11 alimente care îmbunătățesc sănătatea ochilor
Ochii sunt organe vitale pentru vedere, care nu necesită eforturi deosebite de îngrijire. Tot ce aveți nevoie este să dormiți suficient și să consumați mai multe alimente care stimulează sănătatea ochilor.
Printre alimentele esențiale pentru o vedere sănătoasă sunt incluse sfecla, morcovii, spanacul și peștele.
11 alimente care îmbunătățesc sănătatea ochilor
Morcovii
Morcovii sunt renumiți pentru pentru beneficiile lor asupra vederii. Aceștia conțin din abundență betacaroten, un compus al vitaminei A. Diferența dintre cele două, este că betacarotenul este transformat în vitamina A, doar în măsura în care corpul nostru are nevoie de aceasta.
Ouăle
Deși multe persoane își fac griji pentru colesterol, gălbenușul ouălelor este locul în care sunt aproape toți nutrienții, inclusiv antioxidanții luteină și zeaxantină. Aceștia sunt compuși cunoscuți pentru faptul că ajută la prevenirea degenerescenței maculare, o afecțiune comună pe măsură ce vârsta avansează.
Peștele de apă rece
Peștele este, în general, o sursă de proteine mult mai mică decât celelalte tipuri de carne, dar grăsimea conținută de acest tip de pești este extrem de benefică. Acizii grași omega-3 ajută la menținerea sănătății retinei și pot combate afecțiunile comune, cum ar fi ochii uscați.
Varza Kale
Acest superaliment este bogat în zeci de nutrienți, inclusiv multe fitochimicale, care joacă un rol important în păstrarea sănătății ochilor. Printre acestea se numără din nou antioxidanții luteină și zeaxantină, care pot reduce riscul de cataractă. O porție de 100 g de varză kale produce mai mult decât aportul recomandat de luteină de 10 mg pe zi.
Citricele
Indiferent dacă preferați portocalele, grepfrutul sau mandarinele, citricele sunt recunoscute pentru conținutul de vitamina C. Aceasta, deși mai cunoscută pentru stimularea sistemul imunitar, îmbunătățește, de asemenea și sănătatea ochilor. Vitamina C exercită abilități antioxidante în tot corpul, ceea ce duce la încetinirea dezvoltării cataractei.
Afinele
Toate fructele de pădure sunt extrem de benefice pentru sănătate, dar afinele ies în mod special în evidență. Acestea sunt printre cele mai bogate surse de antioxidanți de pe planetă și găzduiesc vitamina C și resveratrol. Afinele ajută la păstrarea sănătății vaselor de sânge ale ochilor, care se pot deteriora, mai ales la diabetici.
Roșiile
Roșiile sunt unele dintre cele mai bogate surse de licopen cunoscute, un alt antioxidant carotenoid, cu beneficii asupra prostatei, pielii și ochilor. Licopenul poate preveni deteriorarea retinei, ca urmare a razelor ultraviolete. Roșiile sunt, de asemenea, bogate în vitamina C și în alți compuși bioactivi care ajută la protejarea ochilor de stresul oxidativ.
Spanacul
În mod similar cu varza kale, spanacul este bogat în luteină și zeaxantină, cei mai importanți doi antioxidanți pentru sănătatea ochilor. Acești compuși acționează ca un scut natural față de razele ultraviolete, contribuind la prevenirea deteriorării ochilor și la absorbția luminii albastre care ar putea afecta retina.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este superior celorlalte uleiuri de gătit disponibile în comerț, deoarece este lipsit de grăsimi trans. S-a demonstrat că dieta mediteraneană ajută la sănătatea vederii, deoarece reduce riscul de apariție a degenerescenței maculare și contribuie la absorbția antioxidanților. Uleiul de măsline ajută, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol, despre care se crede că duce la apariția cataractei.
Fisticul
Fisticul conține puternicul anitoxidant vitamina E, dar și cea mai mare cantitate de luteină și zeaxantină dintre fructele oleaginoase. În plus, grăsimile nesaturate conținute de fistic ajută la absorbția antioxidanților carotenoizi, într-o manieră similară cu uleiul de măsline.
Broccoli
Legumele crucifere sunt bogate în fibre și în numeroși compuși care reduc impactul stresului oxidativ asupra ochilor. În plus, broccoli este bogat în vitamina B2 (riboflavina), ceea ce reduce inflamațiile, apărute în urma afecțiunilor ușoare. O deficiență de vitamina B2 crește sensibilitatea la lumină și poate duce la dezvoltarea cataractei.
Sursa: www.naturalfoodseries.com/11-foods-boost-eye-health
În continuare, vă oferim o schemă detaliată de tratament specifică strict problematicii afecțiunilor de vedere. Schema este întocmită și explicată punctual de medicul nostru consultant pe probleme de terapii și tratamente naturiste.
TULBURARI DE VEDERE – AMELIORARE
– Luteina (1-0-1 dupa masa, 2-3 luni continuu, este antioxidantul ideal pentru intretinerea functiilor normale ale aparatului vizual)
– Beta Carotene (0-1-0 la copii si 1-1-0 la adulti, in timpul mesei, 5 zile pe saptamana cu 2 pauza, 3 cure – sau flacoane – pe an, mentine sanatatea conjunctivei oculare)
– Omega 3 (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, reduce inflamatiile locale, amelioreaza tulburarile de vedere in general, combate degenerarea maculara, curata si intretine sanatatea vaselor de sange retiniene, previne puseele de tensiune oculara)
– Resveratrol (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, stimuleaza autoreglarea functiilor retiniene si previne evolutia nefavorabila a unei cataracte)