Cum sa te demachiezi corect – sfaturi utile pentru un ten ingrijit
Demachierea constituie regula de aur a fiecarei seri. Daca nu faci asta s-ar putea mai mult ca sigur sa intampini probleme cu acneea, dermatita etc
Daca te machiezi intr-o zi, nu apuci sa te demachiezi si nu faci un obicei din asta nu reprezinta o nenorocire, dar in situatia in care nu te demachiezi cate 24-48 de ore este intr-adevar o problema. Practic lasi pielea sa produca sebum, acest sebum secretat de glandele sebacee este colectat in pori, pori pe care ai putea sa ti-i imaginezi ca pe niste gaurele ale unui burete.
Porii sunt ca niste saculeti plini cu grasime, iar voi daca aveti pe fata si un strat de fond de ten, de primer (baza de machiaj), de pudra, prin acestea puneti o pelicula pe toti acesti pori astupandu-i si in acelasi timp lasandu-i fara oxigen si astfel favoritati la un mediu prielnic inmultirii bacteriilor. Dupa un astfel de episod va puteti trezi cu acnee, voi care pana in acel moment sa nu fi avut niciodata probleme cu acneea si sa va dati seama ca devine destul de greu de gestionat aceasta situatie.
Dormitul cu machiaj pe fata favorizeaza aparitia acneei, petelor hiperpigmentare si cicatricile. Petele hiperpigmentare apar datorita leziunilor postinflamatorii ce se produc prin simplul fapt ca iti spargi cosurile, le storci, traumatizandu-le astfel, traumatism ce soldeaza o hiperpigmentatie sau chiar cicatrici.
De la o leziune suprainfectata si traumatizata va puteti alege cu alte cosuri in jurul leziunii primare dupa 2-3 saptamani din cauza traumatismului, adica un cos stors genereaza mai multe cosuri.
Dermatita de contact se dezvolta prin depozitarea diverselor produse pe fata cu ingrediente de tip parfum, pigment din fond de ten, blush de textura cremoasa (pe care dermatologii nu il recomanda pentru ca acesta poate genera acnee si ar fi de preferat sa fie inlocuit cu cel pudra).
In cazul in care se ajunge in situatia de sensibilitate a pielii, se poate face o forma de alergie localizata, care este predispusa la a dezvolta rosacee (acel eritem facial, incipient, care se poate transforma intr-o rosacee sau agravarea acesteia daca a aparut deja).
Pielea din jurul ochilor, pielea de la nivelul ploapelor este cea mai subtire de pe corp In unele zone poate masura pana la mai putin de jumatate de milimetru, iar asta inseamna ca orice se pune in acea zona se va absorbi imediat. Prin simplul fapt ca in acea zona pielea este mai subtire , asta inseamna ca si capacitatea de fibra, de colagen si de elastina este redusa si tocmai de aceea pielea acolo se rideaza mult mai repede.
Daca se aplica o cantitate semnificativa de produse de machiaj si se lasa ore in sir, toate aceste produse au capacitatea ca dupa un anumit interval de timp, aproximativ 4-6 ore, ingredientele ce il compun sa oxideze, iar pielea ce este pusa in contact cu aceste toxine produce inflamatia. Din acest fapt rezulta fragmentarea stratului cornos de protectie al pielii si patrunderea acestor ingrediente in piele, in zona de colagen si elastina, iar asta inseamna ca fibrele pe care le deterioreaza produc dermatita de contact, una din afectiunile cele mai frecvent intalnite in cabinetele dermatologilor.
In ceea ce priveste demachierea, aceasta se face pana ramane discheta alba si curata. Demachierea este cel mai important pas de ingrijirea al pielii. Produsele pe care le folositi trebuiesc alese in functie de nevoile actuale ale tenului. Exista posibilitatea ca o perioada a vietii sau doar un sezon, fie cald, fie rece, sa aveti un anumit tip de ten si in celalalt sezon alt tip de ten, poate mai sensibil. Productia de sebum se poate schimba, iar in functie de produsele folosite pielea sa se schimbe si reactia la aceleasi produse sa nu mai fie la fel.
Trebuie sa alegeti protocolul de demachiere in functe de ten, de necesitatile pielii. Daca pielea este una uscata, o piele uscata nu inseamna o piele fara grasime, inseamna o piele fara apa. Pielea are grasime si apa, daca nu are grasime pierde apa, iar daca nu are apa stratul cornos se decuameaza foarte tare. Stratul de celule moarte care sunt legate de niste liganti, celule care pe masura ce se superficializeaza si trec prin suprafata pielii incep sa se elimine. In acest timp daca demachierea se face incorect risti sa deteriorezi stratul cornos (ca un pamant extrem e crapat, aceste fisuri permit pielii sa piarda apa, pielea se deshidrateaza, se produce inflamatia si de acolo apare si exema).
In concluzie, datorita tuturor acestor riscuri la care te poti expune daca nu te demachiezi sau nu o faci corect si in totalitate este bine sa urmezi aceste sfaturi pentru sanatatea pielii tale.
Alte articole despre machiaj:
- Cele mai bune metode de aplicare a fondului de ten pentru pielea uscată
- Cele mai bune rujuri albastre pe care trebuie să le încerci!
- Cele mai bune sfaturi pentru machiajul buzelor de pe Pinterest
- Cum aleg fondul de ten potrivit?
- Cum iti machiezi ploapele?
- Cum pot să arăt bine fără machiaj
- Cum realizezi un machiaj de fotografie?
- Cum s-a adaptat machiajul din anii 1980 în zilele noastre
- Cum sa te machiezi singura acasa?
- Cum să ai o zi bună de makeup
- Fardurile de ochi pentru ochii verzi
- Fardurile de ochi potrivite pentru ochii caprui
- Machiaj in 5 minute!
- Machiajul potrivit pentru ochii mici