşi – rădăcini, frunze, flori – face minuni.

• Inhalaţii cu oţet de mere. Se ia un vas cu apă fierbinte în care aţi pus o linguriţă de oţet de mere şi se aco­peră cu un prosop sub care se încearcă să se inhaleze vaporii de apă şi oţet.

• Inhalaţii cu roz­marin. Se fierbe o mână de rozmarin proaspăt într-un litru de apă, apoi se pune într-un vas şi se fac in­halaţii.

• Infuzie cu mu­guri de brad. Peste două linguri de mu­guri de brad se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Infuzia este bună atât pentru durere de cap, cât şi pentru agitaţie şi nervozitate.

 Macerat cu flori de lăcrămioare. Se pun 5-8 flori de lăcrămioare în jumătate de litru de oţet şi se lasă la mace­rat timp de 10 zile, agi­tând des compoziţia. După ce se strecoară, cu acest oţet se ung lo­curile dureroase ale ca­pului (frunte, ceafă).

• Infuzie de şovârf. O linguriţă de plantă uscată se infu­zează într-o cană de 250 ml de apă. Com­bate durerile de cap, mai ales cele de natură nervoasă.

• Pastă de scorţişoară. Se for­mează o pastă din praf de scorţişoară şi apă şi se aplică pe frunte. Tratamentul este efi­cient mai ales în cazul durerilor de cap pro­vocate de expunerea la aer rece.

• Alimente neper-mise în migrenă: cio­colata, cafeaua, brânza maturată, sosul de soia, nucile, bananele, vinul roşu, alcoolul în general, aditivii ali­mentari – aspartamul, nitriţii şi sulfiţii din mezeluri, glutamatul monosodic, ceaiul negru, cola, sarea prea multă în mâncare, ceapa, usturoiul.

• Alimente per­mise în migrene: me­rele, lămâia, (zeama de lămâie), varza proas­pătă, cartofii.

Sfaturi

• Stabiliţi-vă un pro­gram regulat de somn.

• Evitaţi mesele bo­gate, fumul de ţigară şi alcoolul.

• Mâncaţi la oră fixă.

• Învăţaţi să vă re­laxaţi evitând, astfel, stresul.

• Nu faceţi efort fizic puternic, dar nici nu renunţaţi definitiv la efortul fizic.

• Masaţi-vă uşor tâmplele când vă doare capul, duce la relaxare şi, deci, la evitarea durerii.

• Recurgeţi la acupunctură sau presopunctură.

• Evitaţi expunerea la soare, la frig sau la mirosuri puternice, fie ele plăcute, fie neplăcute.