Acest tip de arbore creste pe zonele de coasta din Australia dar si in alte zone tropicale. Arborele de ceai a fost folosit de mii de ani de catre unii indigeni. Stiinta de astazi a confirmat prin cercetari moderne eficienta lui. Peste 350 de studii stiintifice se refera numai la puterea antimicrobiana a uleiului de Arbore de ceai. Cel mai des extractul din Arborele de ceai este folosit sub forma de uleiuri esentiale. Acestea se extrag din frunzele sale.
Uleiul de arbore de ceai are proprietati antibacteriene, anti-fungice si antivirale. Acest ulei din plante se foloseste astazi si in sapunuri, lotiuni si sampoane.
Unele dintre numeroasele utilizari traditionale pentru arborele de ceai includ ameliorarea si vindecarea unor afectiuni ca:
Boli si leziuni de piele- arsuri, infectii fungice, psoriazis, cuticule uscate, rani, arsuri solare, matreata, leziuni bucale, dureri de dinti
Boli infectioase– infectii bacteriene, congestie si infectii ale tractului respirator, infectiile cu stafilococi, varicela
Tratamente de frumusete– adjuvant in acnee, respiratia urat mirositoare, transpiratii picioare
Probleme provocate de insecte- paduchi, mancarime produsa de piscaturi de insecte
Utilizari de uz casnic ale uleiului de arbore de ceai
Poate inlocui cu succes multe produse chimice cumparate din comert:
- Anticoroziv, antimicrobian
- Excelent in indepartarea insectelor
- Deodorant natural
- Indeparteaza mucegaiul
- Curata si dezinfecteaza
In multe cazuri, medicii prescriu uleiuri esentiale (ulei de Arbore de ceai si ulei de oregan), in locul medicamentelor si unguientelor conventionale, deoarece sunt la fel de eficiente si fara efectele secundare adverse.
Un articol publicat in Journal of Phytomedicine a evaluat relatia dintre diferite uleiuri esentiale si a constatat ca nici unul (inclusiv Arborele de ceai) nu a provocat reactii adverse atunci cand a fost luat in acelasi timp cu mai multe antibiotice diferite. De fapt, au descoperit ca unele uleiuri esentiale au avut chiar un efect pozitiv, grabind vindecarea, ceea ce inseamna ca ar putea ajuta la prevenirea dezvoltarii rezistentei la antibiotice!