Top 10 alimente cerebral tonice

 

Măsuri împotriva uitării

Vitaminele, cu precădere cele antioxidante, joacă un rol foarte important în menţinerea unei minţi agere. Practic, mărirea aportului de legume şi fructe bogate în betacaroten, vitamina C şi vitamina E determină conservarea sănătăţii creierului. Cele mai bune surse în acest sens sunt citricele, afinele, morcovii, broccoli-ul, tomatele, uleiurile vegetale, nucile, germenii de grâu etc. În timpul solicitărilor fizice, în organism se eliberează hormoni care ajută la regenerarea celulelor cerebrale. De asemenea, mişcarea determină scăderea riscului de hipertensiune arterială, problemă care contribuie la degradarea capacităţii de memorare. Pe scurt: practicarea consecventă a unei activităţi sportive este mană cerească pentru creier.

Fructe de mare, pentru iod. Acest mineral este indispensabil fabricării hormonilor tiroidieni, care stimulează creierul. Sursă şi de: proteine, vitamina B12, oligoelemente. Doza ideală: 200 g, o dată pe săptămână.

Pâine, pentru glucide lente. Aproape jumătate din aportul zilnic de astfel de zaharuri este consumat de către creier. Sursă şi de: glucide complexe. Doza ideală: una-două felii la fiecare masă, de preferat pâine integrală.

Ciocolată neagră, pentru flavonoide. Stimulează fluxul sanguin spre creier pentru mai multe ore. Sursă şi de: magneziu, antioxidanţi. Doza ideală: două pătrăţele de ciocolată amăruie, la gustarea de după-amiază.

Spanac, pentru vitamina B9. Acest element este necesar transmiterii mesajelor între creier şi nervi. Sursă şi de: vitamina E, zinc, mangan, seleniu. Doza ideală: 200 g, o dată sau de două ori pe săptămână, în alternanţă cu alte legume cu frunze verzi.

Kiwi, pentru vitamina C şi polifenoli. Cele două substanţe fac din kiwi un preţios fruct antioxidant Sursă şi de: alţi antioxidanţi. Doza ideală: un fruct în fiecare dimineaţă.

Ficat, pentru fier. Oligoelementul luptă contra oboselii, atât fizice, cât şi intelectuale. Sursă şi de: proteine, vitamine din clasa B. Doza ideală: 150 g, o dată pe săptămână.

Prune uscate, pentru acid clorogenic, izomeri. Sursă şi de: vitamine din complexul B. Doza ideală: două-trei bucăţi, seara.

Leguminoase, pentru glucide complexe. Sunt indispensabile construcţiei şi reparării creierului. Sursă şi de: vitamine. Doza ideală: 60 g linte, mazăre uscată ori fasole boabe, de două-trei ori pe săptămână.

Ouă, pentru colină şi lecitină. Aceşti doi nutrienţi sunt indispensabili memoriei. Sursă şi de: proteine. Doza ideală: cinci ouă pe săptămână, dacă sănătatea permite.

Peşte, pentru omega-3. Aceşti acizi graşi esenţiali protejează neuronii. Sursă şi de: proteine, oligoelemente (iod, seleniu), vitamine. Doza ideală: 200 g, de două ori pe săptămână (dintre care o parte peşte gras – sardine, macrou, somon sălbatic).