Green parenting
– Creşteţi copilul în armonie cu natura!-
Mişcarea Green Parenting a debutat in SUA în anii 70, odată cu primele marşuri de protest împotriva armelor nucleare. Este perioada in care noţiuni precum vegetarian sau vegan devin tot mai populare, iar in agricultură din ce in ce mai multe ferme încep să folosească metode organice.
Ce este green parenting?
Ei bine, a-ţi creşte copilul într-un mod cât mai „verde” nu înseamnă să te mulţumeşti cu creşterea concentraţiei de clorofilă din dietă. Filosofia este destul de simplă, deşi poate părea greu de pus în aplicare. Toţi părinţii îşi doresc să le ofere copiilor ce e mai bun pe lume.
Adepţii green parenting cred, în primul rând, că acest „ce e mai bun” înseamnă o dietă compusă exclusiv din ingrediente naturale, fără conservanţi, E-uri şi alimente modificate genetic. Părinţii cu adevărat eco vor, de asemenea, să reducă amprenta ecologică a diferitelor activităţi ale familiilor lor; caută alimente autentice şi evită ingredientele artificiale de orice tip; adoptă filosofia eco în toate aspectele vieţii lor şi încearcă să aibă un anturaj cu preocupări similare; nu în ultimul rând, vor să îşi vadă copiii primind o educaţie peste medie.
Green parenting este astăzi o filosofie la care din ce în ce mai mulţi oameni au început să reflecteze, dat fiind numărul mare de boli la care sunt expuşi copiii încă din primii ani din viaţă.
Green parenting-ul începe din perioada sarcinii. Părinţii au, încă de dinainte ca micuţul să se nască, responsabilitatea sănătăţii şi a stării lui de bine. Cei mai mulţi adepţi green parenting optează pentru naştere naturală (realizată cu sprijinul unei moaşe), naştere care pare să fie, conform celor mai recente studii, cea mai sănătoasă alegere atât pentru mamă, cât şi pentru copil.
Apoi, alăptarea este una dintre cele mai importante alegeri pe care o mamă le poate face pentru bebeluşul ei. Niciun aliment cumpărat din farmacie sau din supermarket nu este mai bun decât laptele matern, atunci când acesta este o opţiune.
Printre sfaturile pe care le dau, de regulă, promotorii acestui stil de creştere a copiilor, cele mai des întâlnite sunt următoarele:
1. Împarte cu cel mic experienţele „verzi”. Mergi cu el în vizită la acvariu, ca să înveţe despre importanţa vieţii marine. Fă din reciclare un proiect al familiei, în care copilul să se poată implica, şi încearcă să faci din asta o joacă educativă, care să devină, în timp, un obicei permanent.
2. Copiii petrec tot mai puţin timp în natură; în medie, ei stau abia 30 de minute în aer liber în fiecare săptămână, dar nu trece o zi fără aproximativ 40 de minute în faţa televizorului. Activităţi precum camping-ul, urcatul pe munte, alergatul sau practicarea diverselor jocuri în parc pot avea un impact pozitiv uriaş asupra stării de sănătate a celui mic, mai ales dacă nu sunt excepţii, ci devin rutină.
3. Mâncarea sănătoasă este cea verde, iar mâncarea verde te face mai deştept. Fructele şi legumele produse în comunităţile locale sunt cele mai bune alimente pe care le poţi servi copiilor tăi. Dacă spaţiul îţi permite, îţi poţi face o mică grădină în curte şi îi poţi implica şi pe cei mici în proces, permiţându-le să descopere singuri cum cresc plantele. Îngrijirea plantelor, ca şi a animalelor, îi ajută pe copii să se maturizeze.
În plus, copiii care nu mănâncă fast-food sau alimente procesate au şanse mai mici să dezvolte alergii sau sensibilităţi la anumite tipuri de mâncare. Evită legumele şi fructele tratate cu pesticide, sucurile acidulate, chipsurile pline de sare.
4. Călătoreşte verde! Nu îţi lăsa copilul să dezvolte dependenţă de automobil. Caută să îl înveţi să meargă cât mai des pe jos sau pe bicicletă. Asta te va ajuta şi să petreci cât mai mult timp cu el, dar şi să vă menţineţi într-o formă fizică bună.
5. Caută produse ecologice pentru copiii tăi! Atunci când îi cumperi jucăriile, hăinuţele şi produsele de baie, fă-ţi timp să alegi produsele cele mai sigure şi mai prietenoase cu mediul.
6. Foloseşte produse non-toxice pentru curăţat! Citeşte cu atenţie eticheta fiecărui produs pe care îl foloseşti la curăţenie. Evită-le pe cele cu amoniac, clor şi arome artificiale, care le pot provoca micuţilor diferite reacţii adverse. Recomandarea devine imperativă în cazul copiilor care suferă de astm.