5 mituri despre nutritie, bine de știut

Nutriția este un subiect la modă, oriunde mergi auzi măcar o părere despre ce e bine să mănânci sau poate o ezitare despre cum ar trebui să arate farfuria noastră de zi cu zi. Numeroasele informații au dat naștere la păreri pro și contra, dar și la mituri despre nutriție, mituri pe care dorim să vi le prezentăm și să le demontăm în acest articol.

Dar pentru a înțelege aceste lucruri, trebuie să aruncăm mai întâi o privire în timp pentru a avea o imagine completă asupra a tot ce înseamnă evoluția nutriției, la progresele din acest domeniu. Toate acestea au dus la schimbarea stilului de viață și în primul rând a modului cum ne hrănim. 

Ideea centrală de la care trebuie să pornim este că omul și-a adaptat organismul odată cu schimbările din diferite perioade istorice pentru a face față schimbărilor metabolice la care a fost supus, iar perioada modernă este cea mai complexă dintre toate, care supune organismul uman la un efort foarte mare de adaptare.

Imaginați-vă că la începuturile omenirii, omul a fost  ’’ culegător’’, alimentația sa bazându-se preponderent pe fructe , legume, rădăcini și semințe. Se presupune că tot în acea perioadă, omul era mai sănătos și avea o viață lungă, în bună parte datorită și rolul preponderent pe care mișcarea l-a avut în viața cotidiană.

Din ’’culegător ’’ a devenit ’’agricultor’’ și  ’’pescar ’, cultivând pământul și îmblânzind animale, diversificându-și astfel hrana prin aportul de proteine din lapte și carnea de pește. În final, a devenit ’’ vânător’’. Când a descoperit focul, a început să prepare carnea. Și astfel, omul a devenit omnivor.
5 mituri despre nutrițieOdată cu era  modernă , numită și ’’tehnologică ’’ și ’’industrială ’’, caracterizată prin creșterea progresivă a populației, a gradului de ocupare a timpului, a introducerii aditivilor și conservanților, am trecut treptat  de la o alimentație preponderent naturală, la una procesată în sistem industrial, săracă în nutrienți, dar bogată în grăsimi și glucide. Toate acestea au exercitat o presiune enormă asupra organismului care,  neputând face  întotdeauna față acestei bombe energetice,  a devenit vulnerabil in fața bolilor, a obeezității și a sedentarismului.

 Pentru a face față acestei presiuni, au apărut tot felul diete, mai mult sau mai puțin eficiente. La fel, au luat naștere și unele mituri care nu fac decât să aducă mai multă confuzie în rîndul populației.

Tocmai acesta este motivul pentru care am apelat în acest articol la ajutorul unui nutriționist calificat, d-șoara Liana Conțiu, absolventă a Facultății de Medicină din Tg. Mureș, în prezent doctorand  dietetician clinic la Integra Viva Health Center din Tg. Mureș și administratorul paginii de facebook Viata in Calorii By Liana Contiu, pe care vă invit să o vizionați.

Am rugat-o să ne prezinte 5 mituri încetățenite în mintea noastră, a consumatorilor, tocmai pentru  a le spulbera și a fi mult mai siguri atunci când decidem să trecem la o dietă care să se potrivească fiecăruia,bazată pe unicitatea și specificitatea fiecăruia dintre noi.  Iată ce ne-a declarat cu privire la aceste lucruri.

’’Informații sunt multe, apărute în orice mediu de comunicare, dar în timp ce  unele sunt pertinente și oferite de specialiști ce oferă exponente clare, altele induc în eroare publicul și uite așa iau naștere miturile despre nutriție.

Recunosc, de când practic nutriția am auzit grămezi de informații false care mai de care mai pestrițe și mai departe de adevăr.

Dar să lămurim….

 

Care sunt cele mai comune mituri despre nutritie

1.Carnea e dăunătoare

Într-adevăr, consumată zilnic și în cantități mari, carnea este dăunătoare, putând duce la apariția unor boli grave, precum cancerul, boli cardiovasculare,etc. La fel, un consum exagerat de carne de porc sau vită, este mai nociv decât consumul de carne albă sau pește. mituri despre nutritie
Adevăr – așa după cum a fi vegetarian nu înseamna că mănânci 100%sănătos, așa și a mânca carne nu înseamna că mănânci 100% nesănătos! Poate să vi se pară ciudat, dar adevărul stă tocmai în echilibrul oferit de  piramida alimentelor : toți nutrienții de care corpul nostru are cea mai are nevoie sunt furnizați de legumele și fructele crude, alături de cereale, leguminoase, lactatele și carnea fiind opționale în sensul că deși pot oferi anumiți nutrienți, aceștia nu sunt esențiali pentru sănătate, iar în cantități mari, pot fi chiar dăunătoare. Deci le putem folosi, dar echilibrat, mai ales cei care suferă de intoleranță la lactoză. Referitor la consumul exagerat de carne, acesta poate schimba pH-ul într-unul acid care poate fi foarte dăunător sănătății.

2.Combinațiile alimentare

Locul 1 îl putem atribui clar combinației de carbohidrați cu proteină care ni se spune că ne-ar îngreuna digestia, ne-ar îngrășa sau alte nebuloase aduse organismului nostru. Pe scurt, carnea cu cartofii serviți la mese dintodeauna se presupun a fi periculoși pentru sănătatea și silueta noastră.5 mituri despre nutriție

Adevăr – organismul nostru, mai exact sistemul nostru digestiv este un mecanism extrem de bine pus la punct care are are capacitatea de a se adapta și metaboliza cu enzime specifice și diferite orice fel de mâncare. Așadar putem face orice combinație dorim atâta timp cât avem grijă la sursa ei, cantitate (să nu fie în exces) și la felul de gătit (e indicat să evităm prăjelile). Bineînțeles, dacă nu avem o problemă de sănătate ce implică o dietetică specială, ne putem bucura fără griji de orice combinație alimentară vrem, cu măsură, bineînțeles.

 

 

 

  1. Pâinea îngrașă

Cred că nu există un aliment cu o faimă mai proastă decât pâinea. Vrei să slăbești? E simplu! Renunți la pâine.

Adevăr -De fapt, pâinea e un aliment ca oricare altul, cu calorii pentru că nu există mâncare fără valoare energetică. 1-2 felii medii zilnic pot fi servite fără probleme. Importantă este calitatea acesteia, vă recomand să cumpărați o pâine din făină integrală calitativă și care să aibă doar 4 ingrediente ( făină, apă, drojdie, sare),  fără alte adaosuri. Dacă vă obișnuiți să vă preparați pâinea acasă, este minunat!

5 mituri despre nutriție

Fără gluten e mai sănătos

Un nou trend în piața nutriției il reprezintă produsele fără gluten care se presupun a fi  mai sănătoase.

Adevăr- există câteva situații în care este recomandată adoptarea unei alimentații fără gluten. Acestea ar fi intoleranțele și alergiile testate și nu presupuse și anumite afecțiuni cum ar fi afecțiunile tiroidiene, în rest consumul alimentelor ce conțin această proteină nu crează probleme. Ba din contră să renunți la grupe mari de alimente ce conțin gluten ( cerealele) îți poate crea dezechilibre metabolice. Un alt aspect de luat în considerare e că produsele fără gluten nu sunt mai sănătoase dacă ele conțin grăsimi nesănătoase și zaharuri.

  1. Dieta minune 

5 mituri despre nutrițieVecina/ sora / prietena sau altă cunoștință mai mult sau mai puțin apropiată a slăbi un număr impresionant de kilograme, este clar, are o rețetă minune. Cu siguranță, dacă o urmăm, o să avem același rezultat.

Dieta ar lua premiul Nobel pentru eradicarea acestei boli ce se numește Obezitate. Glumesc , desigur, mă îndoiesc că va exista vreodată așa ceva. Realitatea este că nu există o dietă care să te facă să slăbești și să o urmezi un timp limitat. Meniul care te face să scapi de kilogramele în plus trebuie urmat tot restul vieții ca acest rezultat să aibă durabilitate. Așadar ar fi bine ca acest meniu să fie adaptat preferințelor tale culinare, stării de sănătate, programului tău, vârstei tale și multe, multe alte aspecte.

 

 

 

 

  1. Sucurile de fructe și/sau legume sunt o metodă utilă pentru sănătatea noastră

Fructele și vegetalele sunt considerate cele mai sănătoase alimente. Prin analogie, sucul acestora este evaluat a fi o metodă bună de a ne imbunătăți sănătatea.

Adevăr – sucurile de fructe și legume au îndepărtată fibra, ce le face ușor de metabolizat, traversează rapid tractul digestiv  și sunt absorbite. Pe scurt,  conțin calorii din zaharurile prezente în fructe și legume și vitamine. Cel mai bun mod de a te bucura de beneficiile acestora este să le consumi întregi. Masticația este o componenta importantă în digestie. Deci mănâncă fructul sau leguma și evita să-l bei. 5 mituri despre nutriție

Totuși există momente când putem folosi energia oferită de acestea. Când avem o răceală sau o altă afecțiune și apetitul nostru este scăzut ne pot oferi energie. Dar aceste situații sunt ocazionale. Sucurile nu ar trebui considerate obiceiuri sănătoase, mai ales la copii.

Nutriția e simplă dacă te informezi corect!’’

Sper că informațiile oferite în acest articol v-au mai spulberat multe dintre îndoielile și confuziile pe care poate inconștient v-au pătruns în minte .
În loc de concluzie, putem spune că  de fapt, principalii inamici sunt excesele de orice fel,  proastele obiceiuri alimentare saude altă natură, slaba gestionare a stresului și timpului, lipsa activității fizice, a meselor și odihnei regulate, a unei stări generale de bine.

Atâta timp cât vom fi în echilibru cu natura noastră interioară și exterioară pentru a ne cunoaște necesitățile, avem o alimentație variată și echilibrată, avem grijă de starea ta emoțională și fizică și  vom adopta un stil de viață sănătos și echilibrat, avem garanția une vieți cu adevărat fericite, sănătoase și armonioase.

de Rodica-Ioana Bândilă

Sursa foto: Google

https://www.facebook.com/viataincalorii